
Krkonošský houbovec
Vánoční jídlo horalů se v naší rodině peče několikrát ročně. Dopřejte si ho s námi!
Vydání: 2005/9
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- 2 hrsti sušených nebo 400 g čerstvých hub
- 7 rohlíků
- 1/4 litru mléka
- 2 lžíce krupice
- 4–8 stroužků česneku (podle chuti)
- 3 vejce
- 2 nadrobno pokrájené cibule
- špetku majoránky
- pepř a sůl
- 2 lžíce tuku (sádlo, máslo, olej nebo ztužený tuk)
Příprava jídla
1. Sušené houby přes noc namočte do rendlíku s vodou. Kdybyste na to zapomněli, nic dramatického se neděje – jen je těsně před přípravou vhoďte do kastrůlku s vodou a pár minut povařte. Pokud máte čerstvé houby, pečlivě je očistěte, nakrájejte na kostičky a chvíli poduste. Rohlíky pokrájejte na kolečka a zalijte mlékem.
2. Jakmile je z rohlíků kaše, spolu s houbami, krupicí, prolisovaným česnekem, vejci, cibulí, kořením a solí je vařečkou promíchejte v misce. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 ˚C. V pekáči nebo zapékací misce rozpalte tuk (horalové používali sádlo), nalijte na něj houbovou směs a pečte asi dvacet minut.
3. Před podáváním nakrájejte houbovec na kostky; dobře chutná teplý i studený. Příště můžete zkusit vynikající obměnu, která vznikne, když do jídla přidáte uzené maso, nakrájené na kostky.
2. Jakmile je z rohlíků kaše, spolu s houbami, krupicí, prolisovaným česnekem, vejci, cibulí, kořením a solí je vařečkou promíchejte v misce. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 ˚C. V pekáči nebo zapékací misce rozpalte tuk (horalové používali sádlo), nalijte na něj houbovou směs a pečte asi dvacet minut.
3. Před podáváním nakrájejte houbovec na kostky; dobře chutná teplý i studený. Příště můžete zkusit vynikající obměnu, která vznikne, když do jídla přidáte uzené maso, nakrájené na kostky.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Ivka (neověřeno)
6. Květen 2006 13:07
Lucie (neověřeno)
5. Srpen 2006 20:37
Alena (neověřeno)
3. Září 2007 14:37
vlasta (neověřeno)
28. Září 2007 14:48