Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Krkonošský houbovec

Vánoční jídlo horalů se v naší rodině peče několikrát ročně. Dopřejte si ho s námi!

Vydání: 2005/9
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
PT20M
Pečení 0:20
Česká

Ingredience

    • 2 hrsti sušených nebo 400 g čerstvých hub
    • 7 rohlíků
    • 1/4 litru mléka
    • 2 lžíce krupice
    • 4–8 stroužků česneku (podle chuti)
    • 3 vejce
    • 2 nadrobno pokrájené cibule
    • špetku majoránky
    • pepř a sůl
    • 2 lžíce tuku (sádlo, máslo, olej nebo ztužený tuk)

Příprava jídla

1. Sušené houby přes noc namočte do rendlíku s vodou. Kdybyste na to zapomněli, nic dramatického se neděje – jen je těsně před přípravou vhoďte do kastrůlku s vodou a pár minut povařte. Pokud máte čerstvé houby, pečlivě je očistěte, nakrájejte na kostičky a chvíli poduste. Rohlíky pokrájejte na kolečka a zalijte mlékem.

2. Jakmile je z rohlíků kaše, spolu s houbami, krupicí, prolisovaným česnekem, vejci, cibulí, kořením a solí je vařečkou promíchejte v misce. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 ˚C. V pekáči nebo zapékací misce rozpalte tuk (horalové používali sádlo), nalijte na něj houbovou směs a pečte asi dvacet minut. 

3. Před podáváním nakrájejte houbovec na kostky; dobře chutná teplý i studený.  Příště můžete zkusit vynikající obměnu, která vznikne, když do jídla přidáte uzené maso, nakrájené na kostky.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Klasické štědrovečerní menu

Klasické štědrovečerní menu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Je výborný. Je květen a domečkem se line jeho vůně. Přidala jsem ještě sice již vzrostlé kopřivy a sibiřskou cibuli. Vynikající nejen jako vánoční.
Obrazek uzivatele
moc rada ho varim na chalupe, jednoduche a rychle jidlo.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.9/05, str.17
Obrazek uzivatele
Moc chutné - přidala jsem do směsi rozkrájené proužky sterilované červené papriky a bílky ušlehala na sníh.

Přidat komentář