
Raclette
Tradiční švýcarský recept, v němž se prohřívají celé kusy sýra a pak se z nich odškrabují (raclette = škrabka) natavené vrstvy, jsme přizpůsobili domácím podmínkám.
Vydání: 2010/11
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 20 minut
Vaření: 20 minut
P
Ingredience
- 750 g pěkných (nejlépe nových) brambor, důkladně vydrhnutých
- 500 g sýra raclette (klidně plátky)
- čerstvě mletý pepř a sůl (či jiné koření podle chuti, my jsme si dali růžový pepř a lístky tymiánu)
- nakládané cibulky, kukuřičky a okurky a jiné podle chuti
Příprava jídla
1 Brambory uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka (cca 20 minut), popřípadě upečte v troubě. Podle chuti a potřeby je poté buď oloupejte, nebo ne. Nechte je však ohřívat na vrchní desce ,rakletovače‘ nebo jinde v teple.
2 V pánvičkách rakletovače nechte roztavit plátky sýra (půjde to i na pánvi, ohnivzdorném talíři nebo v zapékací misce v zahřáté troubě – v tom případě i rovnou na bramborách). Brambory pak buď rozkrájejte a na nahřátých talířích přelijte sýrem, nebo smáčejte v pánvičkách. Podle chuti si každý může dosolit, dopepřit či jinak dokořenit a zakousnout nakládanou cibulku, okurčičku a podobně.
2 V pánvičkách rakletovače nechte roztavit plátky sýra (půjde to i na pánvi, ohnivzdorném talíři nebo v zapékací misce v zahřáté troubě – v tom případě i rovnou na bramborách). Brambory pak buď rozkrájejte a na nahřátých talířích přelijte sýrem, nebo smáčejte v pánvičkách. Podle chuti si každý může dosolit, dopepřit či jinak dokořenit a zakousnout nakládanou cibulku, okurčičku a podobně.
Přidat komentář