Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Raclette: Objevte kouzlo roztaveného švýcarského sýra, připravit si ho můžete i sami doma

Raclette
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Raclette patří k tradičním pokrmům švýcarské kuchyně. Můžete ho kombinovat s různými přílohami a pokaždé si výtečně pochutnáte. Jak si tahle sýrová pochoutka získala přízeň gurmánů po celé Evropě? A jak si lahodnou pochoutku připravit doma?

Co je to raclette?

Raclette je švýcarská pochoutka s dlouholetou tradicí. Jedná se roztavený sýr, který po rozehřátí nad kamny nebo na speciálním grilu podáváme s nejrůznějšími přílohami. Pokud máte během zimních dnů chuť na něco teplého, raclette vás po celodenním trmácení v mrazivém počasí spolehlivě zahřeje.

  • Zkušeným labužníkům nejspíš připomene sýrové fondue, které je považováno za švýcarský národní pokrm.

Není sýr jako sýr

Švýcarský raclette patří mezi polotvrdé sýry. Obsahuje min. 45 % tuku a na jeho přípravu se používá čerstvé nebo pasterizované mléko.

  • Vyrábí se ve tvaru bochníku, který má průměr 30 cm a váží okolo 6 kg.
  • Aby měl sýr správnou chuť a vůni, musí zrát alespoň tři měsíce.

Na raclettování se hodí také italské nebo francouzské sýry (vyzkoušejte třeba proslulý modrý sýr Fourme d'Ambert AOP). Ale pokud nemáte specializovanou prodejnu se sýry zrovna po ruce, vystačíte si s českými sýry.

  • Vyzkoušet můžete třeba jihočeskou Nivu nebo Romadur.
  • Nenáročnou a lahodnou alternativou pro může být také bochník Blaťáckého zlata.

Raclettování doma

Pokud nemáte doma kamna nebo přístup k otevřenému ohni, nad kterým byste sýr nechali pomalu rozpouštět, můžete si domů pořídit dvoupatrový raclettovací gril. Na vyšším patře můžete pohodlně grilovat maso nebo klobásky, zatímco na spodní patro se vkládají malé lopatky, které naplníte sýrem. Jednoduše tak připravíte lahodný oběd pro celou rodinu.

  • A jaké přílohy jsou pro raclettování ideální? Roztaveným sýrem můžete polévat brambory ve slupce nebo křupavé pečivo.
  • Na horním patře grilu můžete opéct také naložené hovězí, klobásky nebo plátky slaniny.
  • Pokud nemáte nic proti houbám, zkuste přidat pár nakrájených žampionů.
  • Ze zeleniny zase využijete rajčata nebo zrníčka kukuřice.
  • A když ještě navíc vyberete láhev suchého červeného vína, mezi svými přáteli nebo u rodinného stolu sklidíte zasloužené ovace.

Jak horší pastevci dobyli Francii

Nejstarší historie této oblíbeného pochoutky je dodnes obestřena tajemstvím. Delikatesa nejspíš pochází od alpských pastevců, kteří si v chladném horském počasí potřebovali zahřát prokřehlé tělo. Položili tedy část sýru na rozpálený povrch kamen a nechali sýr pomalu roztékat. Natavenou vrstvu potom seškrábli nožem a přidávali ji na pečené brambory nebo křupavé pečivo.

  • První písemné zmínky pocházejí z 19. století, kdy recepturu objevili také francouzští kulináři a zamilovali si ji.
  • Moderní pojmenování pokrmu vzniklo teprve v roce 1909 v jihošvýcarském kantonu Valais (někdy také Wallis). Na jedné z tamějších výstav bylo přijato pojmenování raclette (z fr. racler = seškrabávat), které se v gastronomii udrželo až do současnosti.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Petr Šúth

Apetit magazín