Sýry, které zkrátka musíte ochutnat

Sýry, které zkrátka musíte ochutnat

Řada gurmánů dává přednost plísňovým sýrům. Sice jejich konzumaci doprovází silný čichový vjem, přesto se řadí k opravdové delikatese. Ušlechtilé plísně dodávající sýru chuť, konzistenci a někdy také barvu, můžeme rozdělit do tří kategorií: s plísní uvnitř, s plísní na povrchu a dvouplísňové sýry. Jejich výroba není snadná, o sýr je třeba pečovat po celou dobu zrání, které se pohybuje kolem 2 až 6 měsíců. Pokud máte rádi tyto pochutiny, rozhodně neváhejte a dopřejte si jeden z „plísňáků“.

Plísňové sýry: milované i nenáviděné

Více

Nechcete si do kuchyně pustit výraznou vůni hraničící se zápachem? Máme pro vás tip na zralé sýry. Doba zrání se liší podle typu sýru, nicméně se pohybuje od 6 do 24 měsíců. U některých druhů platí, čím starší, tím lepší – i sýry zrají podobně jako víno. Na výběr máte z mnoha českých i zahraničních výrobků.

Ochutnejte ty nejlepší zralé sýry

Více

Pokud si chcete pochutnat na sýru, který bude zaručeně dokonalý, doporučujeme zvolit jednu ze dvou největších sýrových velmocí. U švýcarských sýrů se dočkáte plné chuti, která je především díky nepasterovanému mléku a poctivé řemeslné práci přetrvávající století. Druhů francouzských sýrů se nedá téměř dopočítat, je odhadováno, že se jich vyrábí na tisíc variant. Pokud byste si neuměli vybrat, sáhněte po osvědčených francouzských klasikách, které popisujeme v následujícím článku.

Za vůní sýrů: na skok u sýrových velmocí

Více

Ve Švýcarsku ještě chvíli setrváme, a doporučíme vám národní sýrový pokrm jako stvořený do zimního počasí. Aby také ne, když jej vymysleli švýcarští pastevci. Raclette jim dodal energii, pořádně je prohřál a mohli si tak vychutnat kýžené „ovoce“ své celoroční práce. Návštěva bude nadšená tímto zdánlivě prostým jídlem.

Raclette: objevte kouzlo tavených švýcarských sýrů

Více

V Itálii si drží přední příčku oblíbenosti parmazán. Je totiž univerzální, hodí se jak na sýrové mlsání, na ochucení zeleninových salátů, vyladění čerstvé omáčky s těstovinami či na zapékání. Parmazán zkrátka pozvedne jakékoli jídlo a zcela jistě uspokojí chuť po sýrovém mlsu.

Proč si zamilovat parmazán jako Italové

Více

Nizozemským žlutým zlatem je sýr gouda. Má lehce oříškovou, až ovocnou, nasládlou chuť. Její výroba sahá do 12. století, řadí se tak k nejstarším dochovaným sýrům na světě. Během zrání se gouda z měkkého sýra promění na sýr polotvrdý až tvrdý. Chutná výborně samotná, v salátu, cibulačce, slaném koláči či smažená s domácí tatarkou.

Gouda: žluté zlato z Nizozemska

Více

Britové nedají dopustit na svůj národní poklad, čedar. Jeho vznik doprovází kulinářská legenda, pokud ji chcete vyprávět u vína svým známým, podívejte se na článek věnovaný tomuto lahodnému britskému sýru s máslovou texturou. Setkat se můžete se světle žlutým až temně oranžovým zbarvením. Jak tyto rozdíly vznikají vám rádi vysvětlíme.

Čedar, národní poklad Anglie

Více

Pokud chcete přeci jen zůstat na české půdě, připravili jsme pro vás stručný přehled tuzemských sýrů. Na sýrovém prkénku nesmí chybět výrazná jihočeská niva, jemný moravský bochník, „voňavé“ olomoucké tvarůžky či zlatavé blaťácké zlato.

Český sýr: delikatesa světové chuti

Více

I české sýry potřebují svého krále. Na trůně sedí od roku 1923 a není jisté, zda je možné ho někdy sesadit. Hermelín, s oblibou grilovaný, nakládaný, smažený, roztavený či jen tak na plátky nakrájený. Připravili jsme pro vás 5 tipů, jak si jej vychutnat v celé své královské vznešenosti.

Hermelín v kuchyni: 5 jídel, na kterých si královsky pochutnáte

Více

Obchod Apetit