Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sýry, které zkrátka musíte ochutnat

Chcete večer návštěvě či sami sobě servírovat sýr, ale nevíte, jaký vybrat? Připravili jsme pro vás přehled s chutnými sýrovými recepty, na kterých si zaručeně pochutnáte.

Řada gurmánů dává přednost plísňovým sýrům. Sice jejich konzumaci doprovází silný čichový vjem, přesto se řadí k opravdové delikatese. Ušlechtilé plísně dodávající sýru chuť, konzistenci a někdy také barvu, můžeme rozdělit do tří kategorií: s plísní uvnitř, s plísní na povrchu a dvouplísňové sýry. Jejich výroba není snadná, o sýr je třeba pečovat po celou dobu zrání, které se pohybuje kolem 2 až 6 měsíců. Pokud máte rádi tyto pochutiny, rozhodně neváhejte a dopřejte si jeden z „plísňáků“.

Plísňové sýry: milované i nenáviděné

Někdo je miluje, jiný by je nepozřel. Řeč je o plísňových sýrech, které, jak název napovídá, jsou vyráběny s pomocí...

Nechcete si do kuchyně pustit výraznou vůni hraničící se zápachem? Máme pro vás tip na zralé sýry. Doba zrání se liší podle typu sýru, nicméně se pohybuje od 6 do 24 měsíců. U některých druhů platí, čím starší, tím lepší – i sýry zrají podobně jako víno. Na výběr máte z mnoha českých i zahraničních výrobků.

Ochutnejte ty nejlepší zralé sýry

Sýry patří mezi oblíbené delikatesy a díky svému širokému využití jsou důležitou součástí obsahu lednice každé...

Pokud si chcete pochutnat na sýru, který bude zaručeně dokonalý, doporučujeme zvolit jednu ze dvou největších sýrových velmocí. U švýcarských sýrů se dočkáte plné chuti, která je především díky nepasterovanému mléku a poctivé řemeslné práci přetrvávající století. Druhů francouzských sýrů se nedá téměř dopočítat, je odhadováno, že se jich vyrábí na tisíc variant. Pokud byste si neuměli vybrat, sáhněte po osvědčených francouzských klasikách, které popisujeme v následujícím článku.

Za vůní sýrů: na skok u sýrových velmocí

Sýry z Francie a Švýcarska jsou zárukou kvality, aby také ne, jedná se o největší sýrové producenty, ale také...

Ve Švýcarsku ještě chvíli setrváme, a doporučíme vám národní sýrový pokrm jako stvořený do zimního počasí. Aby také ne, když jej vymysleli švýcarští pastevci. Raclette jim dodal energii, pořádně je prohřál a mohli si tak vychutnat kýžené „ovoce“ své celoroční práce. Návštěva bude nadšená tímto zdánlivě prostým jídlem.

Raclette: objevte kouzlo tavených švýcarských sýrů

Raclette patří k tradičním pokrmům švýcarské kuchyně. Můžete ho kombinovat s různými přílohami a pokaždé si výtečně...

V Itálii si drží přední příčku oblíbenosti parmazán. Je totiž univerzální, hodí se jak na sýrové mlsání, na ochucení zeleninových salátů, vyladění čerstvé omáčky s těstovinami či na zapékání. Parmazán zkrátka pozvedne jakékoli jídlo a zcela jistě uspokojí chuť po sýrovém mlsu.

Proč si zamilovat parmazán jako Italové

Kvalitní parmazán patří k těm ingrediencím, které se vyplatí mít vždy po ruce. I z obyčejných nudlí udělá...

Nizozemským žlutým zlatem je sýr gouda. Má lehce oříškovou, až ovocnou, nasládlou chuť. Její výroba sahá do 12. století, řadí se tak k nejstarším dochovaným sýrům na světě. Během zrání se gouda z měkkého sýra promění na sýr polotvrdý až tvrdý. Chutná výborně samotná, v salátu, cibulačce, slaném koláči či smažená s domácí tatarkou.

Gouda: žluté zlato z Nizozemska

Říká se mu gouda, ale nezrodil se ve městě Gouda. Někdy vyniká oříškovou chutí, jindy z něho cítíme ovoce. Je pro něj...

Britové nedají dopustit na svůj národní poklad, čedar. Jeho vznik doprovází kulinářská legenda, pokud ji chcete vyprávět u vína svým známým, podívejte se na článek věnovaný tomuto lahodnému britskému sýru s máslovou texturou. Setkat se můžete se světle žlutým až temně oranžovým zbarvením. Jak tyto rozdíly vznikají vám rádi vysvětlíme.

Čedar, národní poklad Anglie

Těžko říct, čím přesně je sýr čedar tak výjimečný. Patří po celém světě k nejoblíbenějším sýrům a pokud patříte k...

Pokud chcete přeci jen zůstat na české půdě, připravili jsme pro vás stručný přehled tuzemských sýrů. Na sýrovém prkénku nesmí chybět výrazná jihočeská niva, jemný moravský bochník, „voňavé“ olomoucké tvarůžky či zlatavé blaťácké zlato.

Český sýr: delikatesa světové chuti

Když se řekne sýr, mnoho lidí si představí sýrové velmoci jako je Itálie, Francie nebo třeba Holandsko. Málokdo však ví...

I české sýry potřebují svého krále. Na trůně sedí od roku 1923 a není jisté, zda je možné ho někdy sesadit. Hermelín, s oblibou grilovaný, nakládaný, smažený, roztavený či jen tak na plátky nakrájený. Připravili jsme pro vás 5 tipů, jak si jej vychutnat v celé své královské vznešenosti.

Hermelín v kuchyni: 5 jídel, na kterých si královsky pochutnáte

Hermelín má v české kuchyni své nezastupitelné místo – vždyť do ní patří už bezmála sto let. Milovníkům českých sýrů se...

Fondue: sýrové nebe

Rajské fondue z kraje Valais

Domácí preclíky z kynutého těsta a pivní fondue

Sýrové raclette

Raclette

Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr

Ochutnejte pravou chuť Dolce Vita, aneb jak poznat kvalitní italský sýr

Velká sýrová nakládačka

Velká sýrová nakládačka

Bucatini se salsicciou a pecorinem

Slaný koláč s kuřecím masem a sýrem brie

Švýcarské geschnetzeltes

Camembert s omáčkou z černého rybízu

Raclette z trouby s celerovou remuládou

Plněné pečené brambory s chilli a sýrem brie

Camembertový chlebíček

Rizoto s gorgonzolou a vlašskými ořechy

Jak párovat víno s jídlem?

Noky se špenátem, houbami a gorgonzolou

Ravioly se čtyřmi sýry

Naložte se do oleje s oblíbenými sýry

Nakládaný hermelín

Rozpečený sendvič s hermelínem a brusinkami

Camembert s omáčkou z černého rybízu

Nakládaný hermelín

Šlehaný hermelín se salátem a ořechy

Rozpečený sendvič s hermelínem a brusinkami

Vepřové burgery s nivou

Grilovaná zelenina s kozím sýrem

Salát s kuřecím masem a balkánským sýrem

Camembertový chlebíček

Řecko na talíři: sýry

Souboj sýrů: Francie vs. Švýcarsko

Souboj sýrů: Francie vs. Švýcarsko

Naložený pivní sýr

Čedarovo-oříškové sušenky s cibulovým dipem

Burgery plněné čedarem & se zelným salátkem a smaženou šalotkou

Čedar

Čedarové vdolečky

Pivní polévka s čedarem

Stániny čedarové sušenky

Abeceda italských sýrů

Parmazánové sušenky

Mleté bochánky s parmazánovou krustou

Jak podávat sýr

Přidat komentář