Raclette vymysleli švýcarští pastýři – po večerech se posilňovali sýrem napíchnutým na klacek a rozpečeným nad žhavými uhlíky. Spolu s bramborami či pečivem je tohle prosté selské jídlo skvělé i dnes!
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Brambory zabalte do alobalu a podle velikosti je pečte pětatřicet až pětačtyřicet minut. Mezitím si připravte hořčičné omáčky: v jedné misce smíchejte lžíci hořčice s kmínem, ve druhé lžíci hořčice s paprikou.
Každý ze stolovníků si dává do zapékací mističky několik kostek sýra namočených v hořčičných omáčkách, případně kousky cibule. Rozpuštěný sýr se jí s upečenými bramborami, šunkou a prosciuttem.
RACLETTE Klacky na rozpékání sýra jsou minulostí; dnes se na raclette používají elektrické přístroje. Mívají vrchní desku z mramoru nebo litiny, která vydává teplo, a pod ni se umisťují litinové nebo teflonové pánvičky se sýrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sýry, které zkrátka musíte ochutnat(32 receptů )