4.2 / 5. Počet hodnocení: 5
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3529 kcal
Bílkoviny 224 g
Sacharidy 227 g
Tuky 186 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Raclette vymysleli švýcarští pastýři – po večerech se posilňovali sýrem napíchnutým na klacek a rozpečeným nad žhavými uhlíky. Spolu s bramborami či pečivem je tohle prosté selské jídlo skvělé i dnes!

Suroviny

brambory 1 kg
se slupkou, pečlivě omyté
sýr ementál 250 g
na kostičky
gouda 250 g
na kostičky
eidam 250 g
na kostičky
hořčice francouzská 2 PL
kmín 1 ČL
mletý
paprika sladká 1 ČL
cibule 3 ks
na malé klínky
šunka
k podávání
prosciutto
k podávání

1 Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Brambory zabalte do alobalu a podle velikosti je pečte pětatřicet až pětačtyřicet minut. Mezitím si připravte hořčičné omáčky: v jedné misce smíchejte lžíci hořčice s kmínem, ve druhé lžíci hořčice s paprikou.

2 Každý ze stolovníků si dává do zapékací mističky několik kostek sýra namočených v hořčičných omáčkách, případně kousky cibule. Rozpuštěný sýr se jí s upečenými bramborami, šunkou a prosciuttem.

RACLETTE Klacky na rozpékání sýra jsou minulostí; dnes se na raclette používají elektrické přístroje. Mívají vrchní desku z mramoru nebo litiny, která vydává teplo, a pod ni se umisťují litinové nebo teflonové pánvičky se sýrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/11

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit