Pizza s květákem, šalvějí a sýrem Raclette

Pizza s květákem, šalvějí a sýrem Raclette

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3297 kcal
Bílkoviny 82 g
Cukr 302 g
Tuky 178 g
Vláknina 79 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když jsme tuhle pizzu fotili, museli jsme jí upéct dvojnásobek, aby se dostalo na všechny zájemce, kteří nasáli její vůni.

Suroviny

květák 1 kg
nakrájeného či rozebraného
šalvěj 1 svazek
olivový olej 60 ml
plus trochu na plech
sůl
pepř
čerstvě mletý
mascarpone 250 g
250 g
sýr Raclette na plátky, viz Něco navíc
Na těsto
1 PL
sušené droždí
krupicový cukr 1 ČL
mouka pšeničná hladká 375 g
nebo výběrové polohrubé mouky + trocha navíc
sůl 1 ČL
olivový olej 1 PL

1 Na těsto smíchejte v misce droždí, cukr a 250 ml vlažné vody. Asi 5 minut nechte stát na teplém místě, aby se na hladině objevily bubliny. Mouku osolte, přidejte k ní v míse olej, uprostřed udělejte důlek, přilijte vodu s droždím a dobře pomoučněnýma rukama vypracujte těsto. Na lehce pomoučněné ploše ho zpracovávejte 3–4 minuty, aby bylo hladké a pružné. Rozdělte ho na dva díly, dejte na lehce pomoučněný plech, přikryjte navlhčenou utěrkou a nechte v teple kynout 30 minut – aby zdvojnásobilo objem.

2 Mezitím zahřejte troubu na 200 °C. Květák smíchaný se šalvějí, olejem, solí a pepřem rychle opečte na pánvi a dejte stranou.

3 Z každého kousku těsta vyválejte na lehce pomoučněné ploše obdélník 20 x 30 cm a každý dejte na plech vymazaný olejem či vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně je potřete mascarpone, na něj dejte plátky sýra a květákovou směs. Pečte 15–20 minut, aby obloha zezlátla a těsto bylo křupavé.

NĚCO NAVÍC
Sýr Raclette na pizze můžete nahradit gruyèrem nebo ementálem.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit