0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pizza s květákem, šalvějí a sýrem Raclette

Pizza s květákem, šalvějí a sýrem Raclette

4 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4208 kcal
Bílkoviny 147 g
Sacharidy 304 g
Tuky 249 g
Vláknina 83 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když jsme tuhle pizzu fotili, museli jsme jí upéct dvojnásobek, aby se dostalo na všechny zájemce, kteří nasáli její vůni.

Suroviny

květák 1 kg
nakrájeného či rozebraného
šalvěj 1 svazek
olivový olej 60 ml
plus trochu na plech
sůl
pepř
čerstvě mletý
mascarpone 250 g
raclette 250 g
na plátky
Na těsto
droždí sušené 1 PL
krupicový cukr 1 ČL
mouka pšeničná hladká 375 g
nebo výběrové polohrubé mouky + trocha navíc
sůl 1 ČL
olivový olej 1 PL

1 Na těsto smíchejte v misce droždí, cukr a 250 ml vlažné vody. Asi 5 minut nechte stát na teplém místě, aby se na hladině objevily bubliny. Mouku osolte, přidejte k ní v míse olej, uprostřed udělejte důlek, přilijte vodu s droždím a dobře pomoučněnýma rukama vypracujte těsto. Na lehce pomoučněné ploše ho zpracovávejte 3–4 minuty, aby bylo hladké a pružné. Rozdělte ho na dva díly, dejte na lehce pomoučněný plech, přikryjte navlhčenou utěrkou a nechte v teple kynout 30 minut – aby zdvojnásobilo objem.

2 Mezitím zahřejte troubu na 200 °C. Květák smíchaný se šalvějí, olejem, solí a pepřem rychle opečte na pánvi a dejte stranou.

3 Z každého kousku těsta vyválejte na lehce pomoučněné ploše obdélník 20 x 30 cm a každý dejte na plech vymazaný olejem či vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně je potřete mascarpone, na něj dejte plátky sýra a květákovou směs. Pečte 15–20 minut, aby obloha zezlátla a těsto bylo křupavé.

NĚCO NAVÍC
Sýr Raclette na pizze můžete nahradit gruyèrem nebo ementálem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/9

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
K čemu pít růžové víno
  • Tipy a triky

K čemu pít růžové víno

Růžové víno neboli rosé je lehký svěží nápoj, který se dokonale snoubí s lehkými pokrmy jídly. Vyrábí se z odrůd modrých hroznů a zejména v letě je zkrátka neodolatelné. ...

Obchod Apetit