Suroviny
Na cca 30 koláčků
mouka pšeničná hladká
600
g
droždí
40
g
cukr
100
g
tuk
100
g
žloutek
2
ks
máslo
320
g
mléko
1,4
l
citronová šťáva
1. droždí, vlažné mléko a polovinu cukru a 50g mouky – smícháme a vytvoříme kvásek , necháme “vypěnit” ´- vykypět.
2. do mísy s moukou mlékem, cukrem, žloutky, máslem, citronovou kůrou vlijeme kvásek.
3. důkladně promícháme – těsto se nesmí lepit k míse.
4. těsto musí být na dotek hebké a měkké jako polštář
5. na teplém místě necháme vykynout.
6. z těsta oddělujeme části těsta a tvoříme válečky.
7. z válečků krájíme malé kousky, ze kterých tvoříme malé kuličky.
8. kuličky klademe na vymaštěný plech – ne moc u sebe!
9. po vykynutí uprostřed zmačkneme plochým předmětem tak, aby nám zůstali vyšší okraje.
10. potřeme žloutkem
11. plníme makovou nebo tvarohovou náplní nebo švestkovými povidly
12. na povrchu posypeme drobenkou z másla a hrubé mouky s krystalovým cukrem + skořice.
13. zdobíme mandlemi a hrozinkami.
Pečeme při 170 °C.
Po upečení potřeme rumem nebo jiným aromatickým destilátem.