
Uživatelský
recept
recept
Kynuté makové koláčky
Popis receptu:
Four Seasons Hotel Prague na FB, fotogalerie
A dalsi recept - tentokrat od naseho cukrare Jirky Sediveho. Je to stary rodinny recept na tradicni makove kolace. Jak se vam libi?
Autor: Jana Novotná
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Ingredience
-
na zhruba 30 koláčků potřebujeme:
600g hladké mouky
40g droždí
100g cukru
100g tuku
2 ks žloutky
320g másla
1.4 l mléka
citronová kůra
Příprava jídla
1. droždí, vlažné mléko a polovinu cukru a 50g mouky – smícháme a vytvoříme kvásek , necháme “vypěnit” ´- vykypět.
2. do mísy s moukou mlékem, cukrem, žloutky, máslem, citronovou kůrou vlijeme kvásek.
3. důkladně promícháme – těsto se nesmí lepit k míse.
4. těsto musí být na dotek hebké a měkké jako polštář
5. na teplém místě necháme vykynout.
6. z těsta oddělujeme části těsta a tvoříme válečky.
7. z válečků krájíme malé kousky, ze kterých tvoříme malé kuličky.
8. kuličky klademe na vymaštěný plech – ne moc u sebe!
9. po vykynutí uprostřed zmačkneme plochým předmětem tak, aby nám zůstali vyšší okraje.
10. potřeme žloutkem
11. plníme makovou nebo tvarohovou náplní nebo švestkovými povidly
12. na povrchu posypeme drobenkou z másla a hrubé mouky s krystalovým cukrem + skořice.
13. zdobíme mandlemi a hrozinkami.
Pečeme při 170 °C.
Po upečení potřeme rumem nebo jiným aromatickým destilátem.
Přidat komentář