0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Citronová kolečka s pusinkami

Citronová kolečka s pusinkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Citronová kolečka s pusinkami

4.2 / 5. Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Pro zkušené Na cca 2 plechy koleček a 2 plechy pusinek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5150 kcal
Bílkoviny 120 g
Sacharidy 503 g
Tuky 284 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Elegantní citronové cukroví vás nejprve okouzlí svou andělskou krásou a hned vzápětí i nezapomenutelnou svěží chutí. Při jeho vymýšlení jsme se inspirovali legendárním koláčem lemon meringue pie.

Suroviny

Na citronová kolečka
mouka pšeničná hladká 300 g
prosátá
moučkový cukr 60 g
prosátý
máslo 160 g
žloutek 2 ks
citronová štáva 2 ČL
citronová kůra
z půlky citronu
Na pusinky
bílek 4 ks
krupicový cukr 250 g
Na krém
máslo 100 g
změklé
citronový krém lemon curd 200 g
citronová pomazánka, o pokojové teplotě (viz Něco navíc)
moučkový cukr
podle chuti

Postup

1

Připravte těsto na CITRONOVÁ KOLEČKA. Z mouky, cukru, másla, žloutků a citronové šťávy i kůry ručně vypracujte soudržné těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte minimálně hodinu, ale nejlépe přes noc, odpočinout v lednici.

2

Připravte PUSINKY. Troubu předehřejte na 100°C. Plech s nižším okrajem vyložte pečicím papírem. Do čisté mísy dejte bílky a cukr. Ručně šlehejte nad vodní lázní, dokud se cukr zcela nerozpustí.

3

Sejměte mísu z hrnce a sníh došlehejte v robotu nebo ručním šlehačem – nejlépe na střední výkon 6–8 minut. Sníh musí během šlehání zchladnout na pokojovou teplotu, být lesklý a při vytažení metly tvořit pevné špičky.

4

Sněhem naplňte cukrářský sáček s otevřenou špičkou s ostrými zuby a na plech stříkejte drobné pusinky. Plech vložte do trouby a sušte cca 2 hodiny. Poté je nechte zcela vychladnout a uložte do vzduchotěsné nádoby, mají totiž ten- denci vlhnout.

5

Upečte citronová kolečka. Troubu předehřejte na 180°C a plech s nižším okrajem vyložte pečicím papírem. Vychlazené těsto vyválejte na plát o tloušťce 4mm a vykrajujte z něj kolečka o stejném průměru, jako mají pusinky.

6

Pečte cca 6–8 minut dozlatova. Nechte dokonale vychladnout a skladujte v suchu a chladu, klidně pár týdnů.

7

Maximálně pár dnů před Vánocemi připravte KRÉM. Vyšlehejte máslo, vmíchejte do něj citronovou pomazánku a oslaďte podle chuti.

8

Slepte cukroví. Na citronové kolečko vždy cukrářským sáčkem stříkněte trochu citronového krému a nahoru posaďte pusinku. Slepené cukroví skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici.

NĚCO NAVÍC
Citronovou pomazánku lemon curd můžete koupit v Marks & Spencer nebo snadno vyrobit doma podle našeho receptu či videoreceptu, které najdete na našem Youtube.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?
  • Zdraví a výživa

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč