Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Citronová kolečka s pusinkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 75
Více než hodinu Snadné Na cca 2 plechy koleček a 2 plechy pusinek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5150 kcal
Bílkoviny 120 g
Sacharidy 503 g
Tuky 284 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Elegantní citronové cukroví vás nejprve okouzlí svou andělskou krásou a hned vzápětí i nezapomenutelnou svěží chutí. Při jeho vymýšlení jsme se inspirovali legendárním koláčem lemon meringue pie. Citronová kolečka s pusinkami jsou famózní dezert, se kterým stojí za to dát si tu práci.

Související recepty

Suroviny

Na citronová kolečka
prosátý
máslo 160 g
z půlky citronu
Na pusinky
Na krém
máslo 100 g
změklé
o pokojové teplotě (viz Něco navíc)
podle chuti

Postup

1

Připravte těsto na CITRONOVÁ KOLEČKA. Z mouky, cukru, másla, žloutků a citronové šťávy i kůry ručně vypracujte soudržné těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte minimálně hodinu, ale nejlépe přes noc, odpočinout v lednici.

2

Připravte PUSINKY. Troubu předehřejte na 100 °C. Plech s nižším okrajem vyložte pečicím papírem. Do čisté mísy dejte bílky a cukr. Ručně šlehejte nad vodní lázní, dokud se cukr zcela nerozpustí.

3

Sejměte mísu z hrnce a sníh došlehejte v robotu nebo ručním šlehačem – nejlépe na střední výkon 6–8 minut. Sníh musí během šlehání zchladnout na pokojovou teplotu, být lesklý a při vytažení metly tvořit pevné špičky.

4

Sněhem naplňte cukrářský sáček s otevřenou špičkou s ostrými zuby a na plech stříkejte drobné pusinky. Plech vložte do trouby a sušte cca 2 hodiny. Poté je nechte zcela vychladnout a uložte do vzduchotěsné nádoby, mají totiž tendenci vlhnout.

5

Upečte citronová kolečka. Troubu předehřejte na 180 °C a plech s nižším okrajem vyložte pečicím papírem. Vychlazené těsto vyválejte na plát o tloušťce 4 mm a vykrajujte z něj kolečka o stejném průměru, jako mají pusinky.

6

Pečte cca 6–8 minut dozlatova. Nechte dokonale vychladnout a skladujte v suchu a chladu, klidně pár týdnů.

7

Maximálně pár dnů před Vánocemi připravte KRÉM. Vyšlehejte máslo, vmíchejte do něj citronovou pomazánku a oslaďte podle chuti.

8

Slepte cukroví. Na citronové kolečko vždy cukrářským sáčkem stříkněte trochu citronového krému a nahoru posaďte pusinku. Slepené cukroví skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici.

NĚCO NAVÍC
Citronovou pomazánku lemon curd můžete koupit v Marks & Spencer nebo snadno vyrobit doma podle našeho receptu či videoreceptu, které najdete na našem Youtube.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...