Citronová kolečka s pusinkami

Citronová kolečka s pusinkami

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Více než hodinu Pro zkušené Na cca 2 plechy koleček a 2 plechy pusinek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5148 kcal
Bílkoviny 120 g
Cukr 502 g
Tuky 284 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Elegantní citronové cukroví vás nejprve okouzlí svou andělskou krásou a hned vzápětí i nezapomenutelnou svěží chutí. Při jeho vymýšlení jsme se inspirovali legendárním koláčem lemon meringue pie.

Suroviny

Na citronová kolečka
mouka pšeničná hladká 300 g
prosáté
moučkový cukr 60 g
prosátého
máslo 160 g
žloutek 2 ks
citronová štáva 1 ČL
citronová kůra
z půlky citronu
Na pusinky
bílek 4 ks
krupicový cukr 250 g
Na krém
máslo 100 g
změklé
lemon curd 200 g
citronová pomazánka, o pokojové teplotě (viz Něco navíc)
moučkový cukr
podle chuti

1 Připravte těsto na CITRONOVÁ KOLEČKA. Z mouky, cukru, másla, žloutků a citronové šťávy i kůry ručně vypracujte soudržné těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte minimálně hodinu, ale nejlépe přes noc, odpočinout v lednici.

2 Připravte PUSINKY. Troubu předehřejte na 100°C. Plech s nižším okrajem vyložte pečicím papírem. Do čisté mísy dejte bílky a cukr. Ručně šlehejte nad vodní lázní, dokud se cukr zcela nerozpustí. Sejměte mísu z hrnce a sníh došlehejte v robotu nebo ručním šlehačem – nejlépe na střední výkon 6–8 minut. Sníh musí během šlehání zchladnout na pokojovou teplotu, být lesklý a při vytažení metly tvořit pevné špičky. Sněhem naplňte cukrářský sáček s otevřenou špičkou s ostrými zuby a na plech stříkejte drobné pusinky. Plech vložte do trouby a sušte cca 2 hodiny. Poté je nechte zcela vychladnout a uložte do vzduchotěsné nádoby, mají totiž ten- denci vlhnout.

Upečte citronová kolečka. Troubu předehřejte na 180°C a plech s nižším okrajem vyložte pečicím papírem. Vychlazené těsto vyválejte na plát o tloušťce 4mm a vykrajujte z něj kolečka o stejném průměru, jako mají pusinky. Pečte cca 6–8 minut dozlatova. Nechte dokonale vychladnout a skladujte v suchu a chladu, klidně pár týdnů.

Maximálně pár dnů před Vánocemi připravte KRÉM. Vyšlehejte máslo, vmíchejte do něj citronovou pomazánku a oslaďte podle chuti.

5 Slepte cukroví. Na citronové kolečko vždy cukrářským sáčkem stříkněte trochu citronového krému a nahoru posaďte pusinku. Slepené cukroví skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici.

NĚCO NAVÍC
Citronovou pomazánku lemon curd můžete koupit v Marks & Spencer nebo snadno vyrobit doma podle našeho receptu či videoreceptu, které najdete na našem Youtube.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit