Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Citronová kolečka s pusinkami

Elegantní citronové cukroví vás nejprve okouzlí svou andělskou krásou a hned vzápětí i nezapomenutelnou svěží chutí. Při jeho vymýšlení jsme se inspirovali legendárním koláčem lemon meringue pie.

Vydání: 2019/12
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na cca 2 plechy koleček a 2 plechy pusinek
Doba přípravy: Více než hodinu
+ odpočinutí těsta + příprava a sušení pusinek
PT1M
Pečení 0:08 (1 várka)
Cukroví Česká

Ingredience

    NA CITRONOVÁ KOLEČKA

    • 300 g hladké mouky, prosáté
    • 60 g moučkového cukru, prosátého
    • 160 g másla
    • 2 žloutky
    • 1–2 lžičky citronové šťávy citronová kůra z 1/2 citronu

    NA PUSINKY

    • 4 bílky
    • 250 g krupicového cukru

    NA KRÉM

    • 100 g másla, změklého
    • 200 g citronové pomazánky lemon curd, o pokojové teplotě (viz Něco navíc)
    • moučkový cukr podle chuti

Příprava jídla

1 Připravte těsto na CITRONOVÁ KOLEČKA. Z mouky, cukru, másla, žloutků a citronové šťávy i kůry ručně vypracujte soudržné těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte minimálně hodinu, ale nejlépe přes noc, odpočinout v lednici.

2 Připravte PUSINKY. Troubu předehřejte na 100°C. Plech s nižším okrajem vyložte pečicím papírem. Do čisté mísy dejte bílky a cukr. Ručně šlehejte nad vodní lázní, dokud se cukr zcela nerozpustí. Sejměte mísu z hrnce a sníh došlehejte v robotu nebo ručním šlehačem – nejlépe na střední výkon 6–8 minut. Sníh musí během šlehání zchladnout na pokojovou teplotu, být lesklý a při vytažení metly tvořit pevné špičky. Sněhem naplňte cukrářský sáček s otevřenou špičkou s ostrými zuby a na plech stříkejte drobné pusinky. Plech vložte do trouby a sušte cca 2 hodiny. Poté je nechte zcela vychladnout a uložte do vzduchotěsné nádoby, mají totiž ten- denci vlhnout.

Upečte citronová kolečka. Troubu předehřejte na 180°C a plech s nižším okrajem vyložte pečicím papírem. Vychlazené těsto vyválejte na plát o tloušťce 4mm a vykrajujte z něj kolečka o stejném průměru, jako mají pusinky. Pečte cca 6–8 minut dozlatova. Nechte dokonale vychladnout a skladujte v suchu a chladu, klidně pár týdnů.

Maximálně pár dnů před Vánocemi připravte KRÉM. Vyšlehejte máslo, vmíchejte do něj citronovou pomazánku a oslaďte podle chuti.

5 Slepte cukroví. Na citronové kolečko vždy cukrářským sáčkem stříkněte trochu citronového krému a nahoru posaďte pusinku. Slepené cukroví skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici.

NĚCO NAVÍC
Citronovou pomazánku lemon curd můžete koupit v Marks & Spencer nebo snadno vyrobit doma podle našeho receptu či videoreceptu, které najdete na našem Youtube.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kořeněné máslové sušenky s pomerančovou marmeládou

Kakaové ořechy s griliášovým krémem

Linecké kokosové řezy

Nepečené perníkové kuličky

Vykrajované vanilkové rohlíčky

Pečeme cukroví

Přidat komentář