Zkusili jste už připravovat vejce Benedikt pro osm lidí najednou? S naším rychlopostupem to půjde samo! Obětujete sice efektní vzhled a krémovost vajec, ale rodinnou snídani zvládnete na jeden zátah.
Suroviny
1 Pekáček nebo formu o velikosti 18 x 24 cm vymažte lehce máslem. Polovinu pečiva rozprostřete na dno zapékací nádoby, posypte polovinou nakrájené šunky, půlkou chřestu a poklaďte půlkou nakrájeného sýra. Stejně vytvořte i druhou vrstvu: vrstvěte pečivo, šunku, chřest a nakonec sýr. V misce prošlehejte vejce, mléko, sůl, pepř a mletou papriku a pekáček rovnoměrně zalijte. Zakryjte alobalem a nechte v chladu pečivo nasáknout, minimálně hodinu, ale klidně přes noc.
2 Troubu předehřejte na 180°C, pak do ní vložte přiklopený pekáček a pečte 40 minut. Potom odkryjte, posypte mozzarellou a nasekanou cibulkou a pečte ještě 10 minut.
3 Mezitím na holandskou omáčku nechte na mírném ohni v rendlíčku rozpustit máslo. Do jiného rendlíku dejte žloutky, přilijte vinný ocet a na nad vodní lázní šlehejte, dokud směs nezhoustne a nebude vláčná, hladká a lesklá. Odstavte a začněte pomalu přilévat a zašlehávat rozpuštěné máslo, dokud ho nezašleháte všechno. Dochuťte solí, mletým pepřem a citronovou šťávou a udržujte teplé (nad vodní lázní). Podávejte k žemlovce.
NĚCO NAVÍC
Čím tvrdší pečivo na zpracování máte, tím déle je potřeba je nechat nasáknout. Nic nezkazíte, když si pekáček připravíte a zalijete večer a ráno už ho jen strčíte do vyhřáté trouby.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 33x Snídaně na vidličku(33 receptů)
- 14 lahodných receptů na žemlovku: z vánočky, croissantů nebo loupáků(14 receptů)