Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3829 kcal
Bílkoviny 159 g
Cukr 194 g
Tuky 264 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zkusili jste už připravovat vejce Benedikt pro osm lidí najednou? S naším rychlopostupem to půjde samo! Obětujete sice efektní vzhled a krémovitost vajec, ale rodinnou snídani zvládnete na jeden zátah.

Suroviny

máslo
na vymazání pekáčku
bageta 3 ks
starší, (rohlíky, housky, croassanty, či jiné světlé pečivo), na plátky
350 g
šunka od kosti na kousky
chřest zelený 1 svazek
výhonky nakrájené na 3-4 cm špalíky
200 g
nepříliš výrazný sýr plátky, na proužky, např gouda
vejce 8 ks
2 hrnek
plnotučné mléko
sůl
pepř
čerstvě mletý
paprika sladká 0.5 ČL
mletá
1
mozzarela natrhaná najemno
jarní cibulka 2 ks
nasekaná
Na holandskou omáčku
máslo 125 g
žloutek 2 ks
vinný ocet bílý 1 PL
sůl
pepř
citronová štáva
podle chuti

1 Pekáček nebo formu o velikosti 18 x 24 cm vymažte lehce máslem. Polovinu pečiva rozprostřete na dno zapékací nádoby, posypte polovinou nakrájené šunky, půlkou chřestu a poklaďte půlkou nakrájeného sýra. Stejně vytvořte i druhou vrstvu: vrstvěte pečivo, šunku, chřest a nakonec sýr. V misce prošlehejte vejce, mléko, sůl, pepř a mletou papriku a pekáček rovnoměrně zalijte. Zakryjte alobalem a nechte v chladu pečivo nasáknout, minimálně hodinu, ale klidně přes noc.

2 Troubu předehřejte na 180°C, pak do ní vložte přiklopený pekáček a pečte 40 minut. Potom odkryjte, posypte mozzarellou a nasekanou cibulkou a pečte ještě 10 minut.

3 Mezitím na holandskou omáčku nechte na mírném ohni v rendlíčku rozpustit máslo. Do jiného rendlíku dejte žloutky, přilijte vinný ocet a na nad vodní lázní šlehejte, dokud směs nezhoustne a nebude vláčná, hladká a lesklá. Odstavte a začněte pomalu přilévat a zašlehávat rozpuštěné máslo, dokud ho nezašleháte všechno. Dochuťte solí, mletým pepřem a citronovou šťávou a udržujte teplé (nad vodní lázní). Podávejte k žemlovce.

NĚCO NAVÍC
Čím tvrdší pečivo na zpracování máte, tím déle je potřeba je nechat nasáknout. Nic nezkazíte, když si pekáček připravíte a zalijete večer a ráno už ho jen strčíte do vyhřáté trouby. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit