0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Žemlovka à la Benedikt
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5562 kcal
Bílkoviny 296 g
Sacharidy 218 g
Tuky 384 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zkusili jste už připravovat vejce Benedikt pro osm lidí najednou? S naším rychlopostupem to půjde samo! Obětujete sice efektní vzhled a krémovost vajec, ale rodinnou snídani zvládnete na jeden zátah.

Suroviny

máslo
na vymazání pekáčku
bageta 3 ks
starší, (rohlíky, housky, croassanty, či jiné světlé pečivo), na plátky
šunka 350 g
od kosti, na kousky
chřest zelený 1 svazek
na 3cm špalíky
gouda 200 g
na proužky
vejce 8 ks
mléko 2 hrnek
plnotučné
sůl
pepř
čerstvě mletý
paprika mletá sladká ½ ČL
mletá
mozzarella 1
najemno
jarní cibulka 2 ks
nasekaná
Na holandskou omáčku
máslo 125 g
žloutek 2 ks
vinný ocet bílý 1 PL
sůl
pepř
citronová štáva
podle chuti

1 Pekáček nebo formu o velikosti 18 x 24 cm vymažte lehce máslem. Polovinu pečiva rozprostřete na dno zapékací nádoby, posypte polovinou nakrájené šunky, půlkou chřestu a poklaďte půlkou nakrájeného sýra. Stejně vytvořte i druhou vrstvu: vrstvěte pečivo, šunku, chřest a nakonec sýr. V misce prošlehejte vejce, mléko, sůl, pepř a mletou papriku a pekáček rovnoměrně zalijte. Zakryjte alobalem a nechte v chladu pečivo nasáknout, minimálně hodinu, ale klidně přes noc.

2 Troubu předehřejte na 180°C, pak do ní vložte přiklopený pekáček a pečte 40 minut. Potom odkryjte, posypte mozzarellou a nasekanou cibulkou a pečte ještě 10 minut.

3 Mezitím na holandskou omáčku nechte na mírném ohni v rendlíčku rozpustit máslo. Do jiného rendlíku dejte žloutky, přilijte vinný ocet a na nad vodní lázní šlehejte, dokud směs nezhoustne a nebude vláčná, hladká a lesklá. Odstavte a začněte pomalu přilévat a zašlehávat rozpuštěné máslo, dokud ho nezašleháte všechno. Dochuťte solí, mletým pepřem a citronovou šťávou a udržujte teplé (nad vodní lázní). Podávejte k žemlovce.

NĚCO NAVÍC
Čím tvrdší pečivo na zpracování máte, tím déle je potřeba je nechat nasáknout. Nic nezkazíte, když si pekáček připravíte a zalijete večer a ráno už ho jen strčíte do vyhřáté trouby. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?
  • Zdraví a výživa

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč