0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Žemlovka à la Benedikt
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5562 kcal
Bílkoviny 296 g
Sacharidy 218 g
Tuky 384 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zkusili jste už připravovat vejce Benedikt pro osm lidí najednou? S naším rychlopostupem to půjde samo! Obětujete sice efektní vzhled a krémovost vajec, ale rodinnou snídani zvládnete na jeden zátah.

Suroviny

máslo
na vymazání pekáčku
bageta 3 ks
starší, (rohlíky, housky, croassanty, či jiné světlé pečivo), na plátky
šunka 350 g
od kosti, na kousky
chřest zelený 1 svazek
na 3cm špalíky
gouda 200 g
na proužky
vejce 8 ks
mléko 2 hrnek
plnotučné
sůl
pepř
čerstvě mletý
paprika mletá sladká ½ ČL
mletá
najemno
jarní cibulka 2 ks
nasekaná
Na holandskou omáčku
máslo 125 g
žloutek 2 ks
vinný ocet bílý 1 PL
sůl
pepř
citronová šťáva
podle chuti

1 Pekáček nebo formu o velikosti 18 x 24 cm vymažte lehce máslem. Polovinu pečiva rozprostřete na dno zapékací nádoby, posypte polovinou nakrájené šunky, půlkou chřestu a poklaďte půlkou nakrájeného sýra. Stejně vytvořte i druhou vrstvu: vrstvěte pečivo, šunku, chřest a nakonec sýr. V misce prošlehejte vejce, mléko, sůl, pepř a mletou papriku a pekáček rovnoměrně zalijte. Zakryjte alobalem a nechte v chladu pečivo nasáknout, minimálně hodinu, ale klidně přes noc.

2 Troubu předehřejte na 180°C, pak do ní vložte přiklopený pekáček a pečte 40 minut. Potom odkryjte, posypte mozzarellou a nasekanou cibulkou a pečte ještě 10 minut.

3 Mezitím na holandskou omáčku nechte na mírném ohni v rendlíčku rozpustit máslo. Do jiného rendlíku dejte žloutky, přilijte vinný ocet a na nad vodní lázní šlehejte, dokud směs nezhoustne a nebude vláčná, hladká a lesklá. Odstavte a začněte pomalu přilévat a zašlehávat rozpuštěné máslo, dokud ho nezašleháte všechno. Dochuťte solí, mletým pepřem a citronovou šťávou a udržujte teplé (nad vodní lázní). Podávejte k žemlovce.

NĚCO NAVÍC
Čím tvrdší pečivo na zpracování máte, tím déle je potřeba je nechat nasáknout. Nic nezkazíte, když si pekáček připravíte a zalijete večer a ráno už ho jen strčíte do vyhřáté trouby. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...