0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Banánky z odpalovaného těsta

Banánky z odpalovaného těsta
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Banánky z odpalovaného těsta

4.5 / 5. Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Pro zkušené 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3766 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 169 g
Tuky 297 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na podobný zákusek narazíte v cukrárně. V domácí verzi ale máte jistotu, že použijete ty nejlepší suroviny. Výsledek vás pak nemůže zklamat!

Suroviny

máslo 100 g
+ na vymazání
mouka pšeničná hladká 140 g
vejce 4 ks
Na vanilkový krém
vanilka špetka
mletá
smetana ke šlehání 400 ml
krupicový cukr 1 PL
Na čokoládovou polevu
čokoláda na vaření 100 g
máslo 10 g

Postup

1

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Vymažte dva plechy. Mouku prosijte na pečicí papír. Máslo nakrájejte na kousky a v kastrolu zalijte 300 ml vody. Uveďte do varu. Jakmile směs začne vřít, vsypte naráz všechnu mouku (z papíru to jde velmi snadno, nic na něm neulpí) a směsí stále míchejte, až se přestane lepit na stěny kastrolu. Stáhněte z ohně a stále důkladně míchejte, aby vzniklo měkké těsto.

2

Nechte těsto asi pět minut chladnout. Mezitím v misce vidličkou lehce prošlehejte vejce. Pak je postupně a po malém množství zatírejte do těsta, až bude lesklé a hladké (nemusíte spotřebovat úplně všechna vejce).

3

Těsto dejte do cukrářského sáčku a nasaďte na něj hubičku s dvoucentimetrovým otvorem. (Pokud nemáte cukrářský sáček, použijte silnější plastový pytlík a odstříhněte roh.) Na plech vytlačujte krátké špalíčky (asi jako koktejlové párky). Z hmoty byste měli vytvořit a si dvacet kousků. Nechávejte mezi nimi místo, pečením nabydou. Pečte 35–40 minut. Po dvaceti minutách pečení plechy otočte; pokud pečete ve dvou patrech, vyměňte i plechy mezi sebou, aby se banánky stejnoměrně propekly.

4

Plechy vyjměte z trouby a banánky opatrně ostrým nožem po jedné straně nařízněte, aby z nich vyšla pára. Plechy ještě na 5 minut vraťte do trouby, aby se propekly i vnitřky. Banánky by měly být světle zlaté a křupavé. Nechte je vychladnout na kovové mřížce.

5

Nyní si připravte vanilkový krém. Do smetany vmíchejte mletou vanilku a pak ji s cukrem vyšlehejte do polotuha. Vychladlé banánky rozřízněte a naplňte krémem.

6

Na polevu rozpusťte nalámou čokoládu buď ve vodní lázni, nebo v mikrovlnce (1½ –2 minuty na středním stupni) a pak do ní vmíchejte máslo. Nechte asi deset minut vychladit a naneste na banánky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč