Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Banánky z odpalovaného těsta
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Pro zkušené 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3766 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 169 g
Tuky 297 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na podobný zákusek narazíte v cukrárně. V domácí verzi ale máte jistotu, že použijete ty nejlepší suroviny. Výsledek vás pak nemůže zklamat!

Suroviny

máslo 100 g
+ na vymazání
vejce 4 ks
Na vanilkový krém
vanilka špetka
mletá
Na čokoládovou polevu
čokoláda na vaření 100 g

Postup

1

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Vymažte dva plechy. Mouku prosijte na pečicí papír. Máslo nakrájejte na kousky a v kastrolu zalijte 300 ml vody. Uveďte do varu. Jakmile směs začne vřít, vsypte naráz všechnu mouku (z papíru to jde velmi snadno, nic na něm neulpí) a směsí stále míchejte, až se přestane lepit na stěny kastrolu. Stáhněte z ohně a stále důkladně míchejte, aby vzniklo měkké těsto.

2

Nechte těsto asi pět minut chladnout. Mezitím v misce vidličkou lehce prošlehejte vejce. Pak je postupně a po malém množství zatírejte do těsta, až bude lesklé a hladké (nemusíte spotřebovat úplně všechna vejce).

3

Těsto dejte do cukrářského sáčku a nasaďte na něj hubičku s dvoucentimetrovým otvorem. (Pokud nemáte cukrářský sáček, použijte silnější plastový pytlík a odstříhněte roh.) Na plech vytlačujte krátké špalíčky (asi jako koktejlové párky). Z hmoty byste měli vytvořit a si dvacet kousků. Nechávejte mezi nimi místo, pečením nabydou. Pečte 35–40 minut. Po dvaceti minutách pečení plechy otočte; pokud pečete ve dvou patrech, vyměňte i plechy mezi sebou, aby se banánky stejnoměrně propekly.

4

Plechy vyjměte z trouby a banánky opatrně ostrým nožem po jedné straně nařízněte, aby z nich vyšla pára. Plechy ještě na 5 minut vraťte do trouby, aby se propekly i vnitřky. Banánky by měly být světle zlaté a křupavé. Nechte je vychladnout na kovové mřížce.

5

Nyní si připravte vanilkový krém. Do smetany vmíchejte mletou vanilku a pak ji s cukrem vyšlehejte do polotuha. Vychladlé banánky rozřízněte a naplňte krémem.

6

Na polevu rozpusťte nalámou čokoládu buď ve vodní lázni, nebo v mikrovlnce (1½ –2 minuty na středním stupni) a pak do ní vmíchejte máslo. Nechte asi deset minut vychladit a naneste na banánky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...