Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Šunka na páře s karotkami a hráškem

V jednoduchosti je krása. Šťavnatější a voňavější šunku jste ještě nejedli!

Vydání: 2011/5
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 10 minut
PT1H30M
Vaření 1:30

Ingredience

    • 800 g uzené kýty (syrové šunky)
    • větší svazek bylinek (směs tymiánu, rozmarýnu, bobkového listu, petrželky)
    • 1 svazek mladé karotky (celkem 8 karotek)
    • 200 g lusků mladého cukrového hrášku
    • 1 svazek jarní cibulky nebo pórku

    NA OMÁČKU

    • 4 lžíce olivového oleje
    • 4 lžíce sladké smetany
    • 1–2 lžíce anglické hořčice (viz Něco navíc)
    • 1 lžíce jemně nastrouhaného křenu (nemusí být)
    • 2–3 lžíce citronové šťávy
    • hrst nasekané petrželky
    • sůl

Příprava jídla

1 Do kastrolu nalijte jen tolik vody, aby sahala pod děrovanou vložku pařáku, a vhoďte do ní bylinky. Šunku opláchněte pod studenou vodou, osušte a položte do hrnce na pařák. Přikryjte poklicí, uveďte k varu a vařte přesně 80 minut (viz Něco navíc). Mezitím omyjte a očistěte zeleninu. Prošlehejte všechny suroviny na omáčku a odložte ji stranou.

2 Měkkou a prohřátou šunku přendejte na talíř a přikryjte alobalem. Na pařák vložte zeleninu, případně dolijte trochu vody, a vařte pod poklicí přibližně 10 minut doměkka a dokřupava. Šunku nakrájejte na plátky, obložte zeleninou a podávejte s hořčičnou omáčkou.

NĚCO NAVÍC

  • Doba vaření šunky se řídí její váhou. Na každých 10 g počítejte 1 minutu – takže váží-li šunka 800 g, bude ideálně prohřátá za 80 minut, do 500g šunky se můžete pustit už za 50 minut.
  • Anglická hořčice je méně ostrá než dijonská, ale výraznější než plnotučná. Dá se koupit v lahůdkářstvích, třeba u Robertsona (www.robertson.cz).
  • Páru můžete aromatizovat libovolnou kombinací bylinek a/nebo koření.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krémový hrášek s pancettou

Jarní hrášek s datlemi & ořechy

Vitello tonnato

Pošírované kuře a zelenina s citrusovou zálivkou

Pošírovaná ryba s crème fraîche a hráškem

Salát z fazolek, cizrny, máty a tahini

REKLAMA

Přidat komentář