Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Sushi pro začátečníky

Popis receptu: 
Pro někoho ryze modní záležitost, pro jiného lahůdka a pro další zcela nepochopitelný kus zeleného cosi plněného syrovou rybou... To vše a mnohem víc se skrývá pod fenoménem, který má jméno Sushi. Já sama jsem dlouhá léta nechápala, proč chce kdo utrácet tak veliké sumy za kus řasy, podivně lepkavé rýže, to vše za doprovodu okurky, avokáda a tepelně neupravené ryby, což mi, posudˇte sami, vždy přišlo poněkud nechutné. V kombinaci s těžko uchopitelnými hůlkami, mi vždy připadalo skoro až absurdní, že někdo dobrovolně a dokonce i rád Sushi jí. Stejně tak, jako mnoho dalších, jsem Sushi považovala za doménu snobů podobně jako třeba golf. Zhruba před rokem se mi ale naskytla příležitost Sushi ochutnat a to zcela zdarma, navíc v okamžiku, kdy jsem měla neskutečný hlad. Už po prvním váhavém kousnutí jsem zjistila, že to vlastně není ani zdaleka tak hrozné, jak jsem si myslela. Ba naopak, Sushi jsem si velmi oblíbila a před časem se rozhodla, že si ho doma zkusím sama vyrobit. A ačkoliv mé první pokusy nebyly jak chutí, tak tvarem restauračnímu originálu ani zdaleka podobné, poměrně rychle jsem pochopila, jak na to, a ráda bych se s Vámi o moje začátečnické, ale přesto velice chutné Sushi chvilky podělila...
Autor: Tereza Tumova
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

    500 g rýže na Sushi 6 plátků zelené řasy Nori ½ salátové okurky 2 celé mrkve ½ avokáda 1 citron 3 lžíce rýžového octa 2 lžíce cukru 1 lžíce soli křen wasabi sezamová semínka (množství podle chuti) sojová omáčka nakládaný zázvor

Příprava jídla

Základem Sushi jsou nejen kvalitní ingredience, ale především správně uvařená rýže. Pokud se rýži naučíte správně dochutit, 80% úspěchu máte v kapse. Před samotným vařením, je velmi důležité rýže proplachovat pod tekoucí vodou, dokud nebude odtékat zcela čistá. Propláchnutou rýži nasypeme do hrnce a zalijeme vodou (vždy bychom měli dodržovat pravidlo, podle kterého má být vody vždy o dvacet procent více, než množství rýže). Citron rozkrojíme na dvě polovinu, z nichž jednu vložíme do hrnce s rýží a vodou (druhou si ponecháme, budeme ji potřebovat). Do misky si připravíme směs rýžového octa, cukru a soli, promícháme a přidáme do hrnce. Zakryjeme pokličkou, uvedem do varu a velmi krátce povaříme na nejvyšším stupni, poté oheň stáhneme (pozor na připálení), vyjmeme citron a rýži dále vaříme, dokud nenabobtná a v hrnci nezůstane žádná voda (cca 10 minut). Rýži odstavíme a necháme vychladnout. Příprava Maki a Californian Maki Sushi Nejprve oloupeme a na tenké proužky nakrájíme okurku (z ½ okurky budeme mít 8 podélných kousků), totéž provedeme s mrkví a avokádem. Připravíme si podložku na rolování Sushi, kterou obalíme do potravinářské folie (rýže se nám na ni nebude lepit ). Do malé mističky vložíme druhou polovinu citronu, ten vymačkáme a smícháme s vodou (velmi důležité, pokud nechcete, aby se Vám rýže lepila na prsty. Na obalenou podložku si připravíme řasu Nori lesklou stranou směrem dolů. Maki Sushi Na řasu Nori pomocí rukou vkládáme již vychladlou rýži. U toho nezapomínáme na neustálé máčení rukou v mističce s citronovým roztokem. POZOR :Ruce by neměly být nikdy zcela suché! Rýži vkládáme tak, aby zaplnila celou stranu řasy. Rýži jemně potřeme křenem Wasabi (doporučuji prstem pouze lehce přejet po okraji) a do tenké linie po směru rolování vložíme dle naší individuální chuti okurku, mrkev, avokádo, či kombinujeme. Pomocí podložky opatrně rolujeme řasu směrem od sebe. Snažíme se rolovat tak, aby mělo Sushi co nejpevnější tvar a nerozpadalo se (pokročilí pak formováním podložky můžou vytvořit různé tvary Sushi). Takto pokračujeme i s dalšími řasami. Californian Sushi Postup u Californian Sushi se od Maki takřka neliší. Pointa spočívá v tom, že řasu po aplikaci rýže otočíme tak, aby byla rýže směrem dolů na podložku a řasa naopak směřovala nahoru. Před tím, než řasu otočíme ji posypeme sezamovými semínky (pro větší barvenost část z nich opražíme na pánvi). Po otočení pak pokračujeme stejně, jako v případě Maki Sushi, řasu jemně potřeme Wasabi a opět vkládáme zeleninu. Hotové Sushi už jen stačí nakrájet na kolečka (z každé řasy odkrojíme nehezké konce a nakrájíme na cca 5-6 kousků)a servírovat společně s wasabi, sojovou omáčkou a nakládaným zázvorem.
REKLAMA

Přidat komentář