Kokosové kari s tofu

Kokosové kari s tofu

3.6 / 5. Počet hodnocení: 26
Do 30 minut 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1134 kcal
Bílkoviny 59 g
Sacharidy 155 g
Tuky 27 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I tofu, ‚bílý sójový tvaroh‘, můžete připravit přímo labužnicky. Třeba jako rychlovku z jednoho hrnce.

Suroviny

žampiony 200 g
jarní cibulka 3 ks
zázvor (čerstvý) 2 cm
čerstvý
česnek 2
chilli paprička 1 ks
malá červená
hrášek 150 g
tofu 200 g
nebo obyčejné
slunečnicový olej 1 PL
nebo jiný neutrální
kokosové mléko 200 g
limetová šťáva 2 PL
nebo citronová
chilli pasta gochujang
nebo sambal oelek
koriandr 1 PL
nasekané lístky

1 Houby očistěte vlhkou papírovou utěrkou, odřízněte z nich nohy a klobouky rozčtvrťte. Jarní cibulky očistěte, omyjte a bílou a světlezelenou část nakrájejte na jemné kroužky. Zázvor oloupejte a nakrájejte napřed na plátky a pak na nudličky. Česnek oloupejte, rozpulte a nasekejte na jemné plátky. Chilli papričku omyjte, stopku odstraňte a dužinu včetně semínek najemno nasekejte.

2 Cukrový hrášek omyjte, odřízněte z něj konce a odstraňte vlákna. Osolenou vodu přiveďte k varu, přidejte lusky a v klokotající vodě je vařte 2 minuty. Pak je v cedníku zchlaďte ledovou vodou, nechte okapat a šikmo nakrájejte na asi dvoucentimetrové kousky. Tofu nakrájejte na kostky o velikosti sousta.

Rozehřejte olej a houby v něm při prudkém žáru opékejte za stálého míchání asi 2 minuty. Přidejte cukrový hrášek, cibule, zázvor, česnek a chilli papričku a krátce opečte. Přilijte kokosové mléko a směs přiveďte k varu. Kari ochuťte limetovou šťávou a solí a podle chuti vmíchejte trochu chilli pasty. Přidejte tofu a prohřejte ho. Před podáváním posypte trochou čerstvého koriandru.

NĚCO NAVÍC
Ke kari můžete podávat trochu chilli pasty v mističce a skrojky limety, aby si mohl každý dochutit jídlo sám.
 

Recept je převzatý z knihy Rychlokurs vaření pro vegetariány. Cornelia Schinharlová, Ikar.

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit