Kokosové kari s tofu

Kokosové kari s tofu

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do 30 minut 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1134 kcal
Bílkoviny 59 g
Cukr 155 g
Tuky 27 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I tofu, ‚bílý sójový tvaroh‘, můžete připravit přímo labužnicky. Třeba jako rychlovku z jednoho hrnce.

Suroviny

žampiony 200 g
jarní cibulka 3 ks
zázvor (čerstvý) 2 cm
čerstvý
česnek 2
chilli paprička 1 ks
malá červená
hrášek 150 g
tofu 200 g
nebo obyčejné
slunečnicový olej 1 PL
nebo jiný neutrální
kokosové mléko 200 g
limetová šťáva 2 PL
nebo citronová
chilli pasta gochujang
nebo sambal oelek
koriandr 1 PL
nasekané lístky

1 Houby očistěte vlhkou papírovou utěrkou, odřízněte z nich nohy a klobouky rozčtvrťte. Jarní cibulky očistěte, omyjte a bílou a světlezelenou část nakrájejte na jemné kroužky. Zázvor oloupejte a nakrájejte napřed na plátky a pak na nudličky. Česnek oloupejte, rozpulte a nasekejte na jemné plátky. Chilli papričku omyjte, stopku odstraňte a dužinu včetně semínek najemno nasekejte.

2 Cukrový hrášek omyjte, odřízněte z něj konce a odstraňte vlákna. Osolenou vodu přiveďte k varu, přidejte lusky a v klokotající vodě je vařte 2 minuty. Pak je v cedníku zchlaďte ledovou vodou, nechte okapat a šikmo nakrájejte na asi dvoucentimetrové kousky. Tofu nakrájejte na kostky o velikosti sousta.

Rozehřejte olej a houby v něm při prudkém žáru opékejte za stálého míchání asi 2 minuty. Přidejte cukrový hrášek, cibule, zázvor, česnek a chilli papričku a krátce opečte. Přilijte kokosové mléko a směs přiveďte k varu. Kari ochuťte limetovou šťávou a solí a podle chuti vmíchejte trochu chilli pasty. Přidejte tofu a prohřejte ho. Před podáváním posypte trochou čerstvého koriandru.

NĚCO NAVÍC
Ke kari můžete podávat trochu chilli pasty v mističce a skrojky limety, aby si mohl každý dochutit jídlo sám.
 

Recept je převzatý z knihy Rychlokurs vaření pro vegetariány. Cornelia Schinharlová, Ikar.

Apetit magazín

  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...

Obchod Apetit