Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Okurková omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 17
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1102 kcal
Bílkoviny 44 g
Sacharidy 151 g
Tuky 33 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Okurková omáčka patří mezi skromná jídla, která s oblibou vařily už naše babičky. Postupem času na tento recept trochu pozapomněli a to je velká škoda. Oprašte zašlou slávu okurkové omáčky s námi a uvařte si klasiku, která se báječně hodí k pečenému masu, ale i vařenému vejci.

Suroviny

vývar hovězí 750 ml
nebo zeleninový
až 3, na kostičky
voda 150 ml
nové koření 4 kuličky
pepř celý 7 kuliček
tymián sušený 1 špetka
sůl
cukr
hořčice 1 ČL

Postup

1

750 ml hovězího nebo zeleninového vývaru přiveďte k varu a vsypte 2–3 menší kyselé okurky, nakrájené na kostičky.

2

Do druhého hrnce dejte do 150 ml vody vařit 4 kuličky nového koření, 7 pepřů, 1 bobkový list a špetku sušeného tymiánu; asi za 10 minut – po vyluhování – přeceďte vodu do hrnce s okurkami.

3

Lžíci hladké mouky a lžičku hořčice vmíchejte do 120 ml zakysané smetany a směsí zahustěte omáčku, 20 minut povařte.

4

Osolte, okyselte citronovou šťávou či oslaďte.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín

Jak dobře připravit krkovici na gril?
  • Jak na to

Jak dobře připravit krkovici na gril?

Krkovice patří mezi oblíbené kousky vepřového. Platí to i pro grilování. Velkou výhodou tohoto kusu je tuk, kterým je prorostlý. S vepřovou krkovičkou tak snadno získáte šťavnaté a chutné maso, ať už ho připravíte jakkoli.  ...
Broskve, nebo nektarinky?
  • Poradna

Broskve, nebo nektarinky?

Preferujete nektarinku s hladkou lesklou slupkou nebo se raději zakousnete do broskve s jemnými chloupky? Prozradíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl a jak lze broskve a nektarinky zpracovat v kuchyni. ...