Klasická omáčka, která se báječně hodí k pečenému masu.
Suroviny
vývar hovězí
750
ml
nebo zeleninový
okurky nakládané
2
ks
na kostičky
voda
150
ml
nové koření
4
kulička
pepř celý
7
kulička
bobkový list
1
ks
tymián sušený
1
špetka
zakysaná smetana
120
ml
sůl
citronová štáva
cukr
1 750 ml hovězího nebo zeleninového vývaru přiveďte k varu a vsypte 2–3 menší kyselé okurky, nakrájené na kostičky. Do druhého hrnce dejte do 150 ml vody vařit 4 kuličky nového koření, 7 pepřů, 1 bobkový list a špetku sušeného tymiánu; asi za 10 minut – po vyluhování – přeceďte vodu do hrnce s okurkami.
2 Lžíci hladké mouky a lžičku hořčice vmíchejte do 120 ml zakysané smetany a směsí zahustěte omáčku, 20 minut povařte.
3 Osolte, okyselte citronovou šťávou či oslaďte.