Okurková omáčka patří mezi skromná jídla, která s oblibou vařily už naše babičky. Postupem času jsme na tento recept trochu pozapomněli a to je velká škoda. Oprašte s námi zašlou slávu okurkové omáčky a uvařte si klasiku, která se báječně hodí k pečenému masu, ale i vařenému vejci.
Suroviny
vývar hovězí
750
ml
nebo zeleninový
okurky nakládané
2
ks
až 3, na kostičky
voda
150
ml
nové koření
4
kuličky
pepř celý
7
kuliček
bobkový list
1
ks
tymián sušený
1
špetka
zakysaná smetana
120
ml
sůl
cukr
hořčice
1
ČL
Postup
1
750 ml hovězího nebo zeleninového vývaru přiveďte k varu a vsypte 2–3 menší kyselé okurky, nakrájené na kostičky.
2
Do druhého hrnce dejte do 150 ml vody vařit 4 kuličky nového koření, 7 pepřů, 1 bobkový list a špetku sušeného tymiánu; asi za 10 minut – po vyluhování – přeceďte vodu do hrnce s okurkami.
3
Lžíci hladké mouky a lžičku hořčice vmíchejte do 120 ml zakysané smetany a směsí zahustěte omáčku, 20 minut povařte.
4
Osolte, okyselte citronovou šťávou či oslaďte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 10x klasická omáčka(10 receptů )
- Omáčky, ke kterým ani maso nepotřebujete(25 receptů )