Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Alpské cukroví

Recept pocházející z lázní Ischl zdědila Helena Budínská po mamince. Její přátelé jím zdobí svatební stoly – a my vám ho s předstihem doporučujeme i jako vánoční cukroví.

Vydání: 2005/11
Autor:
Hodnocení:
48 (hlasů)
Počet porcí: 40 sušenek
Doba přípravy: Do hodiny
Tuhnutí náplně: 12 hodin
PT7M
Pečení 0:07
Cukroví

Ingredience

    • 350 g hladké mouky
    • 210 g másla
    • 100 g moučkového cukru
    • 60 g strouhaných nebo mletých mandlí
    • 25 g kakaa
    • 1 sáček vanilinového cukru
    • špetku citronové kůry a mleté skořice
    • případně několik lžic 12% smetany

    Na náplň:

    • 150 g změklého másla
    • 150 g moučkového cukru
    • 100 g mletých oříšků
    • 1/2 balíčku vanilinového cukru

    Na ozdobu:

    • 300 g čokolády na vaření
    • oloupané mandle nebo
    • stříbrné kuličky

Příprava jídla

1. Nejprve smíchejte všechny suroviny na náplň a uložte ji do chladu. Do mísy pak prosijte mouku s cukrem, nakrájejte změklé máslo, přidejte vanilinový cukr, mandle, kakao, citronovou kůru a skořici. Všechno ručně spojte v hladké těsto; pokud by se drobilo, přidejte lžíci smetany.

2. Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Ukrojte třetinu těsta a na pomoučněné ploše ho vyválejte na plát silný půl centimetru. Formičkami vykrajujte různé tvary a pak je sedm minut pečte na plechu s pečicím papírem. Tip: Zbytky těsta uložte do plastového sáčku. Přidáte-li k nim lžíci smetany, můžete je znovu vyválet.

3. Až cukroví vychladne, slepujte ho náplní; nechte ji aspoň dvanáct hodin zaschnout.

4. Čokoládu na vaření nalámejte do misky a rozpusťte ve vodní lázni. (Anebo dejte misku s čokoládou jednoduše na minutku do mikrovlnky.) Roztavenou čokoládou polévejte sušenky a dozdobte je mandlemi nebo stříbrnými kuličkami. Slavnostní cukroví chutná nejlíp trochu odleželé; chce to aspoň čtyři dny.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Nikdy jsem nepekla, protože nemusim sladke a myslela jsem si, že to ani neumím. Když jsem ale udělala tohle, spustila se lavina. Ted peču pořád. Je to královské cukroví.
Obrazek uzivatele
Moc dobré. Slepované cukroví nepatří k mým favoritům, ale tohle mě zaujalo.Je fakt moc dobré.Dělala sem ho s mamkou a měly sme co dělat, abychom nesnědly syrové těsto.
Obrazek uzivatele
Tak jsem zase po roce dělala tohle cukroví. Těsto při vyvalování má tendeci se trhat, klasicky s moukou vyválet to jde hůř, ale mezi potravinářskými foliemi je to bez problémů. Krému nedávám moc a stačila mi poloviční dávka.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.11/05, str.20
Obrazek uzivatele
Je fakt, že mezi mé oblíbené cokroví patří spíše ty slepované pikantní marmeládou a nebo sušenková klasika jako jsou pracny. Jenže alpské cukroví tento stav výrazně změnilo. Je to dnes jedno z nejoblíbenějších a také nejrychleji snědených cukroví. Jana
Obrazek uzivatele
Tak toto je možná prapůvodní recept na takzvané išlské dortíčky, taky z ořechového těsta bez vajíček. Určitě ho zkusím.
Obrazek uzivatele
Také ho zkusím, recept zní dobře...

Přidat komentář