
Nové recepty na netradiční a rychlé cukroví se vždycky hodí. Na své si tak přijdou všichni, i bezlepkáři nebo vegani. Tyto druhy letos určitě vyzkoušejte, stojí za to!
Recepty na klasické druhy se v rodinách často dědí a na podnose nesmějí chybět. Pokud ale chcete nabídku vánočního cukroví rozšířit a osvěžit, můžete sáhnout po nových receptech. Nové cukroví bude stejně lahodné, některé nebudete muset vůbec péct a ještě se zavděčíte těm, kteří mají výživová omezení.
Cukroví na poslední chvíli
Tlačí-li vás čas, vsaďte na čokoládové lanýže neboli truffles. Tyto jemné, nepravidelné hrudky plné čokoládové chuti nejsou složité a stihnete je připravit těsně před Štědrým dnem. Svůj název získaly lanýže opravdu podle vzácné houby. Až budete hrudky tvořit, nemusíte se vůbec snažit dělat z nich pravidelné kuličky. Tvar má být nedokonalý, aby co nejvíce připomínal opravdové lanýže, takže si na ně klidně může troufnout i jakýkoliv začátečník.
Základem je ganache. Nenechte se vyděsit cizím názvem, jedná se o čokoládový krém, který připravíte tak, že v jednom díle horké smetany ke šlehání rozpustíte dva díly vysokoprocentní čokolády. Abyste dosáhli ještě větší jemnosti, můžete přimíchat lžičku másla.
- Hotovou ganache dejte i s rendlíkem přes noc do ledničky ztuhnout.
- Druhý den už jen pomocí lžičky odkrajujte malé kousky čokoládové hmoty, které následně obalujte, v čem se vám zlíbí.
- Tradičně se trufflé obaluje v kakau, kokosu, čokoládových hoblinkách nebo prachu z lyofilizovaného ovoce. Pokud chcete mít Vánoce opravdu pikantní, obalte je v pepři, sladkém kari, paprice nebo do kakaa přisypte trochu chilli.
Čím čokoládové lanýže ochutit?
- kapkou alkoholu – brandy, rum, whisky
- kůrou z citrusů – citron, limetka, pomeranč
- kandovaným ovocem či citronátem
- kořením – kardamon, skořice, vanilka, chilli
Veganské cukroví není věda
Rádi byste se pustili do pečení, ale brání vám v tom intolerance vajec, mléka nebo dokonce veganství? Nenechte se odradit! Stačí pár triků, veganské cukroví je na světě a skoro nikdo nepozná rozdíl.
Seznamte se s náhražkami vajec
Vejce se ve veganské cukrařině nahrazují nejobtížněji. Poskytují strukturu, dodávají bohatost a pomáhají kynout pečivu. Naštěstí existují řešení.
- Mezi běžné náhražky vajec patří mletá chia nebo lněná semínka, rozmačkané banány, kukuřičný škrob, ale i tzv. aquafaba – voda z vařené cizrny.
- Tři lžíce vody z vařené cizrny nebo nálevu z cizrny konzervované v receptuře nahradí jedno vajíčko, dvě lžíce jeden střední bílek. Pokud potřebujete nahradit sníh z bílků, jednoduše aquafabu vyšlehejte!
Na tuku záleží
Místo másla jednoduše použijte rostlinný tuk. Na trhu najdete i ty s máslovou příchutí, které vzdáleně připomínají máslo a dodají cukroví minimálně trochu typické vůně. Další klasickou náhražkou živočišných tuků je ve veganské kuchyni kokosový olej, který se svou chutí ke sladkému pečení hodí.
Není mléko jako mléko
Vyžaduje-li recept mléko, můžete ho nahradit ovesným nebo ořechovým. Dobrou volbou je také mléko sójové a mandlové. Rýžové „mléko“ je však příliš vodnaté.
Bezlepková dieta – žádný problém
Lidé s potravinovými alergiemi, nesnášenlivostí lepku (celiakií) musí být obezřetní a kontrolovat složení ještě předtím, než cukroví vůbec ochutnají. Výhodou přirozeně bezlepkových receptů je to, že na chuti cukroví absenci mouky nepoznáte. V některých receptech můžete nahradit pšeničnou mouku bezlepkovou směsí nebo mletými ořechy.
Tipy pro pečení bezlepkového cukroví
- Těsto z bezlepkové směsi nechte odpočinout. S výjimkou kokosové mouky potřebují směsi bezlepkové mouky trochu více času na absorbování vlhkosti. Obecně platí, že lepších výsledků dosáhnete, pokud těsto na cukroví necháte před pečením alespoň 30 minut odpočinout.
- Pro „žvýkavou“ konzistenci přidejte mandlovou mouku. Přidání malého množství mletých mandlí mouky dodá cukroví pružnost, pěknou zlatavou barvu a lahodnou chuť.
- Vyložte plechy na pečení. Aby se vám cukroví nelepilo, vyložte plechy silikonovou podložkou na pečení nebo pečícím papírem.
- Důkladně předehřejte troubu. Pokud trouba není dostatečně vyhřátá, těsto se předtím, než se začne péct, rozteče a ztratí tvar. Výsledkem je pak trochu nevzhledné cukroví, příliš křupavé a někdy dokonce spálené, přitom uvnitř nedopečené.
Zdroje: Apetit, SimplyRecipes, MeaningfulEats
Recepty




















