Dokonalé vánoční cukroví

sdílet:
Proč vaše vanilkové rohlíčky nejsou nikdy tak křehké jako ty od babičky? Nejspíš proto, že je pekla už tolikrát, že si postupně osvojila všechny triky, jak na ně. Nejen babička, ale i my víme, co všechno rozhoduje o tom, jaké cukroví letos ponesete na slavnostní stůl. Tady jsou naše zkušenosti.

Rozdílné suroviny


Sami jsme si ověřili, že je možné, aby cukroví podle jednoho receptu chutnalo pokaždé jinak. Stačilo, abychom použili menší vajíčko, vybrali sáček s moukou s jiným obsahem lepku nebo cukroví pekli při nižší (či vyšší) teplotě. Rozdílně se také chovalo odleželé a neodleželé těsto. Při pečení proto spoléhejte na cit – pokud se vám zdá těsto příliš suché a drobivé, přidejte do něj tuk či tekutinu; naopak řídké těsto si žádá více mouky.

Odpočívání těsta


Pokud můžete, připravte si těsto na cukroví den dopředu (výjimku tvoří těsta se sněhem z bílků). Zabalte je do potravinářské fólie a dejte do ledničky, na balkon nebo na chladnou verandu. Odležené těsto má totiž lepší vlastnosti: mimo jiné lépe drží tvar – a hlavně, výsledek je o poznání chutnější!

Pečení


Údaje o době pečení považujte za orientační. Každá trouba peče jinak a také záleží na tom, jak je rozpálená (první plechy se zpravidla pečou o něco pomaleji). Jednotlivé kousky dávejte na plech raději dále od sebe – některé druhy trochu nabudou a mohly by se slepit. Ihned po upečení cukroví sundejte z plechu; připálit se totiž může i po vytažení z trouby, jen o rozpálený kov.

Čokoládová poleva


Osvědčily se nám hotové polevy v sáčku, které se rozpouštějí v horké vodě. Dobře tuhnou a velmi snadno s nimi vyrobíte efektní cákance. Připravit si můžete také svoji vlastní čokoládovou polevu: v rendlíku rozehřejte 125 g másla, přidejte tabulku 60% čokolády, nalámanou na menší kousky, a míchejte dohladka.

Skladování


Cukroví bez krémů (linecké, vanilkové rohlíčky, oříškové sušenky…) můžete uskladnit v krabicích v kuchyni. Kousky s krémem doporučujeme dokončit až pár dní před Vánocemi a uchovávat v lednici nebo na jiném chladném místě. Na stůl dávejte jen pár kousků, aby se krém v teple neroztékal a nekazil. Zajímá vás, jak cukroví skladují cukráři? Přečtěte si rady Kateřiny Fornůskové, šéfcukrářky hotelu Imperial.
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit