0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dokonalé vánoční cukroví

Linecké cukroví
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Proč vaše vanilkové rohlíčky nejsou nikdy tak křehké jako ty od babičky? Nejspíš proto, že je pekla už tolikrát, že si postupně osvojila všechny triky, jak na ně. Nejen babička, ale i my víme, co všechno rozhoduje o tom, jaké cukroví letos ponesete na slavnostní stůl. Tady jsou naše zkušenosti.

Rozdílné suroviny

Sami jsme si ověřili, že je možné, aby cukroví podle jednoho receptu chutnalo pokaždé jinak. Stačilo, abychom použili menší vajíčko, vybrali sáček s moukou s jiným obsahem lepku nebo cukroví pekli při nižší (či vyšší) teplotě. Rozdílně se také chovalo odleželé a neodleželé těsto.

  • Při pečení proto spoléhejte na cit – pokud se vám zdá těsto příliš suché a drobivé, přidejte do něj tuk či tekutinu; naopak řídké těsto si žádá více mouky.

Odpočívání těsta

Pokud můžete, připravte si těsto na cukroví den dopředu (výjimku tvoří těsta se sněhem z bílků). Zabalte je do potravinářské fólie a dejte do ledničky, na balkon nebo na chladnou verandu. Odležené těsto má totiž lepší vlastnosti: mimo jiné lépe drží tvar – a hlavně, výsledek je o poznání chutnější!

Pečení

Údaje o době pečení považujte za orientační. Každá trouba peče jinak a také záleží na tom, jak je rozpálená (první plechy se zpravidla pečou o něco pomaleji). Jednotlivé kousky dávejte na plech raději dále od sebe – některé druhy trochu nabudou a mohly by se slepit.

  • Ihned po upečení cukroví sundejte z plechu; připálit se totiž může i po vytažení z trouby, jen o rozpálený kov.

Čokoládová poleva

Osvědčily se nám hotové polevy v sáčku, které se rozpouštějí v horké vodě. Dobře tuhnou a velmi snadno s nimi vyrobíte efektní cákance.

  • Připravit si můžete také svoji vlastní čokoládovou polevu: v rendlíku rozehřejte 125 g másla, přidejte tabulku 60% čokolády, nalámanou na menší kousky, a míchejte dohladka.

Skladování

Cukroví bez krémů (linecké, vanilkové rohlíčky, oříškové sušenky…) můžete uskladnit v krabicích v kuchyni. Kousky s krémem doporučujeme dokončit až pár dní před Vánocemi a uchovávat v lednici nebo na jiném chladném místě.

  • Na stůl dávejte jen pár kousků, aby se krém v teple neroztékal a nekazil.
  • Zajímá vás, jak cukroví skladují cukráři? Přečtěte si rady Kateřiny Fornůskové, šéfcukrářky hotelu Imperial.

Související články

Co s rozlámaným cukrovím?
  • Tipy a triky

Co s rozlámaným cukrovím?

Při obalování vanilkových rohlíčků nebo vyklápění „ořechů“ z formiček se může stát, že se křehké cukroví rozlomí. Takové kousky můžete hned sníst, anebo poslat do druhého kola! ...
Autor: Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit