3.7 / 5. Počet hodnocení: 170
Do hodiny Velmi snadné Na cca 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5855 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 574 g
Tuky 349 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Všechny chutě Vánoc v jediném kousku cukroví...

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 300 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
krupicový cukr 100 g
vanilkový cukr 2 PL
vejce 2 ks
máslo 150 g
studené
Na náplň
máslo 50 g
krupicový cukr 100 g
vanilkový cukr 2 PL
med 2 PL
smetana ke šlehání 125 ml
33%
mandle plátky 100 g
lískové oříšky 100 g
sekané
rozinky 50 g
nakrájené

1 Na vál prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte oba cukry a vejce. Vymíchejte v hustou hmotu a do ní rychle zapracujte máslo. Těsto dejte odležet do chladu.

2 Mezitím si připravte náplň. Máslo s oběma cukry a medem zahřívejte tak dlouho, až je směs lehce nahnědlá. Přilijte smetanu ke šlehání a míchejte až do rozpuštění zkaramelizovaného cukru. Poté přidejte všechny ostatní ingredience a za stálého míchání vařte tak dlouho, až se hmota spojí. Nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 200 °C.

3 Mezitím z těsta vyválejte plát asi 3 mm silný a vykrájejte hvězdičky nebo kytičky. Pečte 6–8 minut, pak na předpečené cukroví rozdělte náplň a dopečte na 175 °C ještě 8–10 minut.

NĚCO NAVÍC

  • Po vychladnutí můžete florentinky postříkat tmavou čokoládovou polevou.
     
  • Tento recept nám prozradila Hanka Šemíková ze Simply Good.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/12

Komentáře

Iva Knapčíková

Ja uz jsem toto cukrovi pekla asi trikrat a podle me zkusenosti se napln neroztece, pokud ji v troube spolu s cukrovim nechate trochu kratsi dobu nez je uvedene v receptu. Zalezi to na vasi troube. Muze to byt 6 nebo 7 minut anebo i min. Pri peceni cukrovi kontrolujte a jakmile jsou hvezdicky trochu nazlatle, uz je vyndavujte z trouby.

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit