Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do 30 minut Velmi snadné Na cca 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5855 kcal
Bílkoviny 94 g
Cukr 574 g
Tuky 349 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Všechny chutě Vánoc v jediném kousku cukroví

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 300 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
krupicový cukr 100 g
vanilkový cukr 2 PL
vejce 2 ks
máslo 150 g
studené
Na náplň
máslo 50 g
krupicový cukr 100 g
vanilkový cukr 2 PL
med 2 PL
smetana ke šlehání 125 ml
33%
mandle plátky 100 g
lískové oříšky 100 g
sekané
rozinky 50 g
nakrájené

1 Na vál prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte oba cukry a vejce. Vymíchejte v hustou hmotu a do ní rychle zapracujte máslo. Těsto dejte odležet do chladu.

2 Mezitím si připravte náplň. Máslo s oběma cukry a medem zahřívejte tak dlouho, až je směs lehce nahnědlá. Přilijte smetanu ke šlehání a míchejte až do rozpuštění zkaramelizovaného cukru. Poté přidejte všechny ostatní ingredience a za stálého míchání vařte tak dlouho, až se hmota spojí. Nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 200 °C.

3 Mezitím z těsta vyválejte plát asi 3 mm silný a vykrájejte hvězdičky nebo kytičky. Pečte 6–8 minut, pak na předpečené cukroví rozdělte náplň a dopečte na 175 °C ještě 8–10 minut.

NĚCO NAVÍC

  • Po vychladnutí můžete florentinky postříkat tmavou čokoládovou polevou.
  • Tento recept nám prozradila Hanka Šemíková ze Simply Good.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Iva Knapčíková

Ja uz jsem toto cukrovi pekla asi trikrat a podle me zkusenosti se napln neroztece, pokud ji v troube spolu s cukrovim nechate trochu kratsi dobu nez je uvedene v receptu. Zalezi to na vasi troube. Muze to byt 6 nebo 7 minut anebo i min. Pri peceni cukrovi kontrolujte a jakmile jsou hvezdicky trochu nazlatle, uz je vyndavujte z trouby.

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit