Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Králík marinovaný v červeném víně

V alpském podhůří na severu Itálie je tahle domácí úprava nesmírně oblíbená – hlavně v zimě. Velmi lahodný způsob, jak se zahřát!

Vydání: 2005/11
Autor:
Hodnocení:
11 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Odležení: 1-2 dny
PT1H
Dušení 1:00
Italská

Ingredience

    • 1 králíka o váze cca 2 kg, naporcovaného
    • 2 lahve těžšího červeného vína
    • 3 mrkve
    • svazek řapíkatého celeru
    • 1 cibuli
    • 4 stroužky česneku
    • 3–4 bobkové listy
    • 3–4 zrnka jalovce
    • 3–4 hřebíčky
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 1 l masového vývaru
    • sůl a pepř na dochucení
    • 2 lžíce olivového oleje
    • snítku jalovce na ozdobu (nemusí být)

Příprava jídla

1. Do větší teflonové pánve vložte opláchnuté porce králíka a zakryjte je poklicí. Pět až deset minut je bez tuku prohřívejte na mírném plameni. Potom slijte vodu, kterou maso pustí, a postup opakujte; postačí dvě minuty. Znovu slijte tekutinu a opláchněte maso pod studenou vodou.

2. Vložte králíka do velké mísy spolu s nakrájenou zeleninou a kořením. Zalijte vínem a na 24 až 48 hodin uložte do ledničky.

3. V široké nerezové pánvi rozehřejte olivový olej. Vkládejte do něj kousky marinovaného masa a krátce je opékejte. Potom je osolte, přikryjte pokličkou a na mírném plameni asi hodinu duste. Podlévejte vývarem a marinádou.

4. Mouku rozmíchejte v troše teplého vývaru a vlijte do šťávy. Promíchejte a krátce povařte, až omáčka zhoustne. Pak jí zalijte králíka a případně ho ozdobte snítkou jalovce. Podávejte s polentou.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Králík na černo

Rizoto s houbami a sýrem

Polenta

Kávové semifreddo s lískovými piškoty

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tak tohleto je absolutně báječné. Tak nám to chutnalo, že jsem napříště udělala podle tohoto receptu kuře a nezklamalo mě. Dobré červené víno dělá zázraky :-)
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.11/05, str.42
Obrazek uzivatele
Chcete-li, aby maso více natáhlo chuť u barvu vína (marinády), tak ho nesmažte před marinováním, ale propíchejte ho na více místech a dejte do marinády - maso si krásně natáhne marinádu až ke kosti (pokud to napícháte až ke kosti), jinak bude hl. červené jen po povrchu
Obrazek uzivatele
Dělala jsem to tak, jak píšeš, Jani, už taky a bylo to opravdu božské. Bůh určitě tvé počínání plně schvaluje .-)
Obrazek uzivatele
A co s tou zeleninou uz nenapíše.... Prece ji nevyhodim...
Obrazek uzivatele
Dobrý den,
zatím jsme to nezkoušeli, ale asi by bylo možné marinovanou zeleninu slít (šťávu nevylévejte, budete ji potřebovat na podlévání) a okapanou následně zalít 1/2 litrem vody a uvařit z ní vývar, který pak použijete místo poloviny masového vývaru z ingrediencí. Zeleninu stejně nakonec vyhodíte, ale alespoň ji využijete ještě jednou.

S pozdravem, redakce Apetitu

Přidat komentář