Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Jak připravit (a nevysušit) lahodné králičí maso?

Pomalu pečený králík
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Přemýšlíte, jakou specialitou překvapit své nejbližší o velikonočních svátcích? Vyzkoušejte pečené králičí maso. Pokud dodržíte několik jednoduchých kroků, bude pečínka krásně měkká a šťavnatá. Poradíme vám, jak na to.

Proč právě králičí maso?

Při pomyšlení na králičí maso se vám možná vybaví kultovní scéna z oblíbené české trilogie, kde mají králíka na talíři pravidelně, což se nejmladším členům rodiny zrovna nezamlouvá. Ve skutečnosti má ale králičí maso několik důležitých výhod, díky kterým není na škodu jej čas od času zařadit do našeho jídelníčku.

Králík na černo

Králík na černo

Více

Díky minimálnímu obsahu tuku a cholesterolu je vhodné nejen pro jedince trpící obezitou, ale také sportovce, kteří jej mohou v přiměřeném množství zařadit do své diety. Králičí maso funguje také jako vynikající antioxidant a příznivě ovlivňuje stav kůže. Obsahuje také celou řadu důležitých látek jako vitamin B12, železo, kobalt, draslík nebo mangan.

Z konzumace králičího masa nemusíte mít tedy zbytečné obavy. Králík navíc patří k tradičním pochoutkám, které se spolu s kůzlečím nebo jehněčím masem na svátečním stole určitě (ne)ztratí.

Jak upéct králičí maso, aby se nevysušilo?

Upéct králíka nemusí být velká věda. Na rozdíl od kuřecího masa ale není tak všestranné, proto je při pečení potřeba trochu obratnosti a trpělivosti. Na co bychom si tedy měli dávat pozor?

Králík na česneku

Králík na česneku

Více

1 Maso vybírejte s rozvahou

Pokud budete mít maso přímo od chovatele, nebo si alespoň můžete při nákupu králičího masa vybírat, pamatujte, že jemnější a lahodnější maso mají zejména kusy staré 5–9 měsíců.

2 Nezapomeňte na správné koření

Králičí maso má ojedinělou vůni i chuť, proto se k němu nehodí každé koření. Jestliže sáhněte po rozmarýnu, který specifickou chuť masa zjemní, rozhodně nic nepokazíte. Dále se při pečení používá třeba koriandr, šalvěj, tymián nebo sušená paprika (sladká nebo pálivá). Před uložením do trouby můžete maso potřít i česnekem.

3 Ušáka dobře naporcujte

Aby bylo maso správně okořeněné a při pečení se opékalo rovnoměrně, není na škodu králíka naporcovat (a zároveň se vyhnete potížím s velikostí pekáče). Doporučujeme králíka rozdělit na šest přibližně stejně velkých porcí. Hlavu oddělte a připravujte samostatně: můžete ji třeba podusit (pečení jemnému masu na králičích líčkách neprospívá).

Králík má okolo pasu a ledvin uložené tukové vrstvičky. Tučné části při dělení masa odstraňte (zejména pokud budete hostit příznivce zdravého životního stylu, kteří si hlídají každý gram přijatých živin). Jakmile máte hotovo, připravte pekáč, do kterého přilejete asi 2 dcl vody a vyložte jej máslem s cibulí nebo kostkami slaniny.

Králík na paprice

Králík na paprice

Více

4 Pečení

Troubu předehřejte na cca 150 stupňů. Při nižší teplotě se králičí maso bude propékat postupně. Je tedy menší šance, že si na chvíli odběhnete a při návratu zjistíte, že už králík přepečený a suchý.

Přibližně za 2,5 hodiny maso na pekáči obraťte a polejte výpekem (pokud jste do pekáče přidali cibuli, stáhněte ji z výpeku, aby se nepřipálila). Nechte maso péct dalších hodinku, poté jej znovu obraťte a podlijte. 

V poslední fázi můžete zvýšit výkon trouby na 220 stupňů. Pečínku znovu podlévejte a nechte králičí maso dopéct. Nejpozději během půl hodinky byste měli mít hotovo. Pokud nemáte s přípravou králičího masa větší zkušenosti, pravidelně maso kontrolujte, abyste to s pečením nepřehnali.

Králík na šalvěji a česneku

Králík na šalvěji a česneku

Více

5 Podávání

Byla vaše snaha úspěšná? Potom váš čeká zasloužená odměna. Podávejte králíka třeba se špenátem a bramborovými knedlíky. Nebo nahlédněte do zahraniční kuchyně: Italové nedají dopustit na králíka s cuketou, Francouzi mají zase v oblibě králíka na víně. Čemu dáte přednost vy?

Chcete si z králičího masa připravit další speciality? Nahlédněte do sekce pod článkem, kde najdete další tipy, kterými se můžete blýsknout u rodinného stolu.

Autor: Petr Šúth

Obchod Apetit