Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vláčný zázvorovo-datlový dort

Skvěle doplní energii po odpolední obchůzce panství. Pokud ho nesníte celý, pozvěte na něj sympatického gentlemana či půvabnou lady ze sousedního sídla – ocení přinejmenším vaši kuchařskou zručnost...
Vydání: 2005/11
Autor:
Hodnocení:
17 (hlasů)
Počet porcí: 12 řezů
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 75 minut
P
Dort Britská

Ingredience

    • 200 g vypeckovaných sušených datlí
    • 200 g studeného másla nakrájeného
    • na kousky + trochu na vymazání formy
    • 300 g co nejtmavšího přírodního krupicového cukru
    • 2 vejce
    • 50 g čerstvého zázvoru, nastrouhaného
    • nastrouhanou kůru z jednoho dobře omytého citronu
    • 200 g hladké mouky prosáté se lžící prášku do pečiva
    • 1 velké jablko (250 g), oloupané a nasekané na drobné kousky
    • 50 g bílé čokolády
    • 1 lžíci sekaného kandovaného ovoce

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Hlubší koláčovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Datle v misce přelijte vařící vodou. Máslo rozpusťte na mírném plameni v kastrůlku a vsypte do něj cukr. Nechte trochu vychladnout.

2. Vejce ušlehejte s máslem, zázvorem a citronovou kůrou. Sceďte vodu z datlí a nadrobno je nasekejte. Vsypte k máslu a dobře promíchejte. Přidejte mouku i jablko a těsto přesuňte do připravené formy. Tu postavte ještě na plech (zabráníte tím přílišnému pečení odspodu) a pečte asi hodinu a čtvrt, až koláč vyběhne. Když do něj vpíchnete špejli, neměly by na ní ulpět vlhké drobky. Koláč nechte vychladnout ve formě.

3. Čokoládu nalámejte do misky (ne kovové). Rozehřejte ji v mikrovlnné troubě na střední výkon (vždy po minutě, dokud nezískáte tekutou hmotu), nebo ji klasicky rozpusťte ve vodní lázni. Koláč vyklopte z formy, sejměte papír, o­zdobně pocákejte bílou čokoládou a posypte kandovaným ovocem. Pokud dort dobře přikryjete, vydrží v chladničce minimálně týden – a bude mít pořád lepší chuť. Před ozdobením ho můžete také zabalit do několika vrstev potravinové fólie a až na dva měsíce zmrazit. Vždycky tak budete mít po ruce efektní dezert. 
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dort je vynikající, zázvor mu dává šmrnc, bez něj by byl asi dost mdlý.Cukru jsem dala polovinu, myslím, že to bylo tak akorát. Příště zkusím nahradit část másla ( mlékem?), aby to nebyla tak kalorická bomba :o) Přidala jsem lžíci rozinkové zavařeniny ( recept též zde na Apetitu), myslím, že koláč si vyloženě říká o ořechy. U nás se po něm jen zaprášilo!
Obrazek uzivatele
Dort jsem dělala z celozrnné špaldové mouky a místo cukru jsem dala sušenou třtinovou šťávu a místo citrónové kůry, kůru z biopomeranče. Byl moc dobrý a chutnal i odpůrcům zdravého pečení :-)))
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.11/05, str.48
Obrazek uzivatele
Mimořádně voňavý a vláčný dort! Cukru opravdu bohatě stačí polovina uvedeného množství - datle jsou taky dost sladké. Másla jsem dala 150 g a taky to stačilo, a přidala jsem ořechy. Se zázvorem nešetřit:) Dobré by možná bylo použít i nasekaný kandovaný zázvor. Mňam - pustili jsme se do něho ještě když byl teplý;)
Obrazek uzivatele
Dort je opravdu velice dobrý, zázvoru jsem dala více a cukru (o polovinu) i másla (o necelou třetinu) méně. Protože datle už nebyly v kondici, použila jsem fíky. Také jsem přidala vlašáky, těmi jsem i zdobila čokoládovou bílou polevu.
Obrazek uzivatele
Dobrých koláčov je veľa, tento je mimoriadny, naozaj vláčny :) - robia to tie datle. Cukru 2/3, menej je podľa mňa málo, maslo neukracovať - a orechy by som nedávala - akosi mi to nejde dokopy s tou vláčnosťou. Z nutnosti som raz použila polohrubú múku a bolo to bezchybné tiež, nabudúce vyskúšam so špaldovou - určite nebudem sklamaná.

Přidat komentář