
Pomerančovo-čokoládový dortík
Individuální dezerty u nás nemají velkou tradici, jsme si však jisti, že kombinaci tmavého minidortíku a bělostné polevy podlehne stejně rychle jako my.
Ingredience
- 250 g másla, změklého
- 250 g krystalového cukru
- 4 vejce
- 350 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 30 g kakaa holandského typu
- 250 ml mléka
- 250 g hořké čokolády, rozpuštěné
- 2 lžíce kandované pomerančové kůry
- 220 g krupicového cukru
- 3 lžíce pomerančového likéru (Cointreau, Grand Marnier, Cinzano Orancio, Curaçao Triple Sec)
- 60 ml pomerančové šťávy
- 1 lžička citronové šťávy
- 3 bílky
NA POMERANČOVÝ KRÉM
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 160 °C. Dejte máslo a cukr do mísy a šlehejte, až směs zesvětlá. Postupně dobře zašlehejte vejce jedno po druhém. Do mísy prosijte mouku s práškem do pečiva a kakaem a zapracujte. Nakonec vmíchejte mléko, rozpuštěnou čokoládu a pomerančovou kůru a rozdělte směs do dvou plechů na muffiny (po 12 jamkách) vyložených papírovými košíčky. Pečte 15–20 minut. Vyjměte a nechte vychladnout.
2 Na pomerančový krém v kastrůlku zprudka zahřívejte cukr, likér, pomerančovou a citronovou šťávu, až se cukr rozpustí. Přiveďte k varu, ztlumte a zvolna vařte 3 minuty. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Za stálého šlehání přilévejte tenkým pramínkem horkou pomerančovou směs, až je krém hladký a lesklý. Naneste pomocí palety na dortíky.
Přidat komentář