Pomerančovo-čokoládový dortík

Pomerančovo-čokoládový dortík

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné na 24 dortíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7360 kcal
Bílkoviny 168 g
Sacharidy 805 g
Tuky 373 g
Vláknina 84 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Individuální dezerty u nás nemají velkou tradici, jsme si však jisti, že kombinaci tmavého minidortíku a bělostné polevy podlehne stejně rychle jako my.

Suroviny

máslo 250 g
změklé
krystalový cukr 250 g
vejce 4 ks
mouka pšeničná hladká 350 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
kakao 30 g
holandský typ
mléko 250 ml
tmavá čokoláda 250 g
rozpuštěné
sušená pomerančová kůra 2 PL
kandovaná
Na pomerančový krém
krupicový cukr 220 g
pomerančový likér 3 PL
(Cointreau, Grand Marnier, Cinzano Orancio, Curaçao Triple Sec)
pomerančová šťáva 60 ml
citronová štáva 1 ČL
bílek 3 ks

1 Předehřejte troubu na 160 °C. Dejte máslo a cukr do mísy a šlehejte, až směs zesvětlá. Postupně dobře zašlehejte vejce jedno po druhém. Do mísy prosijte mouku s práškem do pečiva a kakaem a zapracujte. Nakonec vmíchejte mléko, rozpuštěnou čokoládu a pomerančovou kůru a rozdělte směs do dvou plechů na muffiny (po 12 jamkách) vyložených papírovými košíčky. Pečte 15–20 minut. Vyjměte a nechte vychladnout.

2 Na pomerančový krém v kastrůlku zprudka zahřívejte cukr, likér, pomerančovou a citronovou šťávu, až se cukr rozpustí. Přiveďte k varu, ztlumte a zvolna vařte 3 minuty. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Za stálého šlehání přilévejte tenkým pramínkem horkou pomerančovou směs, až je krém hladký a lesklý. Naneste pomocí palety na dortíky.

Apetit magazín

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...
Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit