
recept
Hovězí polévka
Kvalitní hovězí polévka, na které si pochutná opravdu každý
Ingredience
1 kg hovězího masa na polévku
1 velká mrkev
1 velká petržel
1/2 menšího celeru
1 cibule se slupkou
2-3 stroužky česneku
1/3 z půlky kapusty
1 hrst libečku
1 hrst petrželky
1 hrst pažitky
5 kuliček nového koření
10 kuliček celého pepře
4 bobkové listy
sůl čerstvý mletý pepř na dochucení
trocha olivového oleje
Příprava jídla
Maso osolíme, opepříme a vložíme do pekáče, pokapeme troškou olivového oleje a dáme péct do předehřáté trouby 200C asi na 1/2 hodiny.
Poté maso vyjmeme a vložíme do kastrolu, zalejeme studenou vodou a přidáme 1 cibuli a tři stroužky česneku. Začneme vařit - ne doslova, pouze táhnout. Mezitím se dělá pěna, tu sbírejte opatrně, vývar nemíchejte.
Jakmile bude pěna pryč, vložíme do hrnce koření a vývar necháme táhnout zhruba 6-10 hodin. Nesmí se vařit, nesmí se míchat.
Asi po 4 hodinách vložíme do vývaru zeleninu a polovinu lžic s bylinkami od všech, zeleninu jakmile změkne vyjmeme a odložíme pryč, nevyhazujeme. Zeleninu poté nakrájíme na kolečka či kostičky, nebo větší kousky, vložíme do čistého hrnce kam poté přelejeme polévku bez kostí a masa (můžete zcedit).
Po cca osmi hodinách maso opatrně vyjmeme, přecedíme polévku, přidáme sůl pepř, zbytek bylinek, chvíli povaříme, přidáme pokrájené maso a polévka je hotová. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Přidat komentář