Díky jogurtové marinádě maso zkřehne a bude krásně šťavnaté. Vepřové a kuřecí špízy s dipem z jogurtu a fety vás potěší ve všední den, o víkendu i na letní zahradní party.
Suroviny
Postup
V misce smíchejte čtvrtinu jogurtu, olej, citronovou kůru a šťávu, koriandr a papriku; ochuťte 3/4 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře. Důkladně promíchejte.
Směs dejte do 2 uzavíratelných plastových sáčků, do každého nasypte jeden druh masa. Ze sáčků vyžeňte vzduch, uzavřete je a maso protřeste, aby se obalilo marinádou.
Nechte stát asi hodinu při pokojové teplotě nebo uložte až na 24 hodin do chladničky (vyjměte 1 hodinu před grilováním).
Maso každé zvlášť natáhněte na dlouhé kovové grilovací jehly (nebo namočené špejle) – mezi kostkami ponechte o něco větší než půlcentimetrové mezery, aby se rovnoměrně propékalo; každý špíz ukončete z obou stran kouskem citronu.
Cibuli a rajčátka napíchejte na další jehly a potřete olejem. Špízy osolte a opepřete.
NA DIP: Zbývající jogurt promíchejte v misce s fetou a 1/4 lžičky soli, pokropte olejem a opepřete.
Gril předehřejte na střední až silný žár. Rošt potřete olejem.
Kuřecí a vepřové maso opékejte asi 10–12 minut, aby se propeklo, ale ne víc. Cibuli za občasného obrácení opékejte 8–10 minut. Rajčátka opékejte 4–5 minut.
Špízy dejte na servírovací talíř. Chlebové placky opékejte z každé strany 1–2 minuty; pak je ihned zabalte do čisté utěrky, aby pustily páru a změkly do podávání.
Maso, cibuli, rajčátka, jogurtovou omáčku, okurku a kopr podávejte s chlebovými plackami a opečenými klínky citronu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 7x maso na gril(8 receptů )