Díky jogurtové marinádě maso zkřehne a bude krásně šťavnaté.
Suroviny
1 V misce smíchejte čtvrtinu jogurtu, olej, citronovou kůru a šťávu, koriandr a papriku; ochuťte 3/4 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře. Důkladně promíchejte. Směs dejte do 2 uzavíratelných plastových sáčků, do každého nasypte jeden druh masa. Ze sáčků vyžeňte vzduch, uzavřete je a maso protřeste, aby se obalilo marinádou. Nechte stát asi hodinu při pokojové teplotě nebo uložte až na 24 hodin do chladničky (vyjměte 1 hodinu před grilováním).
2 Maso každé zvlášť natáhněte na dlouhé kovové grilovací jehly (nebo namočené špejle) – mezi kostkami ponechte o něco větší než půlcentimetrové mezery, aby se rovnoměrně propékalo; každý špíz ukončete z obou stran kouskem citronu. Cibuli a rajčátka napíchejte na další jehly a potřete olejem. Špízy osolte a opepřete.
3 NA DIP: Zbývající jogurt promíchejte v misce s fetou a 1/4 lžičky soli, pokropte olejem a opepřete.
4 Gril předehřejte na střední až silný žár. Rošt potřete olejem. Kuřecí a vepřové maso opékejte asi 10–12 minut, aby se propeklo, ale ne víc. Cibuli za občasného obrácení opékejte 8–10 minut. Rajčátka opékejte 4–5 minut.
5 Špízy dejte na servírovací talíř. Chlebové placky opékejte z každé strany 1–2 minuty; pak je ihned zabalte do čisté utěrky, aby pustily páru a změkly do podávání.
6 Maso, cibuli, rajčátka, jogurtovou omáčku, okurku a kopr podávejte s chlebovými plackami a opečenými klínky citronu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 7x maso na gril(8 receptů)