Vepřové a kuřecí špízy s dipem z jogurtu a fety

Vepřové a kuřecí špízy s dipem z jogurtu a fety

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1685 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 179 g
Tuky 55 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky jogurtové marinádě maso zkřehne a bude krásně šťavnaté. 

Související recepty

Ledový chai

Chai nebo také masala chai (čti čaj) je kořene...

Suroviny

jogurt řeckého typu 250 ml
olivový olej 1 PL
panenský, + na potírání
citronová kůra 0.5 ČL
najemno
citronová štáva 1 PL
citron 1.5 ks
na čtvrtky
1 ČL
koriandrové semínko opražené, podrcené
paprika sladká 0.5 PL
mletá
sůl mořská
hrubá
pepř
čerstvě mletý
vepřové maso 200 g
lze nahradit ramínky, na 2,5cm kousky
150 g
kuřecí prsní řízek na 2,5cm kousky
9 ks
třešňová rajčátka
cibule červená 0.5 ks
velká, na čtvrtiny
sýr feta 60 g
rozdrobená
arabský chléb 3 ks
(arabský chléb, pita, naan) / jiné ploché pečivo
0.5 ks
okurka hadovka podélně rozpůlená, na tenké plátky, k podávání
kopr snítky
k podávání

1 V misce smíchejte čtvrtinu jogurtu, olej, citronovou kůru a šťávu, koriandr a papriku; ochuťte 3/4 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře. Důkladně promíchejte. Směs dejte do 2 uzavíratelných plastových sáčků, do každého nasypte jeden druh masa. Ze sáčků vyžeňte vzduch, uzavřete je a maso protřeste, aby se obalilo marinádou. Nechte stát asi hodinu při pokojové teplotě nebo uložte až na 24 hodin do chladničky (vyjměte 1 hodinu před grilováním).

2 Maso každé zvlášť natáhněte na dlouhé kovové grilovací jehly (nebo namočené špejle) – mezi kostkami ponechte o něco větší než půlcentimetrové mezery, aby se rovnoměrně propékalo; každý špíz ukončete z obou stran kouskem citronu. Cibuli a rajčátka napíchejte na další jehly a potřete olejem. Špízy osolte a opepřete.

3 NA DIP: Zbývající jogurt promíchejte v misce s fetou a 1/4 lžičky soli, pokropte olejem a opepřete.

4 Gril předehřejte na střední až silný žár. Rošt potřete olejem. Kuřecí a vepřové maso opékejte asi 10–12 minut, aby se propeklo, ale ne víc. Cibuli za občasného obrácení opékejte 8–10 minut. Rajčátka opékejte 4–5 minut.

5 Špízy dejte na servírovací talíř. Chlebové placky opékejte z každé strany 1–2 minuty; pak je ihned zabalte do čisté utěrky, aby pustily páru a změkly do podávání.

6 Maso, cibuli, rajčátka, jogurtovou omáčku, okurku a kopr podávejte s chlebovými plackami a opečenými klínky citronu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/8

Obchod Apetit