Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Fenykl s rajčaty a bílým vínem

Fenykl je zelenina, kterou v zimě běžně dostanete v supermarketech i tržnicích. Bulvy mají typickou anýzovou chuť a jsou velmi křupavé a křehké. Dušením báječně zvláční a charakteristická chuť získá další příjemný rozměr. Hodí se k pečeným masům a grilovaným uzeninám.
Vydání: 2006/2
Autor:
Hodnocení:
10 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Dušení: 1 hodina
P
Zelenina Asijská

Ingredience

    • 4 bulvy fenyklu
    • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
    • 4 zralá rajčata, nahoře křížem naříznutá
    • 2 rozdrcené stroužky česneku
    • špetku mletého nebo drceného chilli
    • 1 lžičku rozemnutého sušeného tymiánu
    • 150 ml suchého bílého vína
    • 100 ml zeleninového vývaru (z kostky)
    • nasekanou petrželku k podávání
    • sůl, pepř a případně cukr na ochucení

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Fenykl zbavte ovadlých listů a nakrájejte podélně na čtvrtky (pokud jsou větší, klidně je ještě rozpulte). Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte olej a ze všech stran na něm osmahněte fenykl, aby hezky zezlátl. Pomocí děrované naběračky ho pak přeneste do zapékací formy, řeznou plochou nahoru.

2. Zatímco se opéká fenykl, spařte rajčata vroucí vodou, po minutě je přelijte vodou studenou a pak z nich stáhněte slupku a nahrubo je nakrájejte.

3. V pánvi po fenyklu opečte česnek, zasypte ho chilli i tymiánem a asi půl minuty opékejte. Přidejte rajčata i s vyteklou šťávou, promíchejte a tři minuty vařte. Poté vlijte víno, uveďte do varu a minutu vařte. Nakonec přidejte vývar a povařte ještě dvě až tři minuty.

4. Osolte a opepřete, případně dochuťte špetkou cukru. Takto připravenou omáčku přelijte přes fenykl. Zapékací formu přikryjte alobalem a vložte na střední drážku v troubě. Duste asi hodinu, dokud fenykl dokonale nezvláční. Podávejte posypaný čerstvou petrželkou.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Uvarila jsem presne podle receptu a bylo to vyborne... normalne fenykl moc nemusim, ale v tehle uprave mne i vsem ostatnim moc chutnal:-)
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.2/06, str.26
Obrazek uzivatele
Uvařila jsem ho jako přílohu ke kuřecím steakům a chutnal nám tak, že ho zařadím do kuchařky s oblíbenými recepty. Je to voňavé, lehké, chutné jídlo. Určitě zajímavá obměna klasických příloh.

Přidat komentář