Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cizrnový salát
ZDROJ: StockFood
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4392 kcal
Bílkoviny 181 g
Sacharidy 526 g
Tuky 148 g
Vláknina 104 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Papriky teď mají vrcholné období, tak toho využijte. Skvěle se doplňují jak s nenápadnou, ale sytou cizrnou, tak s křupavým, aromatickým fenyklem.

Suroviny

vinný ocet bílý 1 PL
červený
olivový olej 4 PL
extra panenského
sůl
pepř
velké, ve slupce
olivový olej 2 PL
nadrobno nakrájená, nejlépe šalotka
nadrobno nakrájená
česnek 2 stroužky
pokrájený
bulva nakrájená na tenké plátky
rozmarýn 1 snítka
nasekaný
bujon 1 ks
zeleninový bujónový prášek
voda 200 ml
horká
cizrna 800 g
konzervovaná, slitá
petrželka

Postup

1

Nejprve si ve džbánku připravte zálivku: prošlehejte 1 lžíci červeného vinného octa, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, osolte a opepřete.

2

Poté buď přímo nad plamenem (i plynovým), nebo na grilu opečte dvě velké červené papriky; slupka by měla zčernat. Pak je dejte do plastového sáčku nebo hrnce s pokličkou na deset minut zapařit, slupka díky tomu půjde snadno oškrabat. Dužinu nakrájejte na kousky, odstraňte zrníčka a dejte stranou.

3

Nyní ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a osmahněte v něm nadrobno nakrájené cibule (1 malou červenou a 1 malou bílou, nejlépe šalotku). Za stálého míchání smažte tři až čtyři minuty, pak přisypte 2 stroužky pokrájeného česneku, 1 menší bulvu fenyklu, nakrájenou na plátky, 1 nasekanou snítku rozmarýnu a 1 bobkový list. Za častého míchání opékejte ještě tak pět minut, ale nenechte zeleninu zčernat.

4

Zeleninový bujonový prášek rozpusťte ve 200 ml horké vody a vlijte k zelenině. Přisypte 800 g slité konzervované cizrny, promíchejte a odkryté vařte, až se skoro všechna tekutina vypaří. Sejměte z ohně a nechte trochu vychladnout.

5
Na závěr přesypte obsah kastrolu do mísy, přidejte kousky paprik, citronovou kůru a petrželku. Přelijte zálivkou, dobře promíchejte, podávejte buď teplé, nebo vychladlé.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/9

Komentáře

03.09.2007 15:23
Recept se nachází v č.9/05, str.23