Papriky teď mají vrcholné období, tak toho využijte. Skvěle se doplňují jak s nenápadnou, ale sytou cizrnou, tak s křupavým, aromatickým fenyklem.
Suroviny
Postup
Nejprve si ve džbánku připravte zálivku: prošlehejte 1 lžíci červeného vinného octa, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, osolte a opepřete.
Poté buď přímo nad plamenem (i plynovým), nebo na grilu opečte dvě velké červené papriky; slupka by měla zčernat. Pak je dejte do plastového sáčku nebo hrnce s pokličkou na deset minut zapařit, slupka díky tomu půjde snadno oškrabat. Dužinu nakrájejte na kousky, odstraňte zrníčka a dejte stranou.
Nyní ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a osmahněte v něm nadrobno nakrájené cibule (1 malou červenou a 1 malou bílou, nejlépe šalotku). Za stálého míchání smažte tři až čtyři minuty, pak přisypte 2 stroužky pokrájeného česneku, 1 menší bulvu fenyklu, nakrájenou na plátky, 1 nasekanou snítku rozmarýnu a 1 bobkový list. Za častého míchání opékejte ještě tak pět minut, ale nenechte zeleninu zčernat.
Zeleninový bujonový prášek rozpusťte ve 200 ml horké vody a vlijte k zelenině. Přisypte 800 g slité konzervované cizrny, promíchejte a odkryté vařte, až se skoro všechna tekutina vypaří. Sejměte z ohně a nechte trochu vychladnout.
Komentáře