Nejlepší letní koláče z plechu a forem
Užijte si léto v jeho nejsladší podobě a zakončete hodování ovocnými dezerty. Angrešt, rybíz, jahody, borůvky, maliny, ostružiny, meruňky a broskve koláčům a buchtám doslova sluší! Tolik možností! Stačí vyjít na zahradu, natrhat právě uzrálé plody a pustit se do pečení. Ať už se chystáte na výlet s přáteli nebo jen na pohodové odpoledne strávené na chalupě, ovocný dezert ocení všichni!
Bublanina a clafoutis
Naprostou letní klasikou jsou bezesporu třešňové a višňové bublaniny. Ať už v podání tradiční nadýchané z vyšlehaného piškotového těsta nebo francouzského clafoutis, který svou hutnou konzistencí připomíná těsto na palačinky.
- Bublaniny jsou natolik variabilní, že do nich můžete použít rybíz, ostružiny, angrešt, nakrájené meruňky, jahody, rebarboru, borůvky případně mix ovoce.
- Navíc je můžete připravit do dortové formy, po upečení podélně rozříznout a naplnit lehkým krémem z mascarpone a 33% smetany (společně vyšlehané v poměru 1:1 do tuha). Zbytkem krému lze ozdobit vršek, přidat čerstvé ovoce, lístky máty nebo meduňky, jedlé květy a svěží letní dort je na světě.
Rychlé buchty s drobenkou
Mezi další letní hity řadíme i rychlé moučníky s drobenkou, které jsou velmi snadné na přípravu.
- Není potřeba oddělovat žloutky od bílků a pečlivě šlehat.
- Suroviny v některých receptech ani nemusíte vážit, vystačíte si s hrníčkem a případně dalšími objemovými měrnými jednotkami.
- Pokud máte jeden oblíbený recept a rádi byste ho sem tam pozměnili, zkuste do těsta přidat něco navíc – citronovou nebo pomerančovou kůru, tuzemák, kakao, karob, mleté mandle, čokoládové pecičky, skořici, kardamom nebo vanilku.
Páje a další koláče z křehkého těsta
Kulaté formy s vroubkovanými boky jsou typické pro koláče z křehkého těsta. Také nabízejí prostor pro vrchní zdobení, proto koláč může vypadat pokaždé jinak.
- Kromě klasické mřížky vytvořené z vyválených proužků můžete koláč ozdobit nejrůznějšími vykrojenými vzory ze zbytků těsta.
- Tomuto stylu amerických koláčů sedne ovoce, které se během pečení rozpeče, nejčastěji jablka a hrušky.
- Ostatní ovoce je nutné alespoň mírně rozmačkat, nebo z něj vytvořit hustší náplň.
Cheesecaky
Cheesecake oceníte především ve chvíli, kdy nemáte troubu.
- Na korpus stačí smíchat oblíbené sušenky s máslem, namačkat do formy vyložené pečícím papírem a nechat v lednici ztuhnout.
- Nepečená náplň ztuhne díky želatině nebo zakysané smetaně.
- Ovoce můžete rozmixovat a zamíchat přímo do náplně či z něj připravit ovocnou omáčku s cukrem, kterou dezert před podáváním přelijete.
Galetky a garletky
Pokud nemáte žádný hlubší pekáček ani jinou formu, do které připravit ovocný koláč, máme pro vás řešení.
- Galetka neboli galette je dezert připravený z rozváleného plátu těsta, na který položíte ovoce a okraje přehnete tak, aby náplň nevytékala.
- Pokud s přípravou galetky nemáte zkušenosti, inspirujte se některým z našich receptů, ve kterých najdete podrobný postup.
Krambl
Krambl je další lahodný moučník, který je takřka bez práce.
- Oblíbené pokrájené ovoce nasypete do zapékací formy, případně oslaďte a zasypete připravenou drobenkou.
- Drobenku můžete použít klasickou nebo zvolit směs oříšků, plátků mandlí, kokosu.
- Máslo lze nahradit kokosovým olejem.
- Místo klasického cukru použijte med, kokosový cukr, čekankový nebo jiný sirup.
- Připravené ovoce vložte do trouby a nechte péct tak dlouho, dokud povrch nezezlátne a příjemně neprovoní byt.
Zdroj informací: časopis Apetit