Základní cheescake je až neuvěřitelně prostý. Tvoří ho sušenkový základ a na něm je jemná tvarohová vrstva. Tento recept na cheescake můžete podle svých preferencí proměnit - přidejte do něj limetkovou kůru a šťávu, po upečení ho polijte čokoládovou polevou nebo ozdobte ovocem. ,Tvarohový koláč‘ v luxusním podání je neodolatelný dezert. Pro jeho přípravu platí, že trpělivost přináší dokonalý cheesecake.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 140 °C. Vymažte dortovou formu o průměru 22 cm a dno vyložte pečicím papírem.
Připravte korpus: sušenky vložte do robotu a rozsekejte je na drobečky. Přidejte mleté mandle, máslo a zpracujte, aby se vše spojilo. Do formy natlačte stejnoměrně silnou vrstvu sušenkovo-mandlové směsi a dejte chladit.
V robotu dohladka zpracujte ricottu a smetanový sýr. Přidejte cukr, vejce, citronovou kůru a vanilkový extrakt. Prošlehejte a směs naneste na připravený korpus.
Pečte jednu hodinu a deset minut tak, aby byla náplň po okrajích zlatá a uprostřed se ještě lehce chvěla.
Cheesecake nechte vychladnout, nejdřív ve formě, pak v lednici.
Komentáře
Jak postupovat, aby cheesecake po upečení nepraskl? Když ho upeču, je v pořádku a při chladnutí v troubě praskne náplň vprostřed. Děkuji
Dobrý den, Lenko,
moc nás mrzí vaše starosti s praskajícími cheesecaky. Možných řešení je více.
1) Zkuste péct ve vodní lázni - formu pečlivě obalte do alobalu, posaďte do hlubšího plechu a do plechu nalijte horkou vodu tak, aby sahala do poloviny dortové formy a poté pečte tak, jak jste zvyklá.
2) Existuje i jednodušší varianta, při které se vyhnete obalování formy - na dno trouby položte pekáček, nalijte do něj horkou vodu a opět pečte, jak jste zvyklá.
3) Nebo můžete zkusit cheesecake péct ještě na nižší teplotu (100-120°C).
Věříme, že jedna z metod se vám určitě osvědčí a prasklinám bude konec :-)!
Krásný den, redakce Apetitu
Cheesecake byl moc dobrý, jen mi přišel nízký. Klidně by to sneslo více všeho, (více náplně, více sušenek pro spodní vrstvu). Použila jsem kromě Ricotty a Philadephie i trochu nízkotučného tvarohu. Na sušenkovou část jsem použila opravdu poctivé hodně máslové sušenky, to byla chyba, ostatním doporučuji použít spíš nějaké sušší (např. typu BeBe), jelikož se tam stejně přidává rozpuštěné máslo, ta silně máslová chuť pak trochu kazila celkový požitek :-) ale jinak super recept, děkuji!! :-)
Tak už nevím, dělala jsem ho z ricotty a philadelphie, ve vodní lázni, chladnout jsem ho nechala v troubě s pootevřenými dvířky a až pak jak vychladnul ho dala chladit a stejně mi přijde opět moc hutný. Nevíte, kde je problém? Co udělat, aby byl nadýchanější a jemný?
Hanko, myslím, že vašim představám asi lépe sedne tento recept: http://www.apetitonline.cz/recepty/555-citronovy-cheesecake-ve-stylu-ne… :)