Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Základní cheesecake
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 284
Do dvou hodin Snadné 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3840 kcal
Bílkoviny 123 g
Sacharidy 346 g
Tuky 213 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Základní cheescake je až neuvěřitelně prostý. Tvoří ho sušenkový základ a na něm je jemná tvarohová vrstva. Tento recept na cheescake můžete podle svých preferencí proměnit - přidejte do něj limetkovou kůru a šťávu, po upečení ho polijte čokoládovou polevou nebo ozdobte ovocem. ,Tvarohový koláč‘ v luxusním podání je neodolatelný dezert. Pro jeho přípravu platí, že trpělivost přináší dokonalý cheesecake.

Související recepty

Suroviny

ricotta 375 g
např. Philadelphia, Buko
co nejjemnější
vejce 3 ks
jemně strouhaná
vanilkový extrakt 1 ČL
Na korpus
sušenky 125 g
máslové
mleté
rozpuštěné + trochu na vymazání formy

Postup

1

Troubu předehřejte na 140 °C. Vymažte dortovou formu o průměru 22 cm a dno vyložte pečicím papírem.

2

Připravte korpus: sušenky vložte do robotu a rozsekejte je na drobečky. Přidejte mleté mandle, máslo a zpracujte, aby se vše spojilo. Do formy natlačte stejnoměrně silnou vrstvu sušenkovo-mandlové směsi a dejte chladit.

3

V robotu dohladka zpracujte ricottu a smetanový sýr. Přidejte cukr, vejce, citronovou kůru a vanilkový extrakt. Prošlehejte a směs naneste na připravený korpus.

4

Pečte jednu hodinu a deset minut tak, aby byla náplň po okrajích zlatá a uprostřed se ještě lehce chvěla.

5

Cheesecake nechte vychladnout, nejdřív ve formě, pak v lednici.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/7

Komentáře

10.11.2018 16:13

Jak postupovat, aby cheesecake po upečení nepraskl? Když ho upeču, je v pořádku a při chladnutí v troubě praskne náplň vprostřed. Děkuji

12.11.2018 09:52

Dobrý den, Lenko,
moc nás mrzí vaše starosti s praskajícími cheesecaky. Možných řešení je více.
1) Zkuste péct ve vodní lázni - formu pečlivě obalte do alobalu, posaďte do hlubšího plechu a do plechu nalijte horkou vodu tak, aby sahala do poloviny dortové formy a poté pečte tak, jak jste zvyklá.
2) Existuje i jednodušší varianta, při které se vyhnete obalování formy - na dno trouby položte pekáček, nalijte do něj horkou vodu a opět pečte, jak jste zvyklá.
3) Nebo můžete zkusit cheesecake péct ještě na nižší teplotu (100-120°C).
Věříme, že jedna z metod se vám určitě osvědčí a prasklinám bude konec :-)!

Krásný den, redakce Apetitu

04.05.2015 07:10

Cheesecake byl moc dobrý, jen mi přišel nízký. Klidně by to sneslo více všeho, (více náplně, více sušenek pro spodní vrstvu). Použila jsem kromě Ricotty a Philadephie i trochu nízkotučného tvarohu. Na sušenkovou část jsem použila opravdu poctivé hodně máslové sušenky, to byla chyba, ostatním doporučuji použít spíš nějaké sušší (např. typu BeBe), jelikož se tam stejně přidává rozpuštěné máslo, ta silně máslová chuť pak trochu kazila celkový požitek :-) ale jinak super recept, děkuji!! :-)

11.12.2014 08:56

Tak už nevím, dělala jsem ho z ricotty a philadelphie, ve vodní lázni, chladnout jsem ho nechala v troubě s pootevřenými dvířky a až pak jak vychladnul ho dala chladit a stejně mi přijde opět moc hutný. Nevíte, kde je problém? Co udělat, aby byl nadýchanější a jemný?

Apetit magazín

Vše, co potřebujete vědět o strouhance, než začnete smažit
  • Tipy a triky

Vše, co potřebujete vědět o strouhance, než začnete smažit

Zkuste si představit Vánoce bez strouhanky. Co byste dělali s kaprem nebo řízky? Tahle nenápadná, ale nepostradatelná ingredience si vydobyla pevné místo v české kuchyni – a to nejen o svátcích. Ať už jde o smažené dobroty, zahuštění...