Základní cheesecake

Základní cheesecake

3.9 / 5. Počet hodnocení: 208
Více než hodinu Snadné 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3840 kcal
Bílkoviny 123 g
Sacharidy 346 g
Tuky 213 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

,Tvarohový koláč‘ v luxusním podání je neodolatelný dezert. Pro přípravu platí, že trpělivost přináší dokonalý cheesecake.

Suroviny

ricotta 375 g
krémový sýr 375 g
např. Philadelphia, Buko
krupicový cukr 230 g
co nejjemnější
vejce 3 ks
citronová kůra 1 PL
bio, jemně strouhaná
vanilkový extrakt 1 ČL
Na korpus
sušenky 125 g
máslové, např. Opavia
mandle 55 g
mleté
máslo 45 g
rozpuštěné + trochu na vymazání formy

1Troubu předehřejte na 140 °C. Připravte korpus: sušenky vložte do robotu a rozsekejte je na drobečky. Přidejte mleté mandle a máslo a zpracujte, aby se vše spojilo. Vymažte dortovou formu o průměru 22 cm a dno vyložte pečicím papírem. Do formy natlačte stejnoměrně silnou vrstvu sušenkovo-mandlové směsi a dejte chladit.

2V robotu dohladka zpracujte ricottu a smetanový sýr. Přidejte cukr, vejce, citronovou kůru a vanilkový extrakt. Prošlehejte a směs naneste na připravený korpus. Pečte jednu hodinu a deset minut tak, aby byla náplň po okrajích zlatá a uprostřed se ještě lehce chvěla. Cheesecake nechte vychladnout, nejdřív ve formě, pak v lednici.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/7

Komentáře

Hana Krmelová

Tak už nevím, dělala jsem ho z ricotty a philadelphie, ve vodní lázni, chladnout jsem ho nechala v troubě s pootevřenými dvířky a až pak jak vychladnul ho dala chladit a stejně mi přijde opět moc hutný. Nevíte, kde je problém? Co udělat, aby byl nadýchanější a jemný?

Kateřina Kantorová

Cheesecake byl moc dobrý, jen mi přišel nízký. Klidně by to sneslo více všeho, (více náplně, více sušenek pro spodní vrstvu). Použila jsem kromě Ricotty a Philadephie i trochu nízkotučného tvarohu. Na sušenkovou část jsem použila opravdu poctivé hodně máslové sušenky, to byla chyba, ostatním doporučuji použít spíš nějaké sušší (např. typu BeBe), jelikož se tam stejně přidává rozpuštěné máslo, ta silně máslová chuť pak trochu kazila celkový požitek :-) ale jinak super recept, děkuji!! :-)

Lenka Moravcová

Jak postupovat, aby cheesecake po upečení nepraskl? Když ho upeču, je v pořádku a při chladnutí v troubě praskne náplň vprostřed. Děkuji

Martina Kojzarová

Dobrý den, Lenko,
moc nás mrzí vaše starosti s praskajícími cheesecaky. Možných řešení je více.
1) Zkuste péct ve vodní lázni - formu pečlivě obalte do alobalu, posaďte do hlubšího plechu a do plechu nalijte horkou vodu tak, aby sahala do poloviny dortové formy a poté pečte tak, jak jste zvyklá.
2) Existuje i jednodušší varianta, při které se vyhnete obalování formy - na dno trouby položte pekáček, nalijte do něj horkou vodu a opět pečte, jak jste zvyklá.
3) Nebo můžete zkusit cheesecake péct ještě na nižší teplotu (100-120°C).
Věříme, že jedna z metod se vám určitě osvědčí a prasklinám bude konec :-)!

Krásný den, redakce Apetitu

Apetit magazín

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit