Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Bulky s medvědím česnekem

Bulky s medvědím česnekem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 10 minut Velmi snadné Na 10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1551 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 155 g
Tuky 62 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na jaře zdobívají koberce lístků a drobných bílých kvítků medvědího česneku lužní lesy. Údajně získal své jméno podle toho, jak jeho cibulky chutnají medvědům, kteří je vyhrabávají ze země. Nám chutná taky! Kromě příjemně česnekové chuti má i spoustu blahodárných účinků. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 220 g
+ na poprášení
kypřicí prášek do pečiva 1.5 ČL
sůl 1 ČL
jemná
parmazán 30 g
strouhaný
65 g
studené máslo
mléko 130 ml
cca, + 1 lžíce na potření
medvědí česnek (čerstvý) 1 hrst
velká, nadrobno, lze nahrdit jiným planým / pěstovaným lupením, jako kopřiva, mochna, polníček, špenát, zelená část jarní cibulky, doplněným 1/2-1 drceným stroužkem česneku
žloutek 1 ks
na potření
parmazán 4 PL
strouhaný, lze nahradit gruyèrem, na posypání

1 Troubu předehřejte na 220°C. Těsto můžete připravit v robotu: do jeho mísy vsypte mouku, kypřicí prášek, parmazán a sůl. Krátce promíchejte. Pak vsypte máslo a několika pulzy zpracujte, až uvidíte kousky másla maximálně jako barevná špendlíková hlavička. Pak přidejte mléko a medvědí česnek a krátce propracujte, aby se těsto spojilo. Anebo obdobným postupem nejprve ručně a pak vařečkou.

2 Těsto vyklopte na dobře pomoučněnou plochu a krátce prohněťte. Pak ho rozválejte na obdélník cca 22x10cm a tloušťku cca 3cm. Pomoučněným nožem nařízněte na deset (2x5) přibližných čtverečků, ale nedokrajujte. Přeneste je na pomoučněný či pečicím papírem vyložený plech, potřete je žloutkem prošlehaným s mlékem a posypte strouhaným sýrem. Pečte uprostřed trouby asi 12–15 minut, aby pěkně zezlátly. Nechte zchladnout na mřížce a podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/4

Obchod Apetit