Špenát není železná bomba, jak věřil Pepek námořník, ale dodává například kyselinu listovou, beta-karoten, zeaxantin a vitaminy B6, C a K a vlákninu.
Náš tip: Milujete pizzu? Dejte si také pravou italskou pizzu s mortadellou a burratou z Líné kuchařky podle našeho videoreceptu
Suroviny
Postup
Rozmíchejte rozdrobené droždí, trochu vlažné vody, cukr a hrstku mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
V míse zbývající promíchejte mouku, sůl, kvásek a olej. Postupně přilévejte asi 150ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto.
Těsto přemístěte na pomoučněný vál a důkladně prohněťte, aby bylo pružné a nelepilo se. Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 1,5–2 hodiny, aby zdvojnásobilo objem.
Nejméně 30 minut předem začněte předehřívat troubu na 240°C. Deset minut předem dejte do trouby předehřát plech.
Těsto rozdělte na 2 díly. Na pomoučněném válu pak každý vyválejte a vytáhněte na tenkou placku (asi 30cm v průměru). Pomocí válečku ho přeneste na kus pečicího papíru.
Mascarpone smíchejte s česnekem a potřete jím obě placky (ne až do krajů). Poklaďte je rovnoměrně (ne do krajů) červenou cibulí, chřestem, olivami a mozzarellou. Pak je posypte parmazánem, pokropte olivovým olejem, osolte a opepřete.
Pečte (je-li třeba, postupně) 10 minut, až okraje zezlátnou a vyběhnou. Posypte špenátem a podávejte.