Pizza s chřestem, zelenými olivami a špenátovými lístky

Pizza s chřestem, zelenými olivami a špenátovými lístky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4157 kcal
Bílkoviny 78 g
Cukr 210 g
Tuky 317 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Špenát není železná bomba, jak věřil Pepek námořník, ale dodává například kyselinu listovou, beta-karoten, zeaxantin a vitaminy B6, C a K a vlákninu. 

Suroviny

droždí 10 g
1/4 kostky
krupicový cukr 0.25 ČL
mouka pšeničná polohrubá 250 g
lze nahradit 275g hladké mouky na pizzu, + na poprášení
olivový olej 2.5 PL
panenský
sůl 0.5 ČL
Na obložení
mascarpone 8 PL
česnek 4 stroužek
drcené
cibule červená 1 ks
malá, na tenká kolečka
12 ks
výhonky zeleného chřestu bez tuhých konců, podélně rozpůlené / na špalíky
olivy zelené 15 ks
velké, rozpůlené, bez pecek
200 g
kuličky baby mozzarelly scezené, rozpůlené / natrhané
parmazán 80 g
čerstvě strouhaný
olivový olej
panenský
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
baby špenát 3 hrst
lístky

1 Rozmíchejte rozdrobené droždí, trochu vlažné vody, cukr a hrstku mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2 V míse zbývající promíchejte mouku, sůl, kvásek a olej. Postupně přilévejte asi 150ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto. Těsto přemístěte na pomoučněný vál a důkladně prohněťte, aby bylo pružné a nelepilo se. Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 1,5–2 hodiny, aby zdvojnásobilo objem. Nejméně 30 minut předem začněte předehřívat troubu na 240°C. Deset minut předem dejte do trouby předehřát plech.

3 Těsto rozdělte na 2 díly. Na pomoučněném válu pak každý vyválejte a vytáhněte na tenkou placku (asi 30cm v průměru). Pomocí válečku ho přeneste na kus pečicího papíru.

4 Mascarpone smíchejte s česnekem a potřete jím obě placky (ne až do krajů). Poklaďte je rovnoměrně (ne do krajů) červenou cibulí, chřestem, olivami a mozzarellou. Pak je posypte parmazánem, pokropte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte (je-li třeba, postupně) 10 minut, až okraje zezlátnou a vyběhnou. Posypte špenátem a podávejte. 

Vše, co musíte vědět o chřestu:

Tajemství lahodného chřestu

Více

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit