Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřová panenka s bílým chřestem

Vepřová panenka s bílým chřestem

4/5 Počet hodnocení: 8
Do 30 minut Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2602 kcal
Bílkoviny 166 g
Sacharidy 14 g
Tuky 205 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chřestová sezona u nás trvá obvykle od dubna do konce června. Chřest je skvělý sám o sobě i v roli luxusní přílohy – jako v tomhle receptu.

Související recepty

Suroviny

panenka 350 g
olivový olej
panenský
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
na podélné klínky
opečné dokřupava a rozlámané
oloupaný, bez dřevnatých konců
kerblík
na ozdobu, nemusí být
Na omáčku
majonéza 2 PL
cca
ančovičky (konzerva) 2 ks
nasekané
česnek ½ stroužek
drcený
nasekané, opražené
najemno
pomerančová šťáva 1 PL
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Maso zakapejte v míse olejem; buď ho rozetřete štětcem, nebo ho do masa ručně vetřete. Opepřete. Pak nechte maso aspoň 2 hodiny nebo lépe přes noc odpočívat v chladu.

2

Grilovací nebo běžnou těžkou pánev rozehřejte na střední teplotu, na dno kápněte trochu oleje a rozetřete ho. Panenku opékejte z každé strany asi 8 minut.

3

Mísu vyložte velkým obdélníkem alobalu, nejlépe dvojitého. Opečené maso vyjměte z pánve, položte na alobal, jemně je osolte. Pečlivě zabalte a nechte odpočívat. Maso tak zůstane uvnitř jemně narůžovělé a vláčné. (Chcete-li maso propéct více, vložte je v alobalu na plech do trouby předehřáté na 200°C, a podle libosti nechte dojít, maximálně však 15–20 minut.)

4

Mezitím v uvolněné pánvi opečte klínky citronu, popřípadě i slaninu, na také uvařte chřest v páře doměkka – trvá to cca 6–10 minut.

5

Suroviny na omáčku promixujte, jak moc dohladka chcete, osolte a opepřete. Maso nakrájejte a podávejte s omáčkou, opečenými klínky citronu, slaninou a s chřestem. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/4