Chřestová sezona u nás trvá obvykle od dubna do konce června. Chřest je skvělý sám o sobě i v roli luxusní přílohy – jako v tomhle receptu.
Suroviny
Postup
Maso zakapejte v míse olejem; buď ho rozetřete štětcem, nebo ho do masa ručně vetřete. Opepřete. Pak nechte maso aspoň 2 hodiny nebo lépe přes noc odpočívat v chladu.
Grilovací nebo běžnou těžkou pánev rozehřejte na střední teplotu, na dno kápněte trochu oleje a rozetřete ho. Panenku opékejte z každé strany asi 8 minut.
Mísu vyložte velkým obdélníkem alobalu, nejlépe dvojitého. Opečené maso vyjměte z pánve, položte na alobal, jemně je osolte. Pečlivě zabalte a nechte odpočívat. Maso tak zůstane uvnitř jemně narůžovělé a vláčné. (Chcete-li maso propéct více, vložte je v alobalu na plech do trouby předehřáté na 200°C, a podle libosti nechte dojít, maximálně však 15–20 minut.)
Mezitím v uvolněné pánvi opečte klínky citronu, popřípadě i slaninu, na také uvařte chřest v páře doměkka – trvá to cca 6–10 minut.
Suroviny na omáčku promixujte, jak moc dohladka chcete, osolte a opepřete. Maso nakrájejte a podávejte s omáčkou, opečenými klínky citronu, slaninou a s chřestem.