Vepřová panenka s bílým chřestem

Vepřová panenka s bílým chřestem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2620 kcal
Bílkoviny 162 g
Cukr 14 g
Tuky 209 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Chřestová sezona u nás trvá obvykle od dubna do konce června. Chřest je skvělý sám o sobě i v roli luxusní přílohy – jako v tomhle receptu.

Suroviny

panenka 350 g
olivový olej
panenský
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
citron 1 ks
na podélné klínky
anglická slanina 2 plátek
opečné dokřupava a rozlámané
chřest bílý 1 svazek
oloupaný, bez dřevnatých konců
kerblík
na ozdobu, nemusí být
Na omáčku
majonéza 2 PL
cca
sardelky 2 ks
nasekané
česnek 0.5 stroužek
drcený
vlašské ořechy 2 PL
nasekané, opražené
citronová kůra 0.5 ČL
najemno
pomerančová šťáva 1 PL
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

1 Maso zakapejte v míse olejem; buď ho rozetřete štětcem, nebo ho do masa ručně vetřete. Opepřete. Pak nechte maso aspoň 2 hodiny nebo lépe přes noc odpočívat v chladu.

2 Grilovací nebo běžnou těžkou pánev rozehřejte na střední teplotu, na dno kápněte trochu oleje a rozetřete ho. Panenku opékejte z každé strany asi 8 minut. Mísu vyložte velkým obdélníkem alobalu, nejlépe dvojitého. Opečené maso vyjměte z pánve, položte na alobal, jemně je osolte. Pečlivě zabalte a nechte odpočívat. Maso tak zůstane uvnitř jemně narůžovělé a vláčné. (Chcete-li maso propéct více, vložte je v alobalu na plech do trouby předehřáté na 200°C, a podle libosti nechte dojít, maximálně však 15–20 minut.)

3 Mezitím v uvolněné pánvi opečte klínky citronu, popřípadě i slaninu, na také uvařte chřest v páře doměkka – trvá to cca 6–10 minut.

4 Suroviny na omáčku promixujte, jak moc dohladka chcete, osolte a opepřete. Maso nakrájejte a podávejte s omáčkou, opečenými klínky citronu, slaninou a s chřestem. 

Vše, co musíte vědět o chřestu:

Tajemství lahodného chřestu

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit