0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřová panenka s bílým chřestem

Vepřová panenka s bílým chřestem

4 / 5. Počet hodnocení: 8
Do 30 minut Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2602 kcal
Bílkoviny 166 g
Sacharidy 14 g
Tuky 205 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chřestová sezona u nás trvá obvykle od dubna do konce června. Chřest je skvělý sám o sobě i v roli luxusní přílohy – jako v tomhle receptu.

Suroviny

panenka 350 g
olivový olej
panenský
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
citron 1 ks
na podélné klínky
opečné dokřupava a rozlámané
chřest bílý 1 svazek
oloupaný, bez dřevnatých konců
kerblík
na ozdobu, nemusí být
Na omáčku
majonéza 2 PL
cca
ančovičky (konzerva) 2 ks
nasekané
česnek ½ stroužek
drcený
vlašské ořechy 2 PL
nasekané, opražené
citronová kůra ½ ČL
najemno
pomerančová šťáva 1 PL
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Maso zakapejte v míse olejem; buď ho rozetřete štětcem, nebo ho do masa ručně vetřete. Opepřete. Pak nechte maso aspoň 2 hodiny nebo lépe přes noc odpočívat v chladu.

2

Grilovací nebo běžnou těžkou pánev rozehřejte na střední teplotu, na dno kápněte trochu oleje a rozetřete ho. Panenku opékejte z každé strany asi 8 minut.

3

Mísu vyložte velkým obdélníkem alobalu, nejlépe dvojitého. Opečené maso vyjměte z pánve, položte na alobal, jemně je osolte. Pečlivě zabalte a nechte odpočívat. Maso tak zůstane uvnitř jemně narůžovělé a vláčné. (Chcete-li maso propéct více, vložte je v alobalu na plech do trouby předehřáté na 200°C, a podle libosti nechte dojít, maximálně však 15–20 minut.)

4

Mezitím v uvolněné pánvi opečte klínky citronu, popřípadě i slaninu, na také uvařte chřest v páře doměkka – trvá to cca 6–10 minut.

5

Suroviny na omáčku promixujte, jak moc dohladka chcete, osolte a opepřete. Maso nakrájejte a podávejte s omáčkou, opečenými klínky citronu, slaninou a s chřestem. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/4

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč