Česnekový králík

Česnekový králík

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1584 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 37 g
Tuky 142 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchý recept jsme okoukali v ukrajinské kuchyni. Chutnal všem hned po prvních soustech. 

Suroviny

máslo 80 g
králičí maso 1 ks
menší, asi 1,25kg, naporcovaný
česnek 16 stroužků
malé, na tenké plátky
zakysaná smetana 250 ml
30%, lez nahradit crème fraîche
vývar kuřecí 300 ml
lze nahradit vodou
sůl mořská
vločková
rostlinný olej 2 PL
vařené těstoviny / rýže / pečivo / knedlík k podávání

1 Na dno kastrolu dejte máslo. Na něj položte naporcovaného králíka a posypte ho plátky česneku (plátky zhruba ze 2 stroužků si odložte na později).

2 Zakysanou smetanu smíchejte s vývarem či vodou a pořádně osolte. Směsí zalijte králíka a přiveďte k varu, pak zmírněte oheň, přiklopte a zvolna duste 1,5 hodiny, až maso začne odpadávat od kostí (zbývá-li vám ke konci příliš mnoho tekutiny, odklopte).

3 Mezitím opečte odložený česnek na oleji do světle zlaté barvy (pozor, nesmí ztmavnout, zhořkl by). Pak ho vyjměte a osušte na papírových utěrkách.

4 Králíka podávejte se zvolenou přílohou, ale hlavně posypaného opečeným česnekem.

NĚCO NAVÍC

Králíka můžete také upéct v troubě při 180/160°C, volně zakrytého alobalem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/10

Obchod Apetit