Po letech opomíjení se květák vrací na výsluní, kde se doposud hřála příbuzná brokolice. Chuti a vůni květáku nesvědčí dlouhé vaření, zato pobyt v troubě mu jde k duhu.
Postup
Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C.
Květákové růžičky povařte v páře doměkka (trvá to asi 5 minut, podle velikosti) a pak je nasypte do mísy.
V pánvičce na mírném ohni rozehřejte máslo, trochou z něj vymažte zapékací nádobu o rozměrech cca 14x18cm nebo 2 menší.
Pak zvyšte oheň na střední, přidejte zbývající máslo a opékejte na něm cibuli 8 minut dozlatova.
Rozmixujte vejce, mléko, sýr a mouku na hladké těstíčko. Přidejte k němu opečenou cibuli a promíchejte. Podle chuti můžete osolit a opepřit.
Těstíčkem zalijte květák, důkladně promíchejte a směs rovnoměrně rozprostřete do připravené zapékací misky (nebo rozdělte do dvou).
Vložte do trouby a pečte 30 minut, aby těstíčko vyběhlo a zezlátlo. Vyjměte a okamžitě podávejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun(48 receptů )
- 40 receptů bez masa nejen pro vegetariány(41 receptů )