Květák zapečený s modrým sýrem

Květák zapečený s modrým sýrem

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1009 kcal
Bílkoviny 47 g
Cukr 37 g
Tuky 73 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Po letech opomíjení se květák vrací na výsluní, kde se doposud hřála příbuzná brokolice. Chuti a vůni květáku nesvědčí dlouhé vaření, zato pobyt v troubě mu jde k duhu. 

Suroviny

květák 200 g
na stejně velké růžičky
máslo 40 g
cibule 0.5 ks
malá, nadrobno
vejce 2 ks
mléko 100 ml
sýr s modrou plísní 50 g
mouka pšeničná hladká 2 PL
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

1 Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Květákové růžičky povařte v páře doměkka (trvá to asi 5 minut, podle velikosti) a pak je nasypte do mísy. V pánvičce na mírném ohni rozehřejte máslo, trochou z něj vymažte zapékací nádobu o rozměrech cca 14x18cm nebo 2 menší. Pak zvyšte oheň na střední, přidejte zbývající máslo a opékejte na něm cibuli 8 minut dozlatova.

2 Rozmixujte vejce, mléko, sýr a mouku na hladké těstíčko. Přidejte k němu opečenou cibuli a promíchejte. Podle chuti můžete osolit a opepřit. Těstíčkem zalijte květák, důkladně promíchejte a směs rovnoměrně rozprostřete do připravené zapékací misky (nebo rozdělte do dvou). Vložte do trouby a pečte 30 minut, aby těstíčko vyběhlo a zezlátlo. Vyjměte a okamžitě podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit