0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bůček s bramborami, zeleninou a jablky

Bůček s bramborami, zeleninou a jablky

4 / 5. Počet hodnocení: 6
Do hodiny Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8451 kcal
Bílkoviny 265 g
Sacharidy 309 g
Tuky 668 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle bůček zavoní i těm, kdo klasické vepřo knedlo zelo dvakrát nemusejí. 

Suroviny

bůček 1,75 kg
cca, s kostí a kůží v celku, kůže naříznutá rovnoběžnými zářezy po kratší straně / do mřížky (lze použít i maso bez kosti cca 1,5kg)
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 40 ml
lze nahradit 1 vrchovatou lžící sádla
Na zeleninu s jablky
česnek 8 stroužek
šalotka 4 ks
oloupané, rozpůlené
brambory 8 ks
typ B, jsou-li pěkné - vydrhnuté, ponechané ve slupce, v opačném případě oloupané a na klínky
řapíkatý celer 2 ks
na 5cm kousky
dýně 200 g
se slupkou, bez semen (váha po očištění)
mrkev 3 ks
oloupané, na špalíky
jablko 2 ks
bez jadřinců, na klínky (pěkná není třeba loupat)
rozmarýn 2 snítka
tymián 6 snítka
olivový olej 50 ml
hořčice dijonská 2 ČL

1 Troubu předehřejte na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Bůček ze všech stran řádně osolte a opepřete. V pekáči rozehřejte olej (či sádlo) a ze všech stran na něm maso opečte dozlatova. Přiklopte, vložte do trouby a pečte asi 1 hodinu.

2 Veškeré přísady na zeleninu s jablky promíchejte v míse, osolte a opepřete. Teplotu v troubě snižte na 200/180°C, maso opatrně vyjměte z pekáče, pak do něj nasypte směs z mísy a navrch posaďte maso, nejprve kůží dolů. Přiklopte, vraťte do trouby a pečte dalších 45 minut.

3 Potom odklopte, bůček obraťte a pečte dalších 15–20 minut, aby zelenina zezlátla a zkaramelizovala a na měkkém mase se vytvořila lákavá kůrčička. Pak maso vyjměte a nechte asi 10 minut odpočívat volně zakryté alobalem. Odpočaté maso nakrájejte a podávejte s pečenou zeleninou, jablky a bramborami, doplněné výpekem podle chuti. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/10

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč