Bůček s bramborami, zeleninou a jablky

Bůček s bramborami, zeleninou a jablky

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (3)
Do hodiny Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8451 kcal
Bílkoviny 265 g
Sacharidy 309 g
Tuky 668 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle bůček zavoní i těm, kdo klasické vepřo knedlo zelo dvakrát nemusejí. 

Související recepty

Suroviny

bůček 1.75 kg
cca, s kostí a kůží v celku, kůže naříznutá rovnoběžnými zářezy po kratší straně / do mřížky (lze použít i maso bez kosti cca 1,5kg)
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 40 ml
lze nahradit 1 vrchovatou lžící sádla
Na zeleninu s jablky
česnek 8 stroužek
šalotka 4 ks
oloupané, rozpůlené
brambory 8 ks
typ B, jsou-li pěkné - vydrhnuté, ponechané ve slupce, v opačném případě oloupané a na klínky
řapíkatý celer 2 ks
na 5cm kousky
dýně 200 g
se slupkou, bez semen (váha po očištění)
mrkev 3 ks
oloupané, na špalíky
jablka 2 ks
bez jadřinců, na klínky (pěkná není třeba loupat)
rozmarýn 2 snítka
tymián 6 snítka
olivový olej 50 ml
hořčice dijonská 2 ČL

1 Troubu předehřejte na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Bůček ze všech stran řádně osolte a opepřete. V pekáči rozehřejte olej (či sádlo) a ze všech stran na něm maso opečte dozlatova. Přiklopte, vložte do trouby a pečte asi 1 hodinu.

2 Veškeré přísady na zeleninu s jablky promíchejte v míse, osolte a opepřete. Teplotu v troubě snižte na 200/180°C, maso opatrně vyjměte z pekáče, pak do něj nasypte směs z mísy a navrch posaďte maso, nejprve kůží dolů. Přiklopte, vraťte do trouby a pečte dalších 45 minut.

3 Potom odklopte, bůček obraťte a pečte dalších 15–20 minut, aby zelenina zezlátla a zkaramelizovala a na měkkém mase se vytvořila lákavá kůrčička. Pak maso vyjměte a nechte asi 10 minut odpočívat volně zakryté alobalem. Odpočaté maso nakrájejte a podávejte s pečenou zeleninou, jablky a bramborami, doplněné výpekem podle chuti. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/10

Obchod Apetit