Hovězí na houbách

Hovězí na houbách

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 (34)
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1514 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 10 g
Tuky 105 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Úžasný způsob, jak si pochutnat na zmražených houbách! Pokud máte kamna s troubou, dejte vše do římského hrnce a nechte ho pracovat za vás.

Suroviny

houby 2 hrsti
sušené, lze nahradit 250 g mražených hub
mléko hrnek
k namočení sušených hub
cibule 1 ks
středně velká, oloupaná, nakrájená
rostlinný olej 3 PL
jemný
hovězí maso 4 plátky
každý cca 180g, z kýty, plece nebo kližky
sůl
pepř
kmín
na dochucení
majoránka (drhnutá)
na dochucení, nemsí být
máslo 1 PL
prohnětená s trochou hladké mouky
Klasická metoda
1.   Sušené houby namočte zhruba na hodinu do vlažného mléka, zmražené nechte trochu povolit. Na oleji v kastrolu osmahněte cibulku, shrňte ji trochu stranou a po obou stranách opečte v oleji naklepané plátky masa. Přidejte scezené sušené nebo mražené houby, promíchejte, přidejte sůl, pepř a kmín. Snižte plamen, kastrol přikryjte a maso duste zhruba hodinu. Pokud se šťáva příliš vysmaží, podlijte trochou vody.

2.   Až maso změkne, nechte ve šťávě rozpustit máslo s moukou a případně dochuťte majoránkou. Krátce povařte, aby omáčka zhoustla.

Metoda v římském hrnci
1.  Hrnec předem namočte do studené vody, stačí na deset minut. Do spodní části rozložte ­cibuli a houby, na ně dejte plátky masa, zakáp­něte olejem, osolte a okořeňte. Hrnec přikryjte, vložte do studené trouby, zapněte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. (Pokud topíte v kamnech na dřevo, předem otevřte dvířka trouby. Nebudete tak riskovat, že hrnec praskne.)

2.  Asi po půl hodině zkontrolujte, zda maso pustilo dostatek šťávy; pokud ne, dolijte trochou vody, ale obvykle to není třeba. Maso v římském hrnci duste zhruba hodinu a půl, ale pokud používáte stará kamna na dřevo, můžete pekáč nechat v troubě až do rána. Když přestanete přikládat, kamna pomalu chladnou a maso se dusí velmi pomalu při nízké teplotě, takže báječně zkřehne. Vždy však zkontrolujte množství šťávy, i v římském hrnci se maso ­může ­připéci. Na závěr opět vmíchejte moučnou ­kuličku a nechte ji rozpustit a zahustit šťávu.

Komentáře

Anonym

nebudete možná věřit, ale hovězí na houbách je naprosto božské, když si na plátky dáte domácí tatarku :)

Obchod Apetit