Úžasný způsob, jak si pochutnat na zmražených houbách! Pokud máte kamna s troubou, dejte vše do římského hrnce a nechte ho pracovat za vás.
Suroviny
houby
2
hrsti
sušené, lze nahradit 250 g mražených hub
mléko
1
hrnek
k namočení sušených hub
cibule
1
ks
středně velká, oloupaná, nakrájená
rostlinný olej
3
PL
jemný
hovězí maso
4
plátky
každý cca 180g, z kýty, plece nebo kližky
sůl
pepř
na dochucení
majoránka (drhnutá)
na dochucení, nemusí být
máslo
1
PL
prohnětená s trochou hladké mouky
Postup
1
Klasická metoda
- Sušené houby namočte zhruba na hodinu do vlažného mléka, zmražené nechte trochu povolit.
- Na oleji v kastrolu osmahněte cibulku, shrňte ji trochu stranou a po obou stranách opečte v oleji naklepané plátky masa.
- Přidejte scezené sušené nebo mražené houby, promíchejte, přidejte sůl, pepř a kmín.
- Snižte plamen, kastrol přikryjte a maso duste zhruba hodinu. Pokud se šťáva příliš vysmaží, podlijte trochou vody.
- Až maso změkne, nechte ve šťávě rozpustit máslo s moukou a případně dochuťte majoránkou.
- Krátce povařte, aby omáčka zhoustla.
2
Metoda v římském hrnci
- Hrnec předem namočte do studené vody, stačí na deset minut.
- Do spodní části rozložte cibuli a houby, na ně dejte plátky masa, zakápněte olejem, osolte a okořeňte. Hrnec přikryjte, vložte do studené trouby, zapněte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. (Pokud topíte v kamnech na dřevo, předem otevřte dvířka trouby. Nebudete tak riskovat, že hrnec praskne.)
- Asi po půl hodině zkontrolujte, zda maso pustilo dostatek šťávy; pokud ne, dolijte trochou vody, ale obvykle to není třeba.
- Maso v římském hrnci duste zhruba hodinu a půl, ale pokud používáte stará kamna na dřevo, můžete pekáč nechat v troubě až do rána. Když přestanete přikládat, kamna pomalu chladnou a maso se dusí velmi pomalu při nízké teplotě, takže báječně zkřehne. Vždy však zkontrolujte množství šťávy, i v římském hrnci se maso může připéci.
- a závěr opět vmíchejte moučnou kuličku a nechte ji rozpustit a zahustit šťávu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(117 receptů )
Komentáře