Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2/5 Počet hodnocení: 40
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1608 kcal
Bílkoviny 134 g
Sacharidy 20 g
Tuky 109 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Úžasný způsob, jak si pochutnat na zmražených houbách! Pokud máte kamna s troubou, dejte vše do římského hrnce a nechte ho pracovat za vás.

Suroviny

houby 2 hrsti
sušené, lze nahradit 250 g mražených hub
mléko 1 hrnek
k namočení sušených hub
středně velká, oloupaná, nakrájená
rostlinný olej 3 PL
jemný
hovězí maso 4 plátky
každý cca 180g, z kýty, plece nebo kližky
sůl
pepř
na dochucení
majoránka (drhnutá)
na dochucení, nemusí být
prohnětená s trochou hladké mouky

Postup

1

Klasická metoda

  • Sušené houby namočte zhruba na hodinu do vlažného mléka, zmražené nechte trochu povolit.
  • Na oleji v kastrolu osmahněte cibulku, shrňte ji trochu stranou a po obou stranách opečte v oleji naklepané plátky masa.
  • Přidejte scezené sušené nebo mražené houby, promíchejte, přidejte sůl, pepř a kmín.
  • Snižte plamen, kastrol přikryjte a maso duste zhruba hodinu. Pokud se šťáva příliš vysmaží, podlijte trochou vody.
  • Až maso změkne, nechte ve šťávě rozpustit máslo s moukou a případně dochuťte majoránkou.
  • Krátce povařte, aby omáčka zhoustla.
2

Metoda v římském hrnci

  • Hrnec předem namočte do studené vody, stačí na deset minut.
  • Do spodní části rozložte ­cibuli a houby, na ně dejte plátky masa, zakáp­něte olejem, osolte a okořeňte. Hrnec přikryjte, vložte do studené trouby, zapněte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. (Pokud topíte v kamnech na dřevo, předem otevřte dvířka trouby. Nebudete tak riskovat, že hrnec praskne.)
  • Asi po půl hodině zkontrolujte, zda maso pustilo dostatek šťávy; pokud ne, dolijte trochou vody, ale obvykle to není třeba.
  • Maso v římském hrnci duste zhruba hodinu a půl, ale pokud používáte stará kamna na dřevo, můžete pekáč nechat v troubě až do rána. Když přestanete přikládat, kamna pomalu chladnou a maso se dusí velmi pomalu při nízké teplotě, takže báječně zkřehne. Vždy však zkontrolujte množství šťávy, i v římském hrnci se maso ­může ­připéci.
  • a závěr opět vmíchejte moučnou ­kuličku a nechte ji rozpustit a zahustit šťávu.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Komentáře

29.07.2008 12:19
nebudete možná věřit, ale hovězí na houbách je naprosto božské, když si na plátky dáte domácí tatarku :)
04.09.2007 20:32
Recept se nachází v č.4/06, str.44