Dušené hovězí carbonnade

Dušené hovězí carbonnade

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 (31)
Do 30 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4737 kcal
Bílkoviny 84 g
Cukr 647 g
Tuky 153 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Stejně jako všem dušeným masům i tomuto vysloveně prospěje, když ho necháte den uležet. Bude pak ještě úžasnější!

Suroviny

1.5 kg
zadní hovězí falešná svíčková, nebo kližka
olivový olej 6 PL
máslo 50 g
cibule 6 ks
na kolečka
mouka pšeničná hladká 3 PL
se lžičkou soli a pepře
pivo tmavé 900 ml
cukr 1 PL
přírodní
vinný ocet bílý 2 ČL
bílý
bageta 6 plátků
sůl
pepř
hořčice dijonská

1. Troubu předehřejte na 150, horkovzdušnou na 130 stupňů. Maso rozkrájejte na stejnoměrné kousky a promíchejte je v misce s ochucenou moukou. Ve velkém, nejlépe litinovém kastrole s poklicí, který se dá vložit do trouby, rozehřejte olej a polovinu másla, vsypte cibulku a osmahněte ji, aby zvláčněla, ale nechytila barvu. Děrovanou naběračkou ji vyjměte a vložte do misky.

2. V kastrole teď postupně smažte kousky masa (než ho vložíte do tuku, sklepněte přebytečnou mouku) tak, aby se kousky ze všech stran stejnoměrně osmahly. Tím zajistíte, aby při dušení zůstaly šťavnaté. Osmahnuté kousky vyjměte a dejte stranou.

3. Do výpeku vlijte polovinu piva a nechte ho zpěnit. Pak vsypte všechno maso a osmaženou cibulku, zalijte zbytkem piva, důkladně osolte a opepřete. Celý kastrol teď vložte do trouby a obsah nechte pomalu dvě hodiny dusit. Z druhé poloviny másla a mouky zbylé po obalování uhněťte hrudku či kuličku a dejte ji do chladničky.

4. Kastrol z trouby opatrně vyjměte a nechte jeho obsah trochu vychladnout. Děrovanou naběračkou vyjměte maso; uchovejte je na teplém místě.

5. Kastrol postavte na střední plamen a dokončete omáčku: Až začne šťáva vřít, po částech do ní přidejte máslovou kuličku. Tím, jak se rozpouští máslo a uvolňuje mouka, omáčka houstne. (Je to jemnější způsob, jaký používají francouzští kuchaři, a omáčku zahustí elegantněji než zaprašování moukou. O zjemnění chuti se postará i máslo.) Vařte pomalu a promíchávejte, až spotřebujete všechno máslo. Potom omáčku ochutnejte, a pokud je třeba, ještě ji dochuťte solí a pepřem. Poté ji dotáhněte octem a cukrem.

6. Vraťte do kastrolu dušené maso, promíchejte, nahoru položte plátky bagety potřené hořčicí a všechno vložte ještě na pětatřicet až čtyřicet minut do trouby.

7. Maso podávejte s bramborovo-fazolovým pyré a robustním červeným vínem, případně s tím druhem piva, které jste do jídla přidávali.

Belgická specialita
Dušené hovězí na pivu pochází z vlámské části Belgie a je známé jako ,carbonnade à la Flamande‘. S tímhle sytým jídlem se flámuje opravdu skvěle: dobře se na něj pije, ale protože je to sytý pokrm, alkohol se pomaleji vstřebává. Na vaření použijte sladší, výrazné pivo, které báječně doplní chuť masa, a rozhodně se nebojte ostřejšího dochucení octem a hořčicí.

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit