Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Dušené hovězí carbonnade

Dušené hovězí carbonnade

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 (31)
Do 30 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4737 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 647 g
Tuky 153 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stejně jako všem dušeným masům i tomuto vysloveně prospěje, když ho necháte den uležet. Bude pak ještě úžasnější!

Suroviny

1.5 kg
zadní hovězí falešná svíčková, nebo kližka
olivový olej 6 PL
máslo 50 g
cibule 6 ks
na kolečka
mouka pšeničná hladká 3 PL
se lžičkou soli a pepře
pivo tmavé 900 ml
cukr 1 PL
přírodní
vinný ocet bílý 2 ČL
bílý
bageta 6 plátků
sůl
pepř
hořčice dijonská

1. Troubu předehřejte na 150, horkovzdušnou na 130 stupňů. Maso rozkrájejte na stejnoměrné kousky a promíchejte je v misce s ochucenou moukou. Ve velkém, nejlépe litinovém kastrole s poklicí, který se dá vložit do trouby, rozehřejte olej a polovinu másla, vsypte cibulku a osmahněte ji, aby zvláčněla, ale nechytila barvu. Děrovanou naběračkou ji vyjměte a vložte do misky.

2. V kastrole teď postupně smažte kousky masa (než ho vložíte do tuku, sklepněte přebytečnou mouku) tak, aby se kousky ze všech stran stejnoměrně osmahly. Tím zajistíte, aby při dušení zůstaly šťavnaté. Osmahnuté kousky vyjměte a dejte stranou.

3. Do výpeku vlijte polovinu piva a nechte ho zpěnit. Pak vsypte všechno maso a osmaženou cibulku, zalijte zbytkem piva, důkladně osolte a opepřete. Celý kastrol teď vložte do trouby a obsah nechte pomalu dvě hodiny dusit. Z druhé poloviny másla a mouky zbylé po obalování uhněťte hrudku či kuličku a dejte ji do chladničky.

4. Kastrol z trouby opatrně vyjměte a nechte jeho obsah trochu vychladnout. Děrovanou naběračkou vyjměte maso; uchovejte je na teplém místě.

5. Kastrol postavte na střední plamen a dokončete omáčku: Až začne šťáva vřít, po částech do ní přidejte máslovou kuličku. Tím, jak se rozpouští máslo a uvolňuje mouka, omáčka houstne. (Je to jemnější způsob, jaký používají francouzští kuchaři, a omáčku zahustí elegantněji než zaprašování moukou. O zjemnění chuti se postará i máslo.) Vařte pomalu a promíchávejte, až spotřebujete všechno máslo. Potom omáčku ochutnejte, a pokud je třeba, ještě ji dochuťte solí a pepřem. Poté ji dotáhněte octem a cukrem.

6. Vraťte do kastrolu dušené maso, promíchejte, nahoru položte plátky bagety potřené hořčicí a všechno vložte ještě na pětatřicet až čtyřicet minut do trouby.

7. Maso podávejte s bramborovo-fazolovým pyré a robustním červeným vínem, případně s tím druhem piva, které jste do jídla přidávali.

Belgická specialita
Dušené hovězí na pivu pochází z vlámské části Belgie a je známé jako ,carbonnade à la Flamande‘. S tímhle sytým jídlem se flámuje opravdu skvěle: dobře se na něj pije, ale protože je to sytý pokrm, alkohol se pomaleji vstřebává. Na vaření použijte sladší, výrazné pivo, které báječně doplní chuť masa, a rozhodně se nebojte ostřejšího dochucení octem a hořčicí.

Komentáře

Apetit magazín

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
  • Tipy a triky

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho...
3 kusy vepřového, které se skvěle hodí na pečení
  • Poradna

3 kusy vepřového, které se skvěle hodí na pečení

Máte chuť na maso? Než vyrazíte k řezníkovi, přečtěte si, které tři kousky pečeného vepřového vás nikdy nezklamou. Ať už zvolíte bůček, pečeni, krkovici nebo vepřové ocásky, na talíř dostanete jemné šťavnaté maso se silnou chutí. Parádu s...
5 jídel, která zvýší vaši imunitu
  • Tipy a triky

5 jídel, která zvýší vaši imunitu

Jak zůstat fit a zlepšit obranyschopnost svého organismu v tomto období? Přidejte do svého jídelníčku následující pokrmy a potraviny. Budete odolnější a chřipka si na vás jen tak nepřijde. ...
Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!
  • Jak na to

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!

Zimní období je na lokální zeleninu poněkud skoupé. Obzvlášť na tu šťavnatou. Řešení však existuje! Jídelníček si můžete zpestřit vlastnoručne vypěstovanou zeleninou. Nepotřebujete k tomu skleník ani žádnou zdatnost zahrádkáře. Řeč je...

Obchod Apetit