0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Základní hovězí ragú

Základní hovězí ragú

4.4 / 5. Počet hodnocení: 28
Více než hodinu Velmi snadné 12 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9748 kcal
Bílkoviny 991 g
Sacharidy 389 g
Tuky 414 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ragú je ideální k použití na různé způsoby a s různými přílohami. Navíc jeho přebytky můžete zamrazit a schovat na později!

Suroviny

olivový olej 2 PL
slanina 12 plátků
prorostlá, uzená, na nudličky
cibule 3 ks
velká, nadrobno
řapíkatý celer 4
na drobno
česnek 6 stroužků
drcený
bobkový list 4 ks
hovězí maso mleté 2 kg
libové
rajčatová passata - pyré 4 PL
bylinky 2 ČL
směs, sušené, italské, provensálské apod.
víno červené 400 ml
suché
vývar hovězí 600 ml
konzervovaná rajčata krájená 2 bal
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Všechny přísady rozdělte na dvě poloviny a připravujte zvlášť ve dvou velkých pánvích. Je to proto, aby se maso opékalo, nikoli dusilo.

2

Na oleji asi 3–4 minuty zprudka opékejte slaninu dozlatova.

3

Přidejte cibuli, řapíkatý celer, česnek a bobkový list, ztlumte oheň a za občasného míchání opékejte dalších 5 minut.

4

Vyjměte zeleninu děrovanou lžící a dejte stranou.

5

Pánve vraťte na oheň a v každé opékejte kilo mletého masa 6–8 minut dohněda. Během opékání míchejte a drťte vařečkou maso, aby se rozdrobilo.

6

Do pánve vraťte směs slaniny se zeleninou, přidejte bylinky a promíchejte.

7

Vmíchejte rajčatové pyré, víno a poduste, aby se víno zredukovalo na polovinu.

8

Pak přidejte horký hovězí vývar a do každé pánve vlijte plechovku krájených rajčat.

9

Osolte, opepřete a zvolna vařte 45 minut do zhoustnutí.

10

Nechte vychladnout a odstraňte bobkový list.

NĚCO NAVÍC
Ragú po vychladnutí rozdělte do tří plastových sáčků. Uzavřete a zmrazte až na půl roku. Pro rozmrazení jeden sáček vyjměte a nechte povolit při pokojové teplotě 8 hodin nebo v chladničce 24 hodin. Z každé dávky pak připravíte jídlo pro 4 osoby. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/1

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč