Základní hovězí ragú

Základní hovězí ragú

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu Velmi snadné 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9951 kcal
Bílkoviny 996 g
Cukr 426 g
Tuky 414 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Ideální ragú na zmrazení a k dalšímu použití.

Suroviny

olivový olej 2 PL
slanina 12 plátků
prorostlá, uzená, na nudličky
cibule 3 ks
velká, nadrobno
celer 4
nadrobno
česnek 6 stroužků
drcený
bobkový list 4 ks
hovězí maso mleté 2 kg
libové
rajčatové pyré 4
bylinky 2 ČL
směs, sušené, italské, provensálské apod.
víno červené 400 ml
suché
vývar hovězí 600 ml
dobrý
rajčata 2 ks
krájená, konzerva
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

1 Všechny přísady rozdělte na dvě poloviny a připravujte zvlášť ve dvou velkých pánvích. Je to proto, aby se maso opékalo, nikoli dusilo.

2 Na oleji asi 3–4 minuty zprudka opékejte slaninu dozlatova. Přidejte cibuli, řapíkatý celer, česnek a bobkový list, ztlumte oheň a za občasného míchání opékejte dalších 5 minut. Vyjměte zeleninu děrovanou lžící a dejte stranou.

3 Pánve vraťte na oheň a v každé opékejte kilo mletého masa 6–8 minut dohněda. Během opékání míchejte a drťte vařečkou maso, aby se rozdrobilo. Do pánve vraťte směs slaniny se zeleninou, přidejte bylinky a promíchejte.

4 Vmíchejte rajčatové pyré, víno a poduste, aby se víno zredukovalo na polovinu. Pak přidejte horký hovězí vývar a do každé pánve vlijte plechovku krájených rajčat. Osolte, opepřete a zvolna vařte 45 minut do zhoustnutí. Nechte vychladnout a odstraňte bobkový list.

NĚCO NAVÍC
Ragú po vychladnutí rozdělte do tří plastových sáčků. Uzavřete a zmrazte až na půl roku. Pro rozmrazení jeden sáček vyjměte a nechte povolit při pokojové teplotě 8 hodin nebo v chladničce 24 hodin. Z každé dávky pak připravíte jídlo pro 4 osoby. 

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit