0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Základní hovězí ragú

Základní hovězí ragú

4.4 / 5. Počet hodnocení: 28
Více než hodinu Velmi snadné 12 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9748 kcal
Bílkoviny 991 g
Sacharidy 389 g
Tuky 414 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ragú je ideální k použití na různé způsoby a s různými přílohami. Navíc jeho přebytky můžete zamrazit a schovat na později!

Suroviny

olivový olej 2 PL
slanina 12 plátků
prorostlá, uzená, na nudličky
cibule 3 ks
velká, nadrobno
řapíkatý celer 4
na drobno
česnek 6 stroužků
drcený
bobkový list 4 ks
hovězí maso mleté 2 kg
libové
rajčatová passata - pyré 4 PL
bylinky 2 ČL
směs, sušené, italské, provensálské apod.
víno červené 400 ml
suché
vývar hovězí 600 ml
konzervovaná rajčata krájená 2 bal
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Všechny přísady rozdělte na dvě poloviny a připravujte zvlášť ve dvou velkých pánvích. Je to proto, aby se maso opékalo, nikoli dusilo.

2

Na oleji asi 3–4 minuty zprudka opékejte slaninu dozlatova.

3

Přidejte cibuli, řapíkatý celer, česnek a bobkový list, ztlumte oheň a za občasného míchání opékejte dalších 5 minut.

4

Vyjměte zeleninu děrovanou lžící a dejte stranou.

5

Pánve vraťte na oheň a v každé opékejte kilo mletého masa 6–8 minut dohněda. Během opékání míchejte a drťte vařečkou maso, aby se rozdrobilo.

6

Do pánve vraťte směs slaniny se zeleninou, přidejte bylinky a promíchejte.

7

Vmíchejte rajčatové pyré, víno a poduste, aby se víno zredukovalo na polovinu.

8

Pak přidejte horký hovězí vývar a do každé pánve vlijte plechovku krájených rajčat.

9

Osolte, opepřete a zvolna vařte 45 minut do zhoustnutí.

10

Nechte vychladnout a odstraňte bobkový list.

NĚCO NAVÍC
Ragú po vychladnutí rozdělte do tří plastových sáčků. Uzavřete a zmrazte až na půl roku. Pro rozmrazení jeden sáček vyjměte a nechte povolit při pokojové teplotě 8 hodin nebo v chladničce 24 hodin. Z každé dávky pak připravíte jídlo pro 4 osoby. 

Související články

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Jak na hovězí maso
  • Zajímavosti

Jak na hovězí maso

Co: Kurz vařeníKdy: 4. 9. 2010 od 18 hodinKde: Chefparade, Husitská 56, Praha 3Za kolik: 1090 KčInfo: www.chefparade.cz ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/1

Apetit magazín

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...

Obchod Apetit