Ragú je ideální k použití na různé způsoby a s různými přílohami. Navíc zbylé hovězí ragú můžete zamrazit a schovat na později!
Suroviny
Postup
Všechny přísady rozdělte na dvě poloviny a připravujte zvlášť ve dvou velkých pánvích. Je to proto, aby se maso opékalo, nikoli dusilo.
Na oleji asi 3–4 minuty zprudka opékejte slaninu dozlatova.
Přidejte cibuli, řapíkatý celer, česnek a bobkový list, ztlumte oheň a za občasného míchání opékejte dalších 5 minut.
Vyjměte zeleninu děrovanou lžící a dejte stranou.
Pánve vraťte na oheň a v každé opékejte kilo mletého masa 6–8 minut dohněda. Během opékání míchejte a drťte vařečkou maso, aby se rozdrobilo.
Do pánve vraťte směs slaniny se zeleninou, přidejte bylinky a promíchejte.
Vmíchejte rajčatové pyré, víno a poduste, aby se víno zredukovalo na polovinu.
Pak přidejte horký hovězí vývar a do každé pánve vlijte plechovku krájených rajčat.
Osolte, opepřete a zvolna vařte 45 minut do zhoustnutí.
Nechte vychladnout a odstraňte bobkový list.
NĚCO NAVÍC
Ragú po vychladnutí rozdělte do tří plastových sáčků. Uzavřete a zmrazte až na půl roku. Pro rozmrazení jeden sáček vyjměte a nechte povolit při pokojové teplotě 8 hodin nebo v chladničce 24 hodin. Z každé dávky pak připravíte jídlo pro 4 osoby.