Základní hovězí ragú

Základní hovězí ragú

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 (24)
Více než hodinu Velmi snadné 12 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9751 kcal
Bílkoviny 991 g
Sacharidy 389 g
Tuky 414 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ragú je ideální k použití na různé způsoby a s různými přílohami. Navíc jeho přebytky můžete zamrazit a schovat na později!

Suroviny

olivový olej 2 PL
slanina 12 plátků
prorostlá, uzená, na nudličky
cibule 3 ks
velká, nadrobno
řapíkatý celer 4
na drobno
česnek 6 stroužků
drcený
bobkový list 4 ks
hovězí maso mleté 2 kg
libové
rajčatové pyré 4 PL
bylinky 2 ČL
směs, sušené, italské, provensálské apod.
víno červené 400 ml
suché
vývar hovězí 600 ml
konzervovaná rajčata krájená 2 bal
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

1 Všechny přísady rozdělte na dvě poloviny a připravujte zvlášť ve dvou velkých pánvích. Je to proto, aby se maso opékalo, nikoli dusilo.

2 Na oleji asi 3–4 minuty zprudka opékejte slaninu dozlatova. Přidejte cibuli, řapíkatý celer, česnek a bobkový list, ztlumte oheň a za občasného míchání opékejte dalších 5 minut. Vyjměte zeleninu děrovanou lžící a dejte stranou.

3 Pánve vraťte na oheň a v každé opékejte kilo mletého masa 6–8 minut dohněda. Během opékání míchejte a drťte vařečkou maso, aby se rozdrobilo. Do pánve vraťte směs slaniny se zeleninou, přidejte bylinky a promíchejte.

4 Vmíchejte rajčatové pyré, víno a poduste, aby se víno zredukovalo na polovinu. Pak přidejte horký hovězí vývar a do každé pánve vlijte plechovku krájených rajčat. Osolte, opepřete a zvolna vařte 45 minut do zhoustnutí. Nechte vychladnout a odstraňte bobkový list.

NĚCO NAVÍC
Ragú po vychladnutí rozdělte do tří plastových sáčků. Uzavřete a zmrazte až na půl roku. Pro rozmrazení jeden sáček vyjměte a nechte povolit při pokojové teplotě 8 hodin nebo v chladničce 24 hodin. Z každé dávky pak připravíte jídlo pro 4 osoby. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/1

Apetit magazín

4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...
Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu
  • Zdraví a výživa

Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu

Proč by pokrmy měly zářit barvami co nejvíce ? Mluvíme o přírodních barvách a barvivech, které se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině, luštěninách, semenech, bylinách. Pojďme se podívat, jak barevné spektrum ovlivňuje nejen náš...
Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne
  • Koktejl

Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne

Francouzské město Saint-Tropez je u nás proslulé především díky partě pomatených četníků a jako součást proslulého Azurového pobřeží. Jenže ještě dřív než filmová komedie a jachty milionářů proslavil přímořské městečko dezert Tarte...

Obchod Apetit