Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jemná hříbková omáčka

Jemná hříbková omáčka

Hodnocení receptu
3.8/5 Počet hodnocení: 15
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1613 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 88 g
Tuky 112 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

houby 200 g
petrželka 1 ČL
zázvor (čerstvý) 1 ČL
vývar hovězí 500 ml
sůl
pepř

Postup

1

V hrnci nejlépe s nepřilnavým povrchem rozehřejeme polovinu másla, krátce na něm zpěníme najemno nasekanou cibulku a petrželku, přidáme i lžičku zázvoru. Ten používám při smažení cibule nebo česneku prakticky pokaždé - krásně cibulku i kuchyni provoní.

2

Zasypeme hladkou moukou a ještě chvilku opražíme. Potom do této cibulové jíšky přidáme pomalu studený hovězí vývar a smetanu, necháme čtvrthodinku pěkně provařit.

3

Mezitím na zbylém másle zhruba deset minut podusíme na nudličky nakrájenou šunku a nasekané hříbky a tuto směs přidáme do uvařené omáčky.

4

Ještě dáme omáčce pětiminutovku na zavaření a prolnutí všech chutí.

5

Na závěr okořeníme čerstvě mletým pepřem, dosolíme (pozor! - slaný je už hovězí vývar i šunka, takže jen jemně), zakápneme citronovou šťávou.

Tato jemná hříbková omáčka se určitě dá podávat k vařenému či dušenému masu, ale vynikající je jen tak k vašim domácím hrníčkovým houskovým knedlíkům. Dobrou chuť!

Foto: Pexels.com