Suroviny
Postup
V hrnci nejlépe s nepřilnavým povrchem rozehřejeme polovinu másla, krátce na něm zpěníme najemno nasekanou cibulku a petrželku, přidáme i lžičku zázvoru. Ten používám při smažení cibule nebo česneku prakticky pokaždé - krásně cibulku i kuchyni provoní.
Zasypeme hladkou moukou a ještě chvilku opražíme. Potom do této cibulové jíšky přidáme pomalu studený hovězí vývar a smetanu, necháme čtvrthodinku pěkně provařit.
Mezitím na zbylém másle zhruba deset minut podusíme na nudličky nakrájenou šunku a nasekané hříbky a tuto směs přidáme do uvařené omáčky.
Ještě dáme omáčce pětiminutovku na zavaření a prolnutí všech chutí.
Na závěr okořeníme čerstvě mletým pepřem, dosolíme (pozor! - slaný je už hovězí vývar i šunka, takže jen jemně), zakápneme citronovou šťávou.
Tato jemná hříbková omáčka se určitě dá podávat k vařenému či dušenému masu, ale vynikající je jen tak k vašim domácím hrníčkovým houskovým knedlíkům. Dobrou chuť!
Foto: Pexels.com