0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rajská omáčka s hovězím masem

Rajská omáčka s hovězím masem
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Rajská omáčka s hovězím masem

4.4 / 5. Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1617 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 241 g
Tuky 29 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Božská rajská jako od babičky! Rajská omáčka s hovězím masem je skvělou cestou jak upotřebit hovězí maso z vývaru. Hospodárný způsob, jak připravit kompletní neděelní oběd. Prostě klasika. 

 

Suroviny

máslo 1 PL
cibule 1 ks
menší, nakrájená na kousky
mrkev 1 ks
velká (či 2 malé), nakrájená na kousky
celer
kousek, nakrájený na kousky
petržel 2 ks
malá, nakrájená na kousky
rajčatový protlak 2 PL
dobrý (my jsme použili italský doppio concentrato)
skořice 0.25 ČL
mletá
pepř celý 3 kuličky
nové koření 1 kulička
bobkový list 1 ks
malý
tymián 3 snítky
svázané kuchyňským provázkem
citronová kůra
proužek
mouka pšeničná hladká 2 PL
1–2 lžíce
vinný ocet bílý kapka
nebo jablečný
vývar hovězí 1 l
či zeleninový
krupicový cukr 1 ČL
rajče 4 ks
zralá, nakrájená
víno červené 60 ml
dobré
citronová štáva
z 1/2 citronu
hovězí maso
uvařené maso z vývaru k podávání

Postup

1

V rendlíku opékejte na másle cibuli a kořenovou zeleninu asi 3 minuty, potom přidejte protlak, opečte ho a pak přidejte i koření, bouquet garni a kůru z citronu; opečte dozlatova.

2

Pak zaprašte moukou, nechte chvíli opékat, zakápněte octem, pak zalijte vývarem, přidejte cukr, rajčata, víno i citronovou šťávu.

3

Asi 1 hodinu zvolna vařte.

4

Pak vyjměte bouquet garni a citronovou kůru.

5

Omáčku propasírujte přes síto a v případě potřeby ještě rozmixujte, podle chuti dolaďte a podávejte s masem z vývaru.

NĚCO NAVÍC
K rajské omáčce můžete podávat houskové knedlíky, těstoviny (třeba domácí nudle – viz recept na polévku) nebo rýži.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/9

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit