Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rajská omáčka s hovězím masem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1617 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 241 g
Tuky 29 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Božská rajská jako od babičky! Rajská omáčka s hovězím masem je skvělou cestou jak upotřebit hovězí maso z vývaru. Hospodárný způsob, jak připravit kompletní neděelní oběd. Prostě klasika. 

 

Suroviny

máslo 1 PL
menší, nakrájená na kousky
mrkev 1 ks
velká (či 2 malé), nakrájená na kousky
kousek, nakrájený na kousky
petržel 2 ks
malá, nakrájená na kousky
rajčatový protlak 2 PL
dobrý (my jsme použili italský doppio concentrato)
skořice ¼ ČL
mletá
pepř celý 3 kuličky
nové koření 1 kulička
bobkový list 1 ks
malý
tymián 3 snítky
svázané kuchyňským provázkem
mouka pšeničná hladká 2 PL
1–2 lžíce
vinný ocet bílý kapka
nebo jablečný
vývar hovězí 1 l
či zeleninový
krupicový cukr 1 ČL
zralá, nakrájená
dobré
citronová šťáva
z 1/2 citronu
uvařené maso z vývaru k podávání

Postup

1

V rendlíku opékejte na másle cibuli a kořenovou zeleninu asi 3 minuty, potom přidejte protlak, opečte ho a pak přidejte i koření, bouquet garni a kůru z citronu; opečte dozlatova.

2

Pak zaprašte moukou, nechte chvíli opékat, zakápněte octem, pak zalijte vývarem, přidejte cukr, rajčata, víno i citronovou šťávu.

3

Asi 1 hodinu zvolna vařte.

4

Pak vyjměte bouquet garni a citronovou kůru.

5

Omáčku propasírujte přes síto a v případě potřeby ještě rozmixujte, podle chuti dolaďte a podávejte s masem z vývaru.

NĚCO NAVÍC
K rajské omáčce můžete podávat houskové knedlíky, těstoviny (třeba domácí nudle – viz recept na polévku) nebo rýži.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/9

Apetit magazín

Jak uvařit dokonalou rýži basmati, po které nepřiberete
  • Tipy a triky

Jak uvařit dokonalou rýži basmati, po které nepřiberete

Rýže basmati vyniká svými dlouhými zrny a aromatickou chutí, podobně jako rýže jasmínová. Roste v podhůří Himálaje, kde jí místní podmínky dodávají jedinečné aroma. Skvěle doprovodí indické pokrmy, nemusíte se však ostýchat uvařit ji i ke...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč