0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rajská omáčka s hovězím masem

Rajská omáčka s hovězím masem
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Rajská omáčka s hovězím masem

4.3 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1617 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 241 g
Tuky 29 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Božská rajská jako od babičky! Rajská omáčka s hovězím masem je skvělou cestou jak upotřebit hovězí maso z vývaru. Hospodárný způsob, jak připravit kompletní neděelní oběd. Prostě klasika. 

 

Suroviny

máslo 1 PL
cibule 1 ks
menší, nakrájená na kousky
mrkev 1 ks
velká (či 2 malé), nakrájená na kousky
celer
kousek, nakrájený na kousky
petržel 2 ks
malá, nakrájená na kousky
rajčatový protlak 2 PL
dobrý (my jsme použili italský doppio concentrato)
skořice 0.25 ČL
mletá
pepř celý 3 kuličky
nové koření 1 kulička
bobkový list 1 ks
malý
tymián 3 snítky
svázané kuchyňským provázkem
citronová kůra
proužek
mouka pšeničná hladká 2 PL
1–2 lžíce
vinný ocet bílý kapka
nebo jablečný
vývar hovězí 1 l
či zeleninový
krupicový cukr 1 ČL
rajče 4 ks
zralá, nakrájená
víno červené 60 ml
dobré
citronová štáva
z 1/2 citronu
hovězí maso
uvařené maso z vývaru k podávání

Postup

1

V rendlíku opékejte na másle cibuli a kořenovou zeleninu asi 3 minuty, potom přidejte protlak, opečte ho a pak přidejte i koření, bouquet garni a kůru z citronu; opečte dozlatova.

2

Pak zaprašte moukou, nechte chvíli opékat, zakápněte octem, pak zalijte vývarem, přidejte cukr, rajčata, víno i citronovou šťávu.

3

Asi 1 hodinu zvolna vařte.

4

Pak vyjměte bouquet garni a citronovou kůru.

5

Omáčku propasírujte přes síto a v případě potřeby ještě rozmixujte, podle chuti dolaďte a podávejte s masem z vývaru.

NĚCO NAVÍC
K rajské omáčce můžete podávat houskové knedlíky, těstoviny (třeba domácí nudle – viz recept na polévku) nebo rýži.

Související články

Jak rozmačkat rajčata a neohodit půlku kuchyně
  • ARCHIV / nepridavat nove

Jak rozmačkat rajčata a neohodit půlku kuchyně

Hodně receptů, zvláště těch italských, má mezi ingrediencemi uvedena loupaná rajčata v konzervě. Ty se ale do jídla většinou nepřidávají celá, ale pokrájená či rozmačkaná. Na krájení nic není, ovšem rozmačkat rajčata, aniž byste vymalovali...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/9

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit