Svíčková omáčka je skvělá nejen ke svíčkové, ale také k bifteku, sekané, masovým koulím, hovězímu či alternativám pro vegetariány. Jako přílohu doporučujeme vídeňské a houskové kynuté knedlíky. Tento recept je bez masa, takže si ji opravdu můžete vychutnat, s čím chcete.
Suroviny
Postup
V rendlíku na středním ohni opékejte na másle cibuli a kořenovou zeleninu mírně dozlatova, asi 15 minut. Vsypte cukr a nechte ho se zeleninou lehce zkaramelizovat, pak přidejte hořčici, brusinky, sůl a citronovou kůru s kořením.
Vlijte 700 ml vývaru a vařte cca 30 minut, poté vyndejte koření a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. K rozmixované zelenině přilijte smetanu, případně dolijte vývar do požadované hustoty omáčky (pozor, omáčku nebudete zahušťovat), a zvolna provařte. Dolaďte solí a citronovou šťávou.