„Hovězí po burgundsku je francouzská klasika všech klasik. Pokud ho z vás ještě někdo neumí, má nejvyšší čas to napravit,“ říká nekompromisně Roman Paulus, michelinský šéfkuchař hotelu Alcron. Hovězí maso se pomalu dusí s kořenovou zeleninou, bylinkami, česnekem, kořením a červeným vínem, až vznikne chuťově silná omáčka a v puse se rozpadající maso.
Suroviny
Postup
Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a v hrnci zprudka orestujte na oleji. Vyjměte z hrnce a dejte stranou. Do hrnce vsypte slaninu a orestujte ji.
Přidejte nakrájenou mrkev, oba celery, cibuli a česnek. Vše orestujte. Vmíchejte rajčatový protlak a ještě chvíli opékejte.
Přilijte víno a nechte svařit na polovinu. Vlijte vývar, vložte zpět do hrnce maso, přidejte bylinky a bobkový list. Hrnec s masem dejte do trouby předehřáté na 180 °C, zakryjte a pomalu duste 2–3 hodiny. Průběžně kontrolujte.
Když je maso měkké, vyjměte ho z hrnce. Omáčku přeceďte, zeleninu vyhoďte. Do omáčky vmíchejte metličkou studené máslo – omáčka se zjemní a zhoustne. Vraťte do ní maso.
Slaninu orestujte na pánvi na lžíci másla. Přidejte pokrájenou mrkev a celer. Krátce zarestujte, přidejte žampiony a ještě chvíli restujte, do zlatavé barvy.
Hotové maso podávejte se šťouchanými bramborami a opečenou zeleninou, ozdobené bylinkami, případně petrželkou.