Hovězí po burgundsku s houbami

Hovězí po burgundsku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí po burgundsku s houbami

3.7 / 5. Počet hodnocení: 100
Více než hodinu Pro zkušené 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5504 kcal
Bílkoviny 401 g
Sacharidy 308 g
Tuky 223 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Způsobů, jak připravit hovězí po burgundsku, existuje tolik jako třeba stylů zdobení vánočního stromečku. Všechny ale mají jedno společné: maso se dusí v lázni ze 750 ml dobrého červeného. Radíme mít po ruce rovnou dvě láhve, nejlépe stejné značky – jednu pod maso, druhou k jídlu.

Suroviny

slanina 100 g
na kostičky
česnek 2 stroužky
na plátky
mrkev 1 ks
na kostičky
celer 0.25 ks
stejně velký kus jako mrkev, na kostičky
cibule 1 ks
nadrobno
rostlinný olej 3 PL
mouka pšeničná hladká 3 PL
hovězí maso 1.5 kg
zadní, na kostky
sůl
pepř
čerstvě mletý
bobkový list 1 ks
tymián 1 snítka
víno červené 750 ml
olivový olej 3 PL
šalotka 16 ks
všechny podobné velikosti
žampiony 250 g
drobné
petrželka
na ozdobení

Postup

1

Ve velkém (nejlépe litinovém) kastrolu osmažte nasucho slaninu s mrkví, celerem a nakrájenou velkou cibulí. Pokud je slanina libovější, přidejte kousek másla a opékejte, dokud není zelenina měkká. Ke konci přidejte i česnek.

2

Mezitím si připravte maso: mouku promíchejte s pepřem a obalte v ní kousky masa. Jakmile je zelenina měkká, vyjměte ji (nejlíp to jde děrovanou naběračkou). V hrnci rozpalte stolní olej a maso na něm opečte ze všech stran. chlebem, ozdobené petrželkou.

3

Maso zalijte vínem, do hrnce vraťte zeleninovou směs se slaninou, přidejte bylinky a sůl. Vařte poloodkryté na velmi mírném plameni alespoň dvě hodiny.

4

Zatímco se hovězí vaří, oloupejte cibulky a žampiony omyjte, osušte, ale neloupejte. Vložte na plech, zastříkněte olivovým olejem, promíchejte lžící tak, aby všechno bylo zhruba stejně pokryto olejem, a 30–40 minut pečte v troubě nastavené na 180 °C (u horkovzdušné na 160 °C). Na posledních asi dvacet minut vaření přidejte k hovězímu opečené houby s cibulí.

5

Pokud se vám zdá omáčka řídká, můžete ji zlehka zaprášit moukou, která zbyla po obalování masa. Podávejte s bílým

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/12

Komentáře

Anonym

Je to vážně výtečná záležitost... šťavnaté masíčko, jemná omáčka, s chlebem i s bramborovými nočky vynikající... Použila jsem asi moc "kyselé" víno, takže jsem lehoučce dosladila třtinovým cukrem...

Anonym

Prosím, mohl by mi někdo poradit, jaká se k tomu nejlépe hodí příloha? Chci toto jídlo vařit k obědu na Nový rok a jen s chlebem bych u rodiny neuspěla.

Pavel Novák

Idealni je bramborovo celerove pyré...cca 2/3 br+1/3 cel, sul, maslo, event zjemnit mlekem

Anonym

Teda přátelé...doporučuji všem. Právě jsem to uvařil..dvě hodiny jsem kolem hrnce slidil jako mlsny pes...a vyplatilo se!! Je to opravdu lahodny pokrm plny spousty chutí!!

Anonym

dobré to bylo. příště zkusim místo bílého chleba tu brkaši .)

Anonym

Opravdu to byla chutovka. Jeste ted se mi sbihaji sliny.Mozna priste zvolime houskovy knedlik. Nocky se moc nepovedly.:-)

Dana Chapman

Doporucuji bagetu, my jsme meli "pravou" francouzskou z pekarstvi Paul v obch. centru Flora. Knedliky si k tomu neumim predstavit.

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit