Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí po burgundsku
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 474
Více než dvě hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5160 kcal
Bílkoviny 313 g
Sacharidy 245 g
Tuky 257 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Hovězí po burgundsku je francouzská klasika všech klasik. Pokud ho z vás ještě někdo neumí, má nejvyšší čas to napravit,“ říká nekompromisně Roman Paulus, michelinský šéfkuchař hotelu Alcron. Hovězí maso se pomalu dusí s kořenovou zeleninou, bylinkami, česnekem, kořením a červeným vínem, až vznikne chuťově silná omáčka a v puse se rozpadající maso.

Suroviny

zadní
rostlinný olej 3 PL
sůl
pepř
slanina 100 g
na nudličky
mrkev 1 ks
nakrájená nahrubo
řapíkatý celer 1 ks
nakrájený nahrubo
celer 100 g
nakrájený nahrubo
nakrájená nahrubo
česnek 1 stroužek
nakrájený na plátky
vývar hovězí 500 ml
tymián 1 snítka
+ na ozdobení
rozmarýn 1 snítka
+ na ozdobení
máslo 100 g
na kostičky
Na dokončení
slanina 100 g
na kostičky
mrkev 1 ks
nakrájená na hranolky
řapíkatý celer 1 ks
nakrájený na šikmé plátky
rozpůlené či rozčtvrcené
petrželka 1 hrst
nasekaná

Postup

1

Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a v hrnci zprudka orestujte na oleji. Vyjměte z hrnce a dejte stranou. Do hrnce vsypte slaninu a orestujte ji. 

2

Přidejte nakrájenou mrkev, oba celery, cibuli a česnek. Vše orestujte. Vmíchejte rajčatový protlak a ještě chvíli opékejte.

3

Přilijte víno a nechte svařit na polovinu. Vlijte vývar, vložte zpět do hrnce maso, přidejte bylinky a bobkový list. Hrnec s masem dejte do trouby předehřáté na 180 °C, zakryjte a pomalu duste 2–3 hodiny. Průběžně kontrolujte.

4

Když je maso měkké, vyjměte ho z hrnce. Omáčku přeceďte, zeleninu vyhoďte. Do omáčky vmíchejte metličkou studené máslo – omáčka se zjemní a zhoustne. Vraťte do ní maso.

5

Slaninu orestujte na pánvi na lžíci másla. Přidejte pokrájenou mrkev a celer. Krátce zarestujte, přidejte žampiony a ještě chvíli restujte, do zlatavé barvy.

6

Hotové maso podávejte se šťouchanými bramborami a opečenou zeleninou, ozdobené bylinkami, případně petrželkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín