0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí po burgundsku
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 370
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4347 kcal
Bílkoviny 313 g
Sacharidy 232 g
Tuky 224 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Hovězí po burgundsku je klasika všech klasik. Pokud ho z vás ještě někdo neumí, má nejvyšší čas to napravit!“ říká nekompromisně Roman Paulus, michelinský šéfkuchař hotelu Alcron.

Suroviny

zadní
rostlinný olej 3 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
slanina 100 g
na nudličky
mrkev 1 ks
větší, na kostky
řapíkatý celer 1 ks
na plátky
celer 100 g
na kostičky
cibule 1 ks
nahrubo
česnek 1 stroužek
velký, na plátky
rajčatový protlak 1 PL
lahev kvalitního burgundského
vývar hovězí 500 ml
tymián 1 snítka
+ na ozdobení
rozmarýn 1 snítka
+ na ozdobení
bobkový list 2 ks
máslo 60 g
60–100 g, studené, na kostičky
Na dokončení
slanina 100 g
na kostičky
máslo 1 PL
mrkev 1 ks
na šikmá kolečka
řapíkatý celer 1 ks
nakrájený našikmo
překrájené
petrželka 1 hrst
hladkolistá, lze vynechat

Postup

1

Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a zprudka orestujte na oleji. Vyjměte z hrnce a dejte stranou. Do hrnce vsypte slaninu a orestujte ji. Přidejte mrkev, oba druhy celeru, cibuli a česnek, vše orestujte a vmíchejte rajčatový protlak a ještě chvíli opékejte.

2

Přilijte víno a nechte svařit na polovinu. Vlijte vývar, vložte zpět do hrnce maso a přidejte bylinky a bobkový list. Hrnec s masem dejte do trouby vyhřáté na 160–180 °C a pomalu zakryté duste 2–3 hodiny. Průběžně kontrolujte.

3

Když je maso měkké, vyjměte ho z hrnce. Omáčku přeceďte (zeleninu vyhoďte) a vmíchejte do ní metličkou studené máslo – omáčka se zjemní a zhoustne. Vraťte do ní maso.

4

Slaninu orestujte na lžíci másla, přidejte mrkev a celer a nakonec i žampiony.

5

Hotové maso podávejte se šťouchanými bramborami a opečenou zeleninou, ozdobené bylinkami, případně petrželkou.

 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč