Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí po burgundsku
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 434
Více než dvě hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5160 kcal
Bílkoviny 313 g
Sacharidy 245 g
Tuky 257 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Hovězí po burgundsku je francouzská klasika všech klasik. Pokud ho z vás ještě někdo neumí, má nejvyšší čas to napravit,“ říká nekompromisně Roman Paulus, michelinský šéfkuchař hotelu Alcron. Hovězí maso se pomalu dusí s kořenovou zeleninou, bylinkami, česnekem, kořením a červeným vínem, až vznikne chuťově silná omáčka a v puse se rozpadající maso.

Suroviny

zadní
rostlinný olej 3 PL
sůl
pepř
slanina 100 g
na nudličky
mrkev 1 ks
nakrájená nahrubo
řapíkatý celer 1 ks
nakrájený nahrubo
celer 100 g
nakrájený nahrubo
nakrájená nahrubo
česnek 1 stroužek
nakrájený na plátky
vývar hovězí 500 ml
tymián 1 snítka
+ na ozdobení
rozmarýn 1 snítka
+ na ozdobení
máslo 100 g
na kostičky
Na dokončení
slanina 100 g
na kostičky
mrkev 1 ks
nakrájená na hranolky
řapíkatý celer 1 ks
nakrájený na šikmé plátky
rozpůlené či rozčtvrcené
petrželka 1 hrst
nasekaná

Postup

1

Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a zprudka orestujte na oleji. Vyjměte z hrnce a dejte stranou. Do hrnce vsypte slaninu a orestujte ji. 

2

Přidejte nakrájenou mrkev, celer, cibuli a česnek. Vše orestujte. Vmíchejte rajčatový protlak a ještě chvíli opékejte.

3

Přilijte víno a nechte svařit na polovinu. Vlijte vývar, vložte zpět do hrnce maso, přidejte bylinky a bobkový list. Hrnec s masem dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pomalu zakryté duste 2 – 3 hodiny. Průběžně kontrolujte.

4

Když je maso měkké, vyjměte ho z hrnce. Omáčku přeceďte (zeleninu vyhoďte) a vmíchejte do ní metličkou studené máslo – omáčka se zjemní a zhoustne. Vraťte do ní maso.

5

Slaninu orestujte na lžíci másla, přidejte pokrájenou mrkev, celer a nakonec i žampiony.

6

Hotové maso podávejte se šťouchanými bramborami a opečenou zeleninou, ozdobené bylinkami, případně petrželkou.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč