Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (23)
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4308 kcal
Bílkoviny 71 g
Cukr 384 g
Tuky 227 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Egg nog je americká obdoba našeho vaječného koňaku. I proto nás recept na tyhle nepečené kuličky tolik zaujal! Doporučujeme použít domácí piškot, třeba odřezky z dortu, koláče či rolády, které vám zbyly. A nešetřit alkoholem! 

Suroviny

smetana ke šlehání 125 ml
ke šlehání
čokoláda 500 g
bílá, rozlámaná
brandy 60 ml
lze použít rum (tuzemák)
skořice 1 ČL
muškátový oříšek 1 ČL
mletý
piškoty 200 g
nejlépe domácí, nahrubo rozdrobené

1 Smetanu vlijte do menšího hrnce a přiveďte k varu. Polovinu čokolády vsypte do misky, zalijte horkou smetanou a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí (pokud se čokoláda rozpouští pomalu, můžete proces urychlit nad vodní lázní). Vmíchejte brandy.

2 Skořici a muškátový ořech promíchejte. Piškot vsypte do mixéru, přilijte rozpuštěnou čokoládu, polovinu směsi skořice a muškátového oříšku a pulzy promíchávejte, dokud se vše nespojí v jednolitou hmotu. Směs přendejte do mísy a dejte na 2–3 hodiny chladit do lednice.

3 Z vychlazené směsi odkrajujte lžičkou kousky, tvarujte je do stejně velkých kuliček a skládejte na podložku vyloženou pečicím papírem. Hotové kuličky dejte alespoň na 30 minut do mrazáku, aby zmrzly.

4 Zbylou čokoládu dejte do misky a nechte nad vodní lázní rozpustit.

5 Do každé kuličky zapíchněte párátko a namočte ji v rozpuštěné čokoládě tak, aby byla čokoládou celá obalená. Nechte stéct přebytečnou čokoládu (kuličkou otáčejte, tak čokoláda utvoří rovnoměrnou vrstvu) a poté zapíchněte do podložky – nejlépe se na to hodí kus polystyrenu. Nechte zcela ztuhnout, poté párátka odstraňte. Posypte zbylým kořením. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit