Linecké záviny
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4 / 5. Počet hodnocení: 43
Do hodiny Velmi snadné Na 4 záviny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5418 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 586 g
Tuky 283 g
Vláknina 69 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělá finta pro všechny, kteří milují linecké, ale nechce se jim vykrajovat a slepovat kolečka, hvězdičky, srdíčka... V tomhle případě totiž stačí vyválet z těsta čtyři obdélníky a máte hotovo! 

Suroviny

máslo 250 g
vanilkový lusk 1 ks
vyškrábnutá dřeň
moučkový cukr 100 g
+ trocha na poprášení
sůl 1 špetka
žloutek 2 ks
mouka pšeničná hladká 300 g
škrob 50 g
kukuřičný, lze nahradit bramborovým
rybízový džem 400 g

1 Máslo, vanilku, moučkový cukr a sůl zpracujte v kuchyňském robotu, přidejte žloutky a krátce zapracujte, pak přisypte mouku, škrob a opět krátce zpracujte na hladké těsto. Pak je ještě rychle zpracujte rukama na pracovní ploše, poté z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte minimálně na 1 hodinu do chladničky.

2 Troubu předehřejte na 190°C. Těsto rozdělte na 4 díly a každý vyválejte na obdélník 35 x 10 cm, okraje ozdobně zařízněte rádýlkem. Obdélníky přeneste na plechy vyložené pečicím papírem. Střed každého z nich podélně potřete džemem tak, aby vám zůstaly nepotřené 2cm okraje na každé straně. Kraje poté přehněte přes potřené těsto a lehce přitlačte vidličkou.

3 Vložte do trouby a pečte 15 minut dobleda, nechte vychladnout a krájejte na zhruba 3cm silné proužky. Pocukrujte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/12

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit