Recept na tyto malé medovníčky jsme získali od Zdeňky Davidové, manželky šéfkuchaře Radka Davida. Její minimedovníčky jsme ochutnali už v létě a hned nám bylo jasné, že je budeme chtít jíst zase. A nejen o Vánocích! Hodí se i pro neděli, či jen tak jako chutný dezert vždy, když vás tzv. "honí mlsná".
Suroviny
Postup
Z másla, medu, cukru, vajec, sody a mouky vypracujte hladké těsto, zabalte je do potravinářské fólie a nechte do druhého dne v lednici odpočívat. Poté je vyválejte na tloušťku asi 3mm a vykrajujte kolečka o průměru zhruba 3–4cm. Pečte při 150°C asi 5 minut dozlatova, nechte vychladnout. 25 koleček rozdrobte a dejte stranou, zbylé rozdělte na třetiny.
Kondenzované mléko vařte ve vodní lázni mírným varem zhruba 2,5 hodiny. Nechte vychladnout, přendejte do mísy a spolu s máslem vyšlehejte do hladkého krému.
Ořechy promíchejte s drcenými kolečky.
Kolečka slepujte vždy po třech. První pomažte povidly, přiklopte druhým, pomažte máslovým krémem a přiklopte třetím kolečkem. Takto slepená kolečka dejte alespoň na hodinu ztuhnout do lednice, poté po obvodu i svrchu pomažte zbylým krémem a obalujte ve směsi rozdrcených koleček a vlašských ořechů. Nechte alespoň 5 dnů rozležet.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladká odměna za vysvědčení(32 receptů )
- 35 úžasných vánočních sladkostí(35 receptů )
- Panettone, makowiec, štóla: Upečte si na Vánoce něco světového, třeba podle královny Viktorie(21 receptů )
- Pečeme cukroví: 36 ověřených receptů pro nejkrásnejší Vánoce(36 receptů )