Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Více než hodinu Snadné Na 75 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9384 kcal
Bílkoviny 162 g
Cukr 1028 g
Tuky 498 g
Vláknina 88 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Recept jsme získali od Zdeňky Davidové, manželky šéfkuchaře Radka Davida. Její minimedovníčky jsme ochutnali už v létě a hned nám bylo jasné, že je budeme chtít jíst zase. A nejen o Vánocích! 

Suroviny

máslo 120 g
med 100 g
moučkový cukr 140 g
vejce 2 ks
jedlá soda 2 ČL
mouka pšeničná hladká 500 g
Na krém
kondenzované mléko 397 g
slazené
máslo 250 g
Na dokončení
švestková povidla 400 g
rozmíchaná
vlašské ořechy 200 g
mleté, loupané

1 Z másla, medu, cukru, vajec, sody a mouky vypracujte hladké těsto, zabalte je do potravinářské fólie a nechte do druhého dne v lednici odpočívat. Poté je vyválejte na tloušťku asi 3mm a vykrajujte kolečka o průměru zhruba 3–4cm. Pečte při 150°C asi 5 minut dozlatova, nechte vychladnout. 25 koleček rozdrobte a dejte stranou, zbylé rozdělte na třetiny.

2 Kondenzované mléko vařte ve vodní lázni mírným varem zhruba 2,5 hodiny. Nechte vychladnout, přendejte do mísy a spolu s máslem vyšlehejte do hladkého krému.

3 Ořechy promíchejte s drcenými kolečky.

4 Kolečka slepujte vždy po třech. První pomažte povidly, přiklopte druhým, pomažte máslovým krémem a přiklopte třetím kolečkem. Takto slepená kolečka dejte alespoň na hodinu ztuhnout do lednice, poté po obvodu i svrchu pomažte zbylým krémem a obalujte ve směsi rozdrcených koleček a vlašských ořechů. Nechte alespoň 5 dnů rozležet. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit