Koláčky s brusinkovou náplní

Koláčky s brusinkovou náplní

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (4)
Do hodiny Snadné Na 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4624 kcal
Bílkoviny 71 g
Cukr 564 g
Tuky 214 g
Vláknina 73 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehoučké koláčky s pikantním vnitřkem, které jsme vybrali na obálku, musely zůstat nedotčené, dokud fotka s nimi nebyla úplně dokonalá. Všichni jsme kolem nich kroužili, a když se ukázalo, že jsou koláčky volné, vrhli jsme se na ně jako supi. Jsou totiž vážně boží! 

Suroviny

máslo 220 g
ztuhlé a nakrájené na kostičky
mouka pšeničná hladká 300 g
cukr 100 g
třtinový, tmavý
vejce 1 ks
vejce 1 ks
prošlehané na potření
mléko
na rozředění, podle potřeby
moučkový cukr
na pocukrování
Na náplň
víno červené 60 ml
suché, lze nahradit portským vínem
cukr 75 g
třtinový, tmavý
brusinky 300 g
čerstvé
rozinky 100 g
zlaté
brusinky 80 g
sušené
skořice 1 PL
mletá
zázvor (čerstvý) 1 PL
sušený
hřebíček 1 PL
mletý
1/2
Dále na náplň
mandarinky 2 ks
nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
60 ml
vanilkový extrakt 1 PL
med 2 PL

1 Máslo, mouku, cukr a vejce dejte do robotu s noži a pomocí pulzů propracovávejte, dokud těsto nezačne hrudkovatět. Pokud je těsto příliš tuhé, přilijte trochu mléka. Těsto pak vyklopte na vál posypaný moukou a vytvarujte z něj silnější váleček. Odkrojte z něj 1/3 a obě části zabalte do potravinářské fólie. Dejte alespoň na 30 minut vychladit do lednice.

2 Na náplň: Víno a cukr dejte do hrnce a na mírném plameni zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté přisypte brusinky a přiveďte k varu. Přidejte koření, rozinky, sušené brusinky a kůru i šťávu z mandarinek. Vařte asi 20 minut, větší kusy brusinek trochu pomačkejte vařečkou nebo šťouchadlem na brambory. Pak odstavte z plotny a nechte zlehka zchladnout. Potom vmíchejte pálenku, vanilku a med. Nechte zcela vychladnout.

3 Větší část těsta rozdělte na 12 kousků (každý o váze cca 40g) a každý trochu rozválejte. Prsty vtlačte těsto do 12 formiček na muffiny. Přesahující okraje seřízněte nožem a dejte na 30 minut vychladit do lednice. Případný zbytek těsta zabalte do fólie a také vložte do lednice.

4 Troubu předehřejte na 220°C. Připravené košíčky naplňte brusinkovou směsí. Zbylou menší část těsta vyválejte a vykrojte z něj pomocí vykrajovátka či sklenice 12 koleček stejně velkých, jako je horní část muffinových formiček. Ze středu koleček vykrojte srdíčka nebo hvězdičky. Spodní stranu kolečka potřete kolem dokola rozšlehaným vejcem a přitiskněte je na vršek koláčku. Spoj pečlivě uzavřete. Povrch koláčků potřete zbylým vejcem.

5 Vložte do trouby a pečte 20 minut, nebo dokud není těsto krásně zlaté a náplň nezačne bublat ven otvorem. Nechte chladnout 15 minut, poté koláčky vyndejte z formy. Na závěr pocukrujte moučkovým cukrem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Miška Sádecká

Dobrý den. Jak vysoké formičky muffin je vhodné použít pro tyto koláčky? Na fotu vypadají hodně nízké až placaté (podobné lineckému pečivu). Děkuji M.K.

Martina Zajícová

Dobrý den, Míšo, na fotce koláčky "klamou tělem". Byly pečené v klasickém dvanáctidůlkovém plechu na muffiny. Jejich výška je tedy zhruba 2,5-3 cm :-)! Přejeme krásný den, Apetit

Miška Sádecká

Dobrý den. Dotazuji se k těmto koláčkům již po dvakráte. Třeba to tento recept trochu posune na výsluní. Pekla jsem je před 2 lety, ale již si nepamatuji, zda-li potřebují odležet. Ráda bych už napekla cukroví s předstihem, aby mi zbyly před Śtědrým dnem jen nepečené. Nezměknou touto náplní tak, aby se nerozpadaly? Děkuji, M.K.

Martina Zajícová

Dobrý den, Míšo,
máme radost, že jste si recept oblíbila :-)! Koláčky odležet nepotřebují nebo minimálně ne příliš dlouho. Musíme přiznat, že jeden jsme v redakci nechali "na pozorování", ale nakonec jsme ho po dvou dnech snědli, protože se mu nedalo odolat :-). Troufli bychom si je asi upéct týden před Vánoci, ale déle asi ne. Pokud to vyzkoušíme a ověříme delší skladování, určitě napíšeme!

Krásné svátky, redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit