Koláčky s brusinkovou náplní
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu Snadné Na 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4846 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 586 g
Tuky 213 g
Vláknina 69 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehoučké koláčky s pikantním vnitřkem, které jsme vybrali na obálku, musely zůstat nedotčené, dokud fotka s nimi nebyla úplně dokonalá. Všichni jsme kolem nich kroužili, a když se ukázalo, že jsou koláčky volné, vrhli jsme se na ně jako supi. Jsou totiž vážně boží! 

Suroviny

máslo 220 g
vychlazené a nakrájené na kostičky
mouka pšeničná hladká 300 g
třtinový cukr 100 g
vejce 2 ks
1 do těsta + 1 prošlehané na potření
mléko
na rozředění, podle potřeby
moučkový cukr
na pocukrování
Na náplň
víno červené 60 ml
suché, lze nahradit portským vínem
třtinový cukr 75 g
brusinky 300 g
čerstvé
rozinky 100 g
zlaté
sušené brusinky 80 g
skořice 1 ČL
mletá
zázvor (mletý) 1 ČL
hřebíček 0.5 ČL
mletý
muškátový oříšek 0.5 ČL
strouhaný
mandarinky 2 ks
nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
ovocná pálenka 60 ml
višňová
vanilkový extrakt 0.5 ČL
med 2 PL

1 Máslo, mouku, cukr a vejce dejte do robotu s noži a pomocí pulzů propracovávejte, dokud těsto nezačne hrudkovatět. Pokud je těsto příliš tuhé, přilijte trochu mléka. Těsto pak vyklopte na vál posypaný moukou a vytvarujte z něj silnější váleček. Odkrojte z něj 1/3 a obě části zabalte do potravinářské fólie. Dejte alespoň na 30 minut vychladit do lednice.

2 Na náplň: Víno a cukr dejte do hrnce a na mírném plameni zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté přisypte brusinky a přiveďte k varu. Přidejte koření, rozinky, sušené brusinky a kůru i šťávu z mandarinek. Vařte asi 20 minut, větší kusy brusinek trochu pomačkejte vařečkou nebo šťouchadlem na brambory. Pak odstavte z plotny a nechte zlehka zchladnout. Potom vmíchejte pálenku, vanilku a med. Nechte zcela vychladnout.

3 Větší část těsta rozdělte na 12 kousků (každý o váze cca 40g) a každý trochu rozválejte. Prsty vtlačte těsto do 12 formiček na muffiny. Přesahující okraje seřízněte nožem a dejte na 30 minut vychladit do lednice. Případný zbytek těsta zabalte do fólie a také vložte do lednice.

4 Troubu předehřejte na 220°C. Připravené košíčky naplňte brusinkovou směsí. Zbylou menší část těsta vyválejte a vykrojte z něj pomocí vykrajovátka či sklenice 12 koleček stejně velkých, jako je horní část muffinových formiček. Ze středu koleček vykrojte srdíčka nebo hvězdičky. Spodní stranu kolečka potřete kolem dokola rozšlehaným vejcem a přitiskněte je na vršek koláčku. Spoj pečlivě uzavřete. Povrch koláčků potřete zbylým vejcem.

5 Vložte do trouby a pečte 20 minut, nebo dokud není těsto krásně zlaté a náplň nezačne bublat ven otvorem. Nechte chladnout 15 minut, poté koláčky vyndejte z formy. Na závěr pocukrujte moučkovým cukrem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/12

Komentáře

Miška Sádecká

Dobrý den. Jak vysoké formičky muffin je vhodné použít pro tyto koláčky? Na fotu vypadají hodně nízké až placaté (podobné lineckému pečivu). Děkuji M.K.

Martina Kojzarová

Dobrý den, Míšo, na fotce koláčky "klamou tělem". Byly pečené v klasickém dvanáctidůlkovém plechu na muffiny. Jejich výška je tedy zhruba 2,5-3 cm :-)! Přejeme krásný den, Apetit

Miška Sádecká

Dobrý den. Dotazuji se k těmto koláčkům již po dvakráte. Třeba to tento recept trochu posune na výsluní. Pekla jsem je před 2 lety, ale již si nepamatuji, zda-li potřebují odležet. Ráda bych už napekla cukroví s předstihem, aby mi zbyly před Śtědrým dnem jen nepečené. Nezměknou touto náplní tak, aby se nerozpadaly? Děkuji, M.K.

Martina Kojzarová

Dobrý den, Míšo,
máme radost, že jste si recept oblíbila :-)! Koláčky odležet nepotřebují nebo minimálně ne příliš dlouho. Musíme přiznat, že jeden jsme v redakci nechali "na pozorování", ale nakonec jsme ho po dvou dnech snědli, protože se mu nedalo odolat :-). Troufli bychom si je asi upéct týden před Vánoci, ale déle asi ne. Pokud to vyzkoušíme a ověříme delší skladování, určitě napíšeme!

Krásné svátky, redakce Apetitu

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit