Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláčky s brusinkovou náplní
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 22
Více než hodinu Snadné Na 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4846 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 586 g
Tuky 213 g
Vláknina 69 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehoučké koláčky s pikantním vnitřkem, které jsme vybrali na obálku, musely zůstat nedotčené, dokud fotka s nimi nebyla úplně dokonalá. Všichni jsme kolem nich kroužili, a když se ukázalo, že jsou koláčky volné, vrhli jsme se na ně jako supi. Jsou totiž vážně boží! 

Suroviny

máslo 220 g
vychlazené a nakrájené na kostičky
třtinový cukr 100 g
vejce 2 ks
1 do těsta + 1 prošlehané na potření
na rozředění, podle potřeby
na pocukrování
Na náplň
suché, lze nahradit portským vínem
třtinový cukr 75 g
čerstvé
rozinky 100 g
zlaté
sušené brusinky 80 g
mletá
zázvor (mletý) 1 ČL
mletý
strouhaný
nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
ovocná pálenka 60 ml
višňová
vanilkový extrakt ½ ČL
med 2 PL

Postup

1

Máslo, mouku, cukr a vejce dejte do robotu s noži a pomocí pulzů propracovávejte, dokud těsto nezačne hrudkovatět. Pokud je těsto příliš tuhé, přilijte trochu mléka. Těsto pak vyklopte na vál posypaný moukou a vytvarujte z něj silnější váleček. Odkrojte z něj 1/3 a obě části zabalte do potravinářské fólie. Dejte alespoň na 30 minut vychladit do lednice.

2

Na náplň: Víno a cukr dejte do hrnce a na mírném plameni zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté přisypte brusinky a přiveďte k varu. Přidejte koření, rozinky, sušené brusinky a kůru i šťávu z mandarinek. Vařte asi 20 minut, větší kusy brusinek trochu pomačkejte vařečkou nebo šťouchadlem na brambory. Pak odstavte z plotny a nechte zlehka zchladnout. Potom vmíchejte pálenku, vanilku a med. Nechte zcela vychladnout.

3

Větší část těsta rozdělte na 12 kousků (každý o váze cca 40g) a každý trochu rozválejte. Prsty vtlačte těsto do 12 formiček na muffiny. Přesahující okraje seřízněte nožem a dejte na 30 minut vychladit do lednice. Případný zbytek těsta zabalte do fólie a také vložte do lednice.

4

Troubu předehřejte na 220°C. Připravené košíčky naplňte brusinkovou směsí. Zbylou menší část těsta vyválejte a vykrojte z něj pomocí vykrajovátka či sklenice 12 koleček stejně velkých, jako je horní část muffinových formiček. Ze středu koleček vykrojte srdíčka nebo hvězdičky. Spodní stranu kolečka potřete kolem dokola rozšlehaným vejcem a přitiskněte je na vršek koláčku. Spoj pečlivě uzavřete. Povrch koláčků potřete zbylým vejcem.

5

Vložte do trouby a pečte 20 minut, nebo dokud není těsto krásně zlaté a náplň nezačne bublat ven otvorem. Nechte chladnout 15 minut, poté koláčky vyndejte z formy. Na závěr pocukrujte moučkovým cukrem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/12

Komentáře

28.11.2018 11:01

Dobrý den. Dotazuji se k těmto koláčkům již po dvakráte. Třeba to tento recept trochu posune na výsluní. Pekla jsem je před 2 lety, ale již si nepamatuji, zda-li potřebují odležet. Ráda bych už napekla cukroví s předstihem, aby mi zbyly před Śtědrým dnem jen nepečené. Nezměknou touto náplní tak, aby se nerozpadaly? Děkuji, M.K.

28.11.2018 14:13

Dobrý den, Míšo,
máme radost, že jste si recept oblíbila :-)! Koláčky odležet nepotřebují nebo minimálně ne příliš dlouho. Musíme přiznat, že jeden jsme v redakci nechali "na pozorování", ale nakonec jsme ho po dvou dnech snědli, protože se mu nedalo odolat :-). Troufli bychom si je asi upéct týden před Vánoci, ale déle asi ne. Pokud to vyzkoušíme a ověříme delší skladování, určitě napíšeme!

Krásné svátky, redakce Apetitu

06.12.2017 13:20

Dobrý den. Jak vysoké formičky muffin je vhodné použít pro tyto koláčky? Na fotu vypadají hodně nízké až placaté (podobné lineckému pečivu). Děkuji M.K.

06.12.2017 15:12

Dobrý den, Míšo, na fotce koláčky "klamou tělem". Byly pečené v klasickém dvanáctidůlkovém plechu na muffiny. Jejich výška je tedy zhruba 2,5-3 cm :-)! Přejeme krásný den, Apetit

Apetit magazín