Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kulajda à la ruské vejce

Kulajda à la ruské vejce

2.9/5 Počet hodnocení: 8
Do 10 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1084 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 81 g
Tuky 60 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Důležitou složkou jsou v tomto receptu nakládané nebo marinované houby, které dávají celému pokrmu říz a pikantnost. Jestli nemáte skleničku zavařovaných hříbků, má Koko návod i na to, jak si je bleskově připravit ze sušených zásob! 

Suroviny

velké, typ A, ve slupce a vychlazené
lze nahradit marinovanými (viz Něco navíc) + trocha láku
majonéza 2 PL
lze nahradit tučnou zakysanou smetanou (min. 20%)
kopr 2 PL
čerstvý, nasekaný, + na ozdobu
vejce 3 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a dejte do mísy. Houby vyjměte z láku, zkontrolujte, že mezi nimi nezůstalo žádné koření (např. kuličky pepře) a dejte je k bramborám. Přidejte majonézu, crème fraîche, kopr, osolte, opepřete, přilijte trochu láku z hub a promíchejte. Pokud chcete zábavně zelený dresink, rozmixujte majonézu, crème fraîche, kopr a lák v mixéru. Dochuťte lákem, solí, pepřem. Rozdělte do mističek.

2

V rendlíku přiveďte vodu k varu, vložte vejce a vařte 6 minut, poté vyjměte, vložte do studené vody, nechte zchladnout a oloupejte. Překrojte napůl a přidejte do mističek. Ozdobte koprem.

NĚCO NAVÍC

Namarinované houby nakrájejte na co nejdrobnější kousky 1-2 lžíce sušených lesních hub. Vsypte je do misky a zalijte zhruba 50ml vroucí vody nebo zeleninového vývaru a nechte alespoň 30 minut stát. Zhruba 4 hrsti hnědých žampionů (nebo lišek, hřibů či šiitake) nakrájejte na tlustší plátky. Vsypte do hrnce, přilijte odstáté sušené houby (i s louhem), 50ml bílého vinného octa, přidejte špetku cukru, 2-3 bobkové listy, 1/2 lžičky hořčičného semínka, 1/4 lžičky drceného kmínu, 1/2 lžičky kuliček černého pepře a 1/2 lžičky soli. Přiveďte k varu a 10 minut vařte, poté odstavte, dejte do chladu a nechte do druhého dne marinovat. Dále používejte podle receptu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/10