Důležitou složkou jsou v tomto receptu nakládané nebo marinované houby, které dávají celému pokrmu říz a pikantnost. Jestli nemáte skleničku zavařovaných hříbků, má Koko návod i na to, jak si je bleskově připravit ze sušených zásob!
Suroviny
1 Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a dejte do mísy. Houby vyjměte z láku, zkontrolujte, že mezi nimi nezůstalo žádné koření (např. kuličky pepře) a dejte je k bramborám. Přidejte majonézu, crème fraîche, kopr, osolte, opepřete, přilijte trochu láku z hub a promíchejte. Pokud chcete zábavně zelený dresink, rozmixujte majonézu, crème fraîche, kopr a lák v mixéru. Dochuťte lákem, solí, pepřem. Rozdělte do mističek.
2 V rendlíku přiveďte vodu k varu, vložte vejce a vařte 6 minut, poté vyjměte, vložte do studené vody, nechte zchladnout a oloupejte. Překrojte napůl a přidejte do mističek. Ozdobte koprem.
NĚCO NAVÍC
Namarinované houby nakrájejte na co nejdrobnější kousky 1–2 lžíce sušených lesních hub. Vsypte je do misky a zalijte zhruba 50ml vroucí vody nebo zeleninového vývaru a nechte alespoň 30 minut stát. Zhruba 4 hrsti hnědých žampionů (nebo lišek, hřibů či šiitake) nakrájejte na tlustší plátky. Vsypte do hrnce, přilijte odstáté sušené houby (i s louhem), 50ml bílého vinného octa, přidejte špetku cukru, 2–3 bobkové listy, 1/2 lžičky hořčičného semínka, 1/4 lžičky drceného kmínu, 1/2 lžičky kuliček černého pepře a 1/2 lžičky soli. Přiveďte k varu a 10 minut vařte, poté odstavte, dejte do chladu a nechte do druhého dne marinovat. Dále používejte podle receptu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kulajda, kyselo nebo bramboračka? 35 houbových polévek(35 receptů)
- 60 nejlepších receptů, jak zpracovat vařená vejce(60 receptů)