Kulajda
Bílá houbová polévka původem z jižních Čech si podobně jako koprovka našla své milovníky i odpůrce. V kombinaci hub, smetany, brambor, vajec a kopru si jistě najdou zalíbení všichni, kteří rádi vaří z lokálních surovin. Nesporným bonusem kulajdy je její sytost, proto ji můžete s přehledem podávat jako hlavní chod.
...
- Abychom přesvědčili k ochutnání i ty, kteří kulajdu zrovna nemilují, připravili jsme kulajdu na vidličku.
- Houby na kulajdu můžete použít čerstvé, sušené i naložené. Vejce lze do polévky rozklepnout, přidat vařené natvrdo a rozkrájené nebo připravit pošírovaná.
- Vedle klasických receptů u nás najdete kulajdu à la ruské vejce, ve které hrají prim marinované houby.
- Tradiční kulajda nejlépe chutná s liškami, použít ale můžete hřiby či jakékoli jiné lesní houby.
- Čerstvý nebo naložený kopr není nezbytnou součástí kulajdy, dovede ji však krásně chuťově i barevně doladit.
Celý popis