Šest desítek nápadů, co s vařenými vejci aneb Kam s vejci na tvrdo
Možná i letos budete stát po velikonočním pondělí před rozhodnutím – co připravit z uvařených vajec? Možností je naštěstí celá řada, a když vás omrzí jednoduchý (ale skvělý) čerstvý chleba s máslem a plátky vajíček, můžete sáhnout po některém z našich receptů.
Na chleba a do sendvičů
Vajíčka pomohou zahnat hlad mezi hlavními jídly, proto skvěle poslouží jako svačina do školy a do práce. Sendviče vás zachrání i v případě, že nemáte čas na zdlouhavé vaření. Naservírujte je jako studenou večeři i vydatnou snídani.
Vaječná pomazánka na všechny způsoby
Naprostou klasikou je vajíčková pomazánka, kterou lze připravit na mnoho způsobů.
- Jako pojivo poslouží tvaroh, lučina, kysaná smetana, majonéza, jogurt nebo kombinace zmíněných surovin.
- Nakrájenými vařenými vejci obohatíte také pomazánku z mrkve, ředkviček, tvarohu i škvarků.
- Dokonalou dvojku tvoří vejce s rybou. Vařená vajíčka se přidávají do rybičkové nebo tuňákové pomazánky.
- Štiplavou chuť a svěží zelenou barvu dodá pomazánce čerstvá pažitka, jarní cibulka, medvědí česnek nebo mladá řeřicha.
Aspiky, rosoly a vaječná tlačenka
Vejce sluší také sulcu, aspikům, rosolům a dalším podobným želatinovým dobrotám. Plátek bílku se žloutkem jsou v průhledných želatinových hmotách velmi efektní, a navíc dodají další chuťový prvek.
Oblíbenou pochoutkou už od první republiky je vaječná tlačenka, kterou si z vykoledovaných vajec můžete připravit i dnes. Ať už do větší misky a po ztuhnutí krájet na plátky nebo jednotlivě do malých silikonových formiček na muffiny.
Plněná vejce
Plněná vejce jsou českou klasikou, objevují se už v kuchařkách z 50. let minulého století. Ať už jde o retro pochoutku, nebo ne, plěná vejce vám prokážou skvělou službu, pokud chystáte posezení s přáteli. Dají se totiž snadno proměnit v oslnivé občerstvení.
Saláty s vajíčkem
Vejce můžete přidat téměř do jakéhokoliv salátu. Naše kompilace je důkazem, že vejce patří do teplých i studených salátů. Vylepšit jím můžete bramborový salát, zeleninový, těstovinový i tuňákový.
Polévky – kulajda, čočková
Ozdobte rozpůleným vajíčkem natvrdo talíř kulajdy, hráškové, čočkové či špenátové polévky. Bílek se žloutkem vypadají na talíři s polévkou velmi efektně, navíc ji obohatí o další zdroj proteinu!
Masové rolády a omáčky – skotská vejce, rolády, španělská pečeně, španělské ptáčky
Pokud vám stále ještě zbyla nějaká vejce, připravte z nich oběd. Zarolujte je do španělských ptáčků, upečte španělskou pečeni nebo je zabalte do masové rolády. Rychlý tip na večeři nebo jídlo na cesty jsou skotská vejce (někdy známá také jako „pštrosí vejce“)
Zdroj informací: časopis Apetit