Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kulajda, kyselo nebo bramboračka? 35 houbových polévek

Kulajda, kyselo nebo bramboračka? 35 houbových polévek
ZDROJ: Dmitry Kovalchuk/ Unsplash

Ten správný čas vyrazit do lesa nejen na procházku, ale i pro cenné houbařské úlovky, je konečně tady. Houbařská sezóna je v plném proudu a s ní i příležitost připravit si houbové polévky a zásobit se houbami pro jistotu i na zimu.

Proč nám houby tak chutnají?

Houby mají vysoký obsah vonných a chuťových látek. V jejich chuti můžete rozeznat i tzv. pátou chuť nazývanou též umami. Tento název pochází z japonštiny a znamená doslova ‚lahodná či delikátná chuť‘ někdy popisovanou jako masová chuť.

  • Chcete-li chuti umami v kuchyni využít, zkuste sušené houby rozdrtit v hmoždíři na prach a ten pak používat jako dochucovadlo. Inspirovat se můžete v našem receptu na domácí houbové koření.
  • Z chemického hlediska se jedná o chuť kyseliny glutamové a nejvíce jí najdeme v houbách asijských např. shiitake.
  • Právě z toho důvodu jsou pak houby obecně často využívány jako náhražka masitých pokrmů.

Náš tip: Připravte si například i Savojskou bramboračku podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

V kombinaci s bramborami a kořenovou zeleninou z nich připravte královnu českých bezmasých polévek – bramboračku. Stačí jen dochutit trochou prolisovaného česneku a majoránky a máte plnohodnotný oběd či večeři.

Jak houby tak trochu schovat

Sběr lesních hub je naším národním sportem. Přesto se však jedná o sport trochu kontroverzní. Podobně, jako se část lidí vyhýbá rybám kvůli kostem, ač jim chutnají, u hub může být problémem mazlavá konzistence některých jejich druhů. V tom případě však máte pořád několik možností, jak i vybíravé strávníky potěšit.

  • Sbírejte tvrdé houby, které se ani při delším vaření nerozpadnou ve slizkou hmotu. Jsou to např. lišky či většina hřibů.
  • Mixujte. Houbové polévky nemusí být o velkých kusech hub. Výborně chutnají i houbové krémy zjemněné smetanou a podávané třeba se škvarkovými plackami.
  • Houby moc dlouho neduste, ale spíš opékejte na pánvi. Solte je až na úplný závěr. Jedině tak nepustí vodu a zachovají si tvrdší konzistenci.
  • Více typů jak houby zpracovat najdete v našem dalším houbovém článku.

Houby pro zdraví

Houby obsahují bílkoviny i vitamíny a minerální látky tělu prospěšné. Z 95 % jsou však tvořeny vodou.

  • Z hub se původně získávál penicilin a další antibiotika. Např. ze slizečky porcelánové se dodnes získává látka zvaná mucidin.
  • Dále se využívají při snižování hladiny cholesterolu či u diabetiků ke snížení hladiny cukru.
  • Zajímavou houbou je v tomto ohledu hlíva ústřičná, dřevokazná houba, která má údajně významný vliv na podporu imunity díky vysokému obsahu tzv. beta 1, 3 d-glukanu.

Zdroje: časopis Apetit, Hlíva ústřičná, Vitalweb

Skryt pre seznam
Kulajda
Do 30 minut
Velmi snadné

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč