Více než hodinu
Velmi snadné
Ten správný čas vyrazit do lesa nejen na procházku, ale i pro cenné houbařské úlovky, je konečně tady. Houbařská sezóna je v plném proudu a s ní i příležitost připravit si houbové polévky a zásobit se houbami pro jistotu i na zimu.
Houby mají vysoký obsah vonných a chuťových látek. V jejich chuti můžete rozeznat i tzv. pátou chuť nazývanou též umami. Tento název pochází z japonštiny a znamená doslova ‚lahodná či delikátná chuť‘ někdy popisovanou jako masová chuť.
V kombinaci s bramborami a kořenovou zeleninou z nich připravte královnu českých bezmasých polévek – bramboračku. Stačí jen dochutit trochou prolisovaného česneku a majoránky a máte plnohodnotný oběd či večeři.
Sběr lesních hub je naším národním sportem. Přesto se však jedná o sport trochu kontroverzní. Podobně, jako se část lidí vyhýbá rybám kvůli kostem, ač jim chutnají, u hub může být problémem mazlavá konzistence některých jejich druhů. V tom případě však máte pořád několik možností, jak i vybíravé strávníky potěšit.
Houby obsahují bílkoviny i vitamíny a minerální látky tělu prospěšné. Z 95 % jsou však tvořeny vodou.
Zdroje: časopis Apetit, Hlíva ústřičná, Vitalweb