Kulajda, kyselo nebo bramboračka? 35 houbových polévek

Ten správný čas vyrazit do lesa nejen na procházku, ale i pro cenné houbařské úlovky, je konečně tady. Houbařská sezóna je v plném proudu a s ní i příležitost připravit si houbové polévky a zásobit se houbami pro jistotu i na zimu.
Proč nám houby tak chutnají?
Houby mají vysoký obsah vonných a chuťových látek. V jejich chuti můžete rozeznat i tzv. pátou chuť nazývanou též umami. Tento název pochází z japonštiny a znamená doslova ‚lahodná či delikátná chuť‘ někdy popisovanou jako masová chuť.
- Chcete-li chuti umami v kuchyni využít, zkuste sušené houby rozdrtit v hmoždíři na prach a ten pak používat jako dochucovadlo. Inspirovat se můžete v našem receptu na domácí houbové koření.
- Z chemického hlediska se jedná o chuť kyseliny glutamové a nejvíce jí najdeme v houbách asijských např. shiitake.
- Právě z toho důvodu jsou pak houby obecně často využívány jako náhražka masitých pokrmů.
V kombinaci s bramborami a kořenovou zeleninou z nich připravte královnu českých bezmasých polévek – bramboračku. Stačí jen dochutit trochou prolisovaného česneku a majoránky a máte plnohodnotný oběd či večeři.
Jak houby tak trochu schovat
Sběr lesních hub je naším národním sportem. Přesto se však jedná o sport trochu kontroverzní. Podobně, jako se část lidí vyhýbá rybám kvůli kostem, ač jim chutnají, u hub může být problémem mazlavá konzistence některých jejich druhů. V tom případě však máte pořád několik možností, jak i vybíravé strávníky potěšit.
- Sbírejte tvrdé houby, které se ani při delším vaření nerozpadnou ve slizkou hmotu. Jsou to např. lišky či většina hřibů.
- Mixujte. Houbové polévky nemusí být o velkých kusech hub. Výborně chutnají i houbové krémy zjemněné smetanou a podávané třeba se škvarkovými plackami.
- Houby moc dlouho neduste, ale spíš opékejte na pánvi. Solte je až na úplný závěr. Jedině tak nepustí vodu a zachovají si tvrdší konzistenci.
- Více typů jak houby zpracovat najdete v našem dalším houbovém článku.
Houby pro zdraví
Houby obsahují bílkoviny i vitamíny a minerální látky tělu prospěšné. Z 95 % jsou však tvořeny vodou.
- Z hub se původně získávál penicilin a další antibiotika. Např. ze slizečky porcelánové se dodnes získává látka zvaná mucidin.
- Dále se využívají při snižování hladiny cholesterolu či u diabetiků ke snížení hladiny cukru.
- Zajímavou houbou je v tomto ohledu hlíva ústřičná, dřevokazná houba, která má údajně významný vliv na podporu imunity díky vysokému obsahu tzv. beta 1, 3 d-glukanu.
Zdroje: časopis Apetit, Hlíva ústřičná, Vitalweb